Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Prodej Lobkovického paláce - Česká republika „for sale“...

Drobná informace o pokračování jednání s Německem o prodeji Lobkovického paláce ukazuje, že ani změna našich vládnoucích elit nezabrání pokračování rozprodeje národního majetku, včetně národních kulturních památek.

Prodej Lobkovického paláce dojednala Kalouskova vláda (někdy nepřesně označována jako vláda Petra Nečase) za mimořádné aktivity tehdejšího ministra zahraničí Karla Schwarzenberga. Pouze pád vlády zabránil již narychlo dohodnutému prodeji této národní kulturní památky. Prodej byl dohodnut za nápadně nevýhodných podmínek pro Českou republiku (25 mil. EUR) a součástí obchodu měl být nákup cca 2 000 čtverečních metrů v Berlíně za “výhodných” 10 mil. EUR (270 mil. korun), kde bychom si postavili za dalších 10 mil. EUR novou českou ambasádu v Německu.

 

Nebudu se podrobně zabývat čachry se státními nemovitostmi, které nám (nejen) ministerstvo zahraničí posledních 20 let předvádí, ale vadí mně s jakou lehkostí se naši volení politici  nevratně zbavují národního bohatství, které se vytvářelo po staletí a  je často významným dědictvím po našich předcích.  Byla to právě tzv. první republika, na kterou často s nostalgií zvláště tzv. pravicoví politici vzpomínají, která celou řadu významných památek od soukromých vlastníků odkoupila, aby mohly sloužit československému lidu a jeho kulturním a vzdělávacím potřebám. V roce 1927 Lobkovicové budovu prodali československému státu, který ji koupil pro potřeby ministerstva školství a národní osvěty. Později zde sídlily Památkový úřad, Slovanský ústav, Archeologický ústav, Orientální ústav, Masarykova akademie práce a další. Dnes tyto památky rozprodáváme a utrženými penězi (marně) lepíme děravou státní kasu.

 

Stát, který si neumí profinancovat budovu velvyslanectví jinak, než rozprodejem národního kulturního bohatství si ani žádné velvyslanectví nezaslouží a do budoucna určitě nic takového ani potřebovat nebude. Situace nápadně připomíná rozprodej „zlatého pokladu republiky“ (zlaté rezervy spravované Českou národní bankou), který potichu proběhl v době, kdy cena zlata dosahovala minimální výše a za utržené peníze nakoupila ČNB německé dluhopisy. Zlato, které shromažďovalo několik genarací našich občanů a které bylo vykoupeno krví našich vojáků bojujících v obou světových válkách za svobodu a nezávislost československého státu a jeho občanů, se již nikdy nevrátí. S měnovým zlatem jsme ztratili i další kus naší státní suverenity. Pro srovnání, Řecko neprodalo ani gram „národního zlata“, ani v době nejhorší finanční krize.

 

Chmurné vyhlídky

 

Nechci v žádném případě vyvolávat protiněmecké nálady, když všechno, o co Němci  stáli, si u nás již koupili a k plné spokojenosti chybí jen ten Lobkovický palác. Přesto se nemohu ubránit (možná absurdní) představě, co by se stalo, kdyby titul “německý velvyslanec” byl chybně překládán jako “protektor” a Německo požádalo z kulturně historických důvodů o odkup Pražského hradu. Proběhl by prodej i včetně korunovačních klenotů? Určitě by to vylepšilo státní rozpočet, a jak argumentuje Karel Schwarzenberg v případě Lobkovického paláce, Němci by si Pražský hrad stejně nikam neodvezli, určitě by se o něj starali lépe jako Češi a Čechům  by byla povolena (např. o státních svátcích) i prohlídka některých prostor. Podobně absurdně by vypadala žádost České republiky o odkup budovy Reichstagu od Německa a dovedu si živě představit reakci Německa na podobnou žádost (bez ohledu na společné členství v NATO). Myslím, že současný dlouhodobý pronájem Lobkovického paláce je pro všechny strany objektivně  plně vyhovující a do budoucna by měl být prodej národních kulturních památek a i jiných symbolů naší státnosti zakázán zákonem a spíše bych stanovil povinnost státu odkupovat památky spojené s naší státností z rukou zahraničních vlastníků, v případech kdy je to možné.

 

 

Autor: Pavel Makovec | pátek 2.5.2014 12:09 | karma článku: 26,27 | přečteno: 1115x
  • Další články autora

Pavel Makovec

Potřebujeme ruskou ropu?

Naše finanční podpora Ruska od vypuknutí válečného konfliktu s Ukrajinou představuje jen za dodávky ropy přes 270 miliard korun, zatímco naše celková pomoc napadené Ukrajině nedosahuje ani 60 miliard korun.

23.4.2024 v 23:54 | Karma: 11,27 | Přečteno: 308x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Makovec

Jak se jezdí v Evropě

Je tomu rok, co jsem si vyzvedl řidičák z „čistírny“ a rozhodl jsem se po tři a půl měsíční „karanténě“ projet po Evropě. Zjistil jsem, že vyspělá Evropa se nám stále rychleji vzdaluje...

19.4.2024 v 9:49 | Karma: 16,46 | Přečteno: 626x | Diskuse| Cestování

Pavel Makovec

Vláda na nákupech

Nemyslím tím nepovedený „mystery shopping“ pana předsedy vlády Fialy, který mu ale zajistil nesmrtelnost jako „Mr. Nutella“, pod kterým se zapíše do historie, ale letošní nákupy soukromých firem státem, označované za "strategické"

31.12.2023 v 5:55 | Karma: 28,68 | Přečteno: 637x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Makovec

Největší evropský skanzen? Česká republika.

Uděláme z „montovny mozkovnu“ nebo „přechod na vzdělanostní ekonomiku“ je budoucnost naší země... Podobným výkřikům politiků se dnes začínají smát i občané, kteří ještě nedávno politikům věřili. Naši politici však mají tajný plán!

28.12.2023 v 9:11 | Karma: 30,00 | Přečteno: 1052x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Makovec

Nezaměstnanost. Jsme opravdu premianti?

Poslední roky se holedbáme rekordně nízkou nezaměstnaností. Je to opravdu tak? Při podrobném zkoumání zjistíme, že je to jen náš další umělý úspěch. Realita je jiná a místo armády nezaměstnaných máme armádu předčasných důchodců.

27.12.2023 v 9:22 | Karma: 27,05 | Přečteno: 785x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schválila vláda

24. dubna 2024  5:25,  aktualizováno  15:28

Přímý přenos Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Seniorka při vystupování spadla pod tramvaj a zemřela, policie stíhá řidiče

24. dubna 2024  13:51,  aktualizováno  15:21

Obviněním řidiče tramvaje z usmrcení z nedbalosti skončilo po více než půl roce vyšetřování loňské...

Lídr kandidátky AfD propustí asistenta podezřelého ze špionáže, do voleb půjde

24. dubna 2024  10:12,  aktualizováno  15:19

Europoslanec a lídr kandidátky Alternativy pro Německo (AfD) Maximilian Krah i přes obvinění svého...

ANO bylo pro zvýšení věku odchodu do důchodu. Havlíčkovi vadí zápis z Hradu

24. dubna 2024  14:43,  aktualizováno  15:14

Hrad zveřejnil záznam z jednání o důchodové reformě. Na té se zástupci vlády, ANO a Hradu shodli,...

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč

  • Počet článků 203
  • Celková karma 13,86
  • Průměrná čtenost 2178x
Od roku 1990 působím aktivně na českém kapitálovém trhu a mám poměrně jasný a vyhraněný názor na to co se děje v reálné ekonomice. Novodobě jsem i starobním důchodcem a současně studentem doktorandského studia. Děkuji za připomínky, případně i nesouhlasné názory, podložené argumenty a fakty.

 

Seznam rubrik