Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Marketing státních firem aneb MFF Karlovy Vary trochu jinak

Nedávno  probíhající valné hromady firem ovládaných státem vyvolávají napětí ve vládní koalici hlavně díky personálním změnám v dozorčích radách a vedení těchto firem. Mimo pozornost akcionářů (státu) zůstávají (alespoň zdánlivě) výdaje státních firem na marketing a reklamu, které ale dosahují v souhrnu několik set milionů korun ročně. Malý tunel, taky tunel...

ČEZ – král mezi sponzory

Výdaji na sponzoring a reklamu vyniká největší státem ovládaná firma ČEZ. Všem zájemcům doporučuji pečlivou analýzu jednotlivých sponzorských a reklamních aktivit, uvedených např. ve Výroční zprávě ČEZ, a.s. za rok 2013. Za každou položkou by se dal najít konkrétní „politický podnikatel“, spojený s některou z našich „tradičních“ politických stran.  Sponzorské dary a velká část marketingových nákladů jsou daňově neuznatelné náklady a jsou hrazeny ze zisku společnosti. Za dobu existence společnosti ČEZ dosáhly tyto výdaje v součtu několika miliard korun.

MFF Karlovy Vary

Hlavní sponzorem Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary není nikdo jiný než největší státem ovládaná firma, ČEZ,a.s. Díky České televizi a (nejen) bulvárním deníkům měli občané možnost přes týden podrobně sledovat, jak se díky daňovým poplatníkům mohly celebrity všeho druhu a velikosti, spolu s manažery státních i soukromých firem a politiky všech stran, bezstarostně bavit cestou z jednoho večírku na druhý. Mohli jsme jako každoročně vidět i rodinné příslušníky bývalého prezidenta, jejichž vazby na ČEZ vyvolávají často pochyby, komu ta firma vlastně patří...

Za starého režimu byla recepce definována jako státní mejdan na kterém si pracující lid (nebo dělnická třída) užívá prostřednictvím svých "demokraticky" volených zástupců. Podobný charakter mají i proslulé večírky v rámci MFF Karlovy Vary, stačí jen místo pracujícího lidu dosadit daňové poplatníky a k voleným zástupcům přidat jejich kmotry.

Večírky  na loňském MMF Karlovy Vary  byly poznamenány pádem Kalouskovy (Nečasovy) vlády a někteří tradiční účastníci proslulých mejdanů ani nepřijeli a ti co přijeli, měli často velmi křečovitý úsměv. Po zásahu ve Strakovce se rozšířila fáma, že zbytek našich „elit“ posbírá policie právě na MFF, když budou v nejlepším... Letos ale byli všichni, alespoň na první pohled, opět v klidu.

MFF Karlovy Vary považuji za výbornou reprezentaci České republiky a všem organizátorům, včetně prezidenta festivalu patří obdiv a dík, ale skutečně neznám důvod, proč by státní firmy měly utrácet peníze daňových poplatníků na pobyt a zábavu tzv. VIP návštěvníků. Náklady na marketing a reklamu jsou jedním z nejčastěji používaných kanálů na skryté financování politických stran, praní špinavých peněz a korupci všeho druhu. Tzv. kickback se pohybuje mezi 10-30% z výše sponzoringu a pokud budou naši politici opět hledat peníze na školství, zdravotnictví, penzijní reformu nebo opravy kulturních památek, tak by je výdaje státních firem na marketing, sponzoring a reklamu měly zajímat daleko více.  

 PS: Vedle ČEZu doporučuji věnovat pozornost následujícím: Lesy ČR, Česká pošta, MERO, Čepro, Český Aeroholding, České dráhy, Budvar, ...

Autor: Pavel Makovec | pátek 18.7.2014 16:13 | karma článku: 20,91 | přečteno: 728x
  • Další články autora

Pavel Makovec

Potřebujeme ruskou ropu?

Naše finanční podpora Ruska od vypuknutí válečného konfliktu s Ukrajinou představuje jen za dodávky ropy přes 270 miliard korun, zatímco naše celková pomoc napadené Ukrajině nedosahuje ani 60 miliard korun.

23.4.2024 v 23:54 | Karma: 14,96 | Přečteno: 425x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Makovec

Jak se jezdí v Evropě

Je tomu rok, co jsem si vyzvedl řidičák z „čistírny“ a rozhodl jsem se po tři a půl měsíční „karanténě“ projet po Evropě. Zjistil jsem, že vyspělá Evropa se nám stále rychleji vzdaluje...

19.4.2024 v 9:49 | Karma: 16,48 | Přečteno: 641x | Diskuse| Cestování

Pavel Makovec

Vláda na nákupech

Nemyslím tím nepovedený „mystery shopping“ pana předsedy vlády Fialy, který mu ale zajistil nesmrtelnost jako „Mr. Nutella“, pod kterým se zapíše do historie, ale letošní nákupy soukromých firem státem, označované za "strategické"

31.12.2023 v 5:55 | Karma: 28,68 | Přečteno: 637x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Makovec

Největší evropský skanzen? Česká republika.

Uděláme z „montovny mozkovnu“ nebo „přechod na vzdělanostní ekonomiku“ je budoucnost naší země... Podobným výkřikům politiků se dnes začínají smát i občané, kteří ještě nedávno politikům věřili. Naši politici však mají tajný plán!

28.12.2023 v 9:11 | Karma: 30,00 | Přečteno: 1052x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Makovec

Nezaměstnanost. Jsme opravdu premianti?

Poslední roky se holedbáme rekordně nízkou nezaměstnaností. Je to opravdu tak? Při podrobném zkoumání zjistíme, že je to jen náš další umělý úspěch. Realita je jiná a místo armády nezaměstnaných máme armádu předčasných důchodců.

27.12.2023 v 9:22 | Karma: 27,05 | Přečteno: 785x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 203
  • Celková karma 15,72
  • Průměrná čtenost 2178x
Od roku 1990 působím aktivně na českém kapitálovém trhu a mám poměrně jasný a vyhraněný názor na to co se děje v reálné ekonomice. Novodobě jsem i starobním důchodcem a současně studentem doktorandského studia. Děkuji za připomínky, případně i nesouhlasné názory, podložené argumenty a fakty.

 

Seznam rubrik