Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

ČNB a (marné) čekání na inflaci

Nedávno zveřejněná čísla o vývoji inflace v české ekonomice potvrzují dlouhodobý trend nízké inflace a působení deflačních tlaků. V tomto světle se měnová politika ČNB založená na 2% inflačním cílování jeví jako překonaná...

 

Politika strašení deflací, kterou Česká národní banka (ČNB) uplatňuje od listopadu 2013, kdy zahájila masivní intervence za oslabení naší národní měny vůči euru, se ukazuje stále více jako falešná (řečeno slovy bývalého prezidenta, který současného guvernéra, viceguvernéry a ostatní členy bankovní rady jmenoval, s výjimkou Jiřího Rusnoka) a dodávám, že i neúčinná. Podle včera (12.1.2016) zveřejněných údajů vzrostla cenová hladina v prosinci 2015 meziročně o 0,1 %. Inflace se tak stále nachází výrazně pod cílem ČNB (2%), jak uvádí sama ČNB. A jak dále naše centrální banka uvádí, zveřejněná data potvrzují nízkoinflační vývoj české ekonomiky v uplynulém roce, který navíc přetrvává déle, než bylo očekáváno. Průměrná míra inflace za rok 2015 dosáhla 0,3 %, a byla tak nejnižší od roku 2003. ČNB disponuje vysoce kvalitním týmem analytiků a ostatních odborných pracovníků a její publikované analýzy patří k tomu nejlepšímu, co si mohou zájemci o stav našeho národního hospodářství přečíst. Potud jsou výstupy publikované ČNB velmi cenné. V silném kontrastu s těmito analýzami jsou závěry, které z těchto analýz odvozují někteří členové bankovní rady, a sice, že celková meziroční inflace se bude postupně zvyšovat a na konci letošního roku dosáhne dvouprocentního cíle, který v roce 2017 dokonce mírně překročí. Pokud by mým koníčkem bylo kurzové sázení, tak si na nedosažení či nepřekročení tohoto inflačního cíle vsadím i celý roční plat...

Vysoké (na naše poměry) tempo růstu hrubého domácího produktu (HDP), které v současné době zažíváme, a které dosahuje podle předběžných čísel cca 4,7% ročně, není dle mého názoru ani dílem (úspěšné?) měnové politiky prováděné současnou bankovní radou, ale ani výsledkem hospodářské politiky současné české vlády, která si tento úspěch rovněž přivlastňuje. A samozřejmě v žádném případě není ani zásluhou minulé vlády Kalouskovy (někdy nepřesně označované za vládu Nečasovu).

Tak, jak se v roce 1997 podařilo tehdejší bankovní radě (v čele s Josefem Tošovským) svojí nevhodnou měnovou politikou tzv. šlápnout na brzdu a přispět k měnové krizi, provázené pádem Klausovy vlády (asi jenom shodou náhod byl VK vystřídán JT...), tak současná měnová politika přispívá k současnému „přihřívání“ (nebo již přehřívání?) naší ekonomiky. Současný ekonomický růst je založen především na masivním čerpání evropských fondů, rekordně nízkých cenách ropy a umělém oslabování české koruny. V okamžiku, kdy přestanou tyto faktory působit, tak se v plné nahotě ukáže strukturální a vlastnická deformace našeho národního hospodářství, nedobudovaná infrastruktura, upadající školství a tomu odpovídající nedostatek kvalifikovaných pracovních sil atd. Chlubíme se, že naše míra nezaměstnanosti je druhá nejnižší v Evropě (po Německu), ale nikdo neřeší téměř 150 000 volných pracovních míst, které jsou hlavním limitem našeho zdravého ekonomického růstu, který není založen na výše uvedených „legálních anabolikách“, jak náš současný ekonomický růst charakterizoval jeden kolega. Již v letošním roce dojde k výraznému zpomalení našeho ekonomického růstu a v letech následujících se pravděpodobně vrátíme k faktické stagnaci národního hospodářství, kterou ale budeme vydávat za mírný růst...    

PS: Doporučuji „vysazení anabolik“ v podobě uměle oslabované koruny co nejdříve a neuvažovat  o tomto „dopingu“ naší ekonomiky za horizont roku 2016.

Autor: Pavel Makovec | středa 13.1.2016 13:48 | karma článku: 30,64 | přečteno: 1013x
  • Další články autora

Pavel Makovec

Potřebujeme ruskou ropu?

Naše finanční podpora Ruska od vypuknutí válečného konfliktu s Ukrajinou představuje jen za dodávky ropy přes 270 miliard korun, zatímco naše celková pomoc napadené Ukrajině nedosahuje ani 60 miliard korun.

23.4.2024 v 23:54 | Karma: 14,41 | Přečteno: 415x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Makovec

Jak se jezdí v Evropě

Je tomu rok, co jsem si vyzvedl řidičák z „čistírny“ a rozhodl jsem se po tři a půl měsíční „karanténě“ projet po Evropě. Zjistil jsem, že vyspělá Evropa se nám stále rychleji vzdaluje...

19.4.2024 v 9:49 | Karma: 16,47 | Přečteno: 637x | Diskuse| Cestování

Pavel Makovec

Vláda na nákupech

Nemyslím tím nepovedený „mystery shopping“ pana předsedy vlády Fialy, který mu ale zajistil nesmrtelnost jako „Mr. Nutella“, pod kterým se zapíše do historie, ale letošní nákupy soukromých firem státem, označované za "strategické"

31.12.2023 v 5:55 | Karma: 28,68 | Přečteno: 637x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Makovec

Největší evropský skanzen? Česká republika.

Uděláme z „montovny mozkovnu“ nebo „přechod na vzdělanostní ekonomiku“ je budoucnost naší země... Podobným výkřikům politiků se dnes začínají smát i občané, kteří ještě nedávno politikům věřili. Naši politici však mají tajný plán!

28.12.2023 v 9:11 | Karma: 30,00 | Přečteno: 1052x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Makovec

Nezaměstnanost. Jsme opravdu premianti?

Poslední roky se holedbáme rekordně nízkou nezaměstnaností. Je to opravdu tak? Při podrobném zkoumání zjistíme, že je to jen náš další umělý úspěch. Realita je jiná a místo armády nezaměstnaných máme armádu předčasných důchodců.

27.12.2023 v 9:22 | Karma: 27,05 | Přečteno: 785x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  11:11

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti

26. dubna 2024  11:05

Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024

Místopředseda slovenského parlamentu a šéf vládní Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko...

Kdo je Matěj Ondřej Havel? Skaut a učitel dějepisu může nahradit Langšádlovou

26. dubna 2024  10:37

Za jeho životopis by se nemusel stydět ani Mirek Dušín z legendárních Rychlých šípů. Nástupcem...

  • Počet článků 203
  • Celková karma 15,44
  • Průměrná čtenost 2178x
Od roku 1990 působím aktivně na českém kapitálovém trhu a mám poměrně jasný a vyhraněný názor na to co se děje v reálné ekonomice. Novodobě jsem i starobním důchodcem a současně studentem doktorandského studia. Děkuji za připomínky, případně i nesouhlasné názory, podložené argumenty a fakty.

 

Seznam rubrik