Tibetská vlajka... Symbol?

15. 04. 2016 15:16:17
Tibetská vlajka je stále častěji vidět při různých protestních akcích. Když se však vlajkou začal ohánět i bývalý „nejlepší ministr financí rozvojových zemí“ a nekorunovaný král komiků naší Poslanecké sněmovny, zpozorněl jsem...

Abych předešel některým nedorozuměním, tak na úvod prohlašuji, že nemám žádný kladný vztah k Čínské lidové republice a tím méně k jejímu politickému zřízení. Vadí mně porušování základních lidských práv všude na světě, Čínu nevyjímaje a vážím si lidí, kteří se aktivně stavějí na obranu lidských práv. Obchodní a jiná spolupráce s autoritativními režimy by nikdy neměla být za cenu ústupků v oblasti lidských práv. Rovněž chování Policie České republiky během zajištění čínské návštěvy považuji za neprofesionální a některé excesy vůči českým občanům, včetně policejní akce na akademické půdě považuji za skandální. Ve fungující demokracii by po podobných akcích následovala rezignace ministra vnitra, případně policejního prezidenta a jiných policejních velitelů. U nás se jako oběť předhodí pár nevinných policejních pěšáků, kteří jen (asi zbytečně horlivě) plnili rozkazy svých nadřízených.

Vyvěšování tibetské vlajky se stalo v našich zemích určitým rituálem, který symbolizuje odpor proti okupaci Tibetu Čínou a nedávná návštěva čínského prezidenta způsobila i nedostatek tibetských vlajek na trhu. Nedostatkovým zbožím se staly dokonce i čínské vlajky, a to je při nadbytku všeho možného čínského zboží v našich obchodech na pováženou. Když jsem viděl scénku s tibetskou vlajkou v rukou poslance Kalouska, která se stala hitem internetu, tak symbol tibetské vlajky pro mě dostal nový rozměr. Podezírám pana poslance Kalouska, že má podepsaný lukrativní kontrakt s naší veřejnoprávní Českou televizí (její současný generální ředitel má mimořádně vyvinutý smysl pro byznys) na letošní silvestrovský pořad ČT. Komické scénky a výstupy, které pan poslanec Kalousek pravidelně předvádí, kdykoliv je v přítomnosti televizních kamer, jiné vysvětlení ani nenabízí. Použití tibetské vlajky v Kalouskově humorné scénce je však již za hranicí dobrého vkusu. I když neznám přesnou výši honoráře pana K., tak výběr scének s poslance Kalouskem za poslední rok bude určitě nejlepší silvestrovský pořad, hodnoceno poměrem cena/výkon, za posledních 25 let. Jestliže naším králem komiků 20. století byl legendární Vlasta Burian, 21. století bude určitě patřit (již dnes) nezapomenutelnému Miroslavu Kalouskovi.

Tibetská vlajka v rukou poslance Kalouska mě donutila, přečíst si něco z dějin Tibetu od různých autorů, abych si mohl udělat lepší obrázek o tom, co asi mohou znamenat hesla typu „Free Tibet“ nebo česky „Svobodný Tibet“, která jsme mohli vidět a slyšet během návštěvy čínského prezidenta. Tímto panu Kalouskovi děkuji za inspiraci. Historická fakta dávají o životě v Tibetu v období před čínskou okupací výrazně odlišný obraz, než jaký známe z různých romantických filmových zpracování. Starý tibetský režim neznal žádnou demokracii (západního typu) a spíše než k feudalismu měl blízko k otrokářskému zřízení se společností rozdělenou kastami, který se k nejnižším vrstvám choval s krutostí a bezcitností, jakou si v evropském civilizačním prostředí ani neumíme představit. Takže bude dobré vědět jakou vládu a jaké zřízení heslo „Svobodný Tibet“ propaguje a co si pod tím jednotliví zastánci tohoto hesla představují. A taky se může z nevědomosti stát, že to s tibetskou vlajkou může dopadnout podobně jako s vlajkou Konfederace (Konfederované státy americké) z období občanské války v USA, která je dnes hlavně symbolem nerovnosti občanů a rasismu...

PS: Princip práva na sebeurčení národů bývá v historii často zneužíván na prosazování zájmů velmocí, a tak raději nebudu spekulovat, jak je to vlastně s tím Tibetem...

Autor: Pavel Makovec | pátek 15.4.2016 15:16 | karma článku: 34.16 | přečteno: 1240x

Další články blogera

Pavel Makovec

Vláda na nákupech

Nemyslím tím nepovedený „mystery shopping“ pana předsedy vlády Fialy, který mu ale zajistil nesmrtelnost jako „Mr. Nutella“, pod kterým se zapíše do historie, ale letošní nákupy soukromých firem státem, označované za "strategické"

31.12.2023 v 5:55 | Karma článku: 28.53 | Přečteno: 581 | Diskuse

Pavel Makovec

Největší evropský skanzen? Česká republika.

Uděláme z „montovny mozkovnu“ nebo „přechod na vzdělanostní ekonomiku“ je budoucnost naší země... Podobným výkřikům politiků se dnes začínají smát i občané, kteří ještě nedávno politikům věřili. Naši politici však mají tajný plán!

28.12.2023 v 9:11 | Karma článku: 29.89 | Přečteno: 983 | Diskuse

Pavel Makovec

Nezaměstnanost. Jsme opravdu premianti?

Poslední roky se holedbáme rekordně nízkou nezaměstnaností. Je to opravdu tak? Při podrobném zkoumání zjistíme, že je to jen náš další umělý úspěch. Realita je jiná a místo armády nezaměstnaných máme armádu předčasných důchodců.

27.12.2023 v 9:22 | Karma článku: 26.91 | Přečteno: 741 | Diskuse

Pavel Makovec

Parodie na důchodovou reformu

Přesné označení toho, co vláda nazývá jako „důchodová reforma“ je jen "parametrická úprava průběžného důchodového systému" a do důchodové reformy má stejně daleko jako slepice do orla. Tomu, že se jedná o reformu už nikdo nevěří.

26.12.2023 v 9:26 | Karma článku: 44.10 | Přečteno: 5372 | Diskuse

Další články z rubriky Občanské aktivity

Zdenek Horner

Kam až bude smět zajít žertování na letošního Apríla?

Ochránci pravých názorů a hodnot rozpoutali ve společnosti nejistotu. Neustálé zastrašování zaručeně neorganizovaných amatérských aktivistů, kteří reagují na 99 procent jakékoli argumentace tak, že jde o proruskou činnost ...

28.3.2024 v 20:26 | Karma článku: 18.26 | Přečteno: 350 | Diskuse

Zdenek Horner

Chybí mi rozhodný postoj české vlády a místních bezvýhradných izraelofilů

Nyní má česká vláda jedinečnou příležitost před celým světem dokázat, že bývalý satelit Sovětského Svazu není nyní satelitem USA. Měla by odsoudit nestabilní postoj vůči Izraeli, ale i vůči Ukrajině a posoudit zdali USA nejsou ...

27.3.2024 v 12:44 | Karma článku: 22.31 | Přečteno: 571 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Naše stařečky dnes okradl zloděj vydávající se za pracovníka charity

Našim stařečkům je přes osmdesát let. Muž s přízvukem, kolem šedesáti let, mluvící slušnou češtinou, vydávající se za pracovníka charity, přijel v červeném hyundai pro knihy a ukradl Kapitánovým rodičům snubní prstýnky a šperky.

21.3.2024 v 18:43 | Karma článku: 27.78 | Přečteno: 931 |

Zdenek Horner

Milujeme NATO a proto Ukrajina zvítězí

Poté, co víme, že jsou na Ukrajině vojáci NATO, jsem již úplně klidný. Vítězství je v kapse. A kam se NATO vypraví příště? Bude to Bělorusko nebo Kazachstán? Gruzie? Ta už je rozpracovaná. Arménie by zatím byl těžký oříšek.

12.3.2024 v 12:54 | Karma článku: 33.68 | Přečteno: 941 | Diskuse

Zdenek Horner

Odpověď tazateli k uličnímu a kádrovému výboru

Tazatel se rozhořčuje, že se někdo ve zdejších diskusích cítí být pod knutou postupů někdejších uličních výborů. Vcelku pěkně vystihuje, jak se chovali a jakými pravomocemi byly tyto výbory za komunismus obdařeny, ale ...

10.3.2024 v 13:28 | Karma článku: 32.11 | Přečteno: 766 | Diskuse
Počet článků 201 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2189

Od roku 1990 působím aktivně na českém kapitálovém trhu a mám poměrně jasný a vyhraněný názor na to co se děje v reálné ekonomice. Novodobě jsem i starobním důchodcem a současně studentem doktorandského studia. Děkuji za připomínky, případně i nesouhlasné názory, podložené argumenty a fakty.

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...