Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Česká národní banka (ČNB) mýtů zbavená

Současná obměna členů bankovní rady ČNB vyvolává u většiny analytiků a ekonomických novinářů velký optimismus, charakteristický očekáváním neměnného kursu ve fungování ČNB, včetně udržení „vysoké kvality bankovní rady a celé ČNB".

ČNB se (stále ještě) těší poměrně vysoké autority a důvěryhodnosti u velké části odborné veřejnosti a do zahájení intervencí za oslabení koruny v listopadu 2013 měla i poměrně dobrý kredit i u laické veřejnosti (mezi občany). Otázka je, do jaké míry je tato autorita a důvěryhodnost založena na úspěšném provádění měnové politiky ČNB (hlavní, zákonem definovaná funkce naší centrální banky) a úspěšném dohledu nad finančním trhem, za který po  příslušných změnách zákonů ČNB plně odpovídá, a do jaké míry je dobrá pověst ČNB pouze historickým dědictvím (možná ještě z dob Aloise Rašína nebo Karla Engliše), které ovlivňovalo i poměrně vysokou důvěru, kterou měla u občanů v období totalitního režimu v letech 1948-1989 tehdejší Státní banka československá.

Za co je možné ČNB v její novodobé historii pochválit je určitě informační otevřenost a transparentnost jejího fungování a vysoká úroveň práce a výstupů pracovníků ČNB odpovědných za ekonomické analýzy a prognózy. Z tohoto pohledu  může být ČNB vzorem pro fungování i jiných státních institucí a úřadů placených daňovými poplatníky. Samozřejmě nejvýraznějším úspěšným činem, za který získala ČNB zasloužené uznání občanů, bylo provedení měnové odluky v únoru roku 1993, po rozdělení Československa. Ale protože vždycky je co zlepšovat a to se týká i ČNB, uvedu pouze některá významná pochybení, kterých se ČNB v nedávné historii dopustila, a která ovlivňují její fungování do dnešních dnů.

První velké selhání souvisí s nezvládnutím liberalizace bankovního trhu, kdy byly bezhlavě vydávány nové bankovní licence různým subjektům, u kterých bylo většinou již od počátku zřejmé, že se jedná pouze o podvod. V kombinaci s nefunkčním bankovním dohledem to bylo selhání, které ve finále stálo daňové poplatníky více než  1 000 miliard korun. Současná relativně dobrá kondice „českých“ bank není ani tak zásluhou bankovního dohledu ČNB, jako spíše zásluhou českých daňových poplatníků, za jejichž peníze byly banky totálně očištěny od špatných aktiv (hlavně nesplácených úvěrů) a kterým zahraniční vlastníci, po převzetí kontroly nad bankami, nedovolili žádný obchod, který by byl jen trochu rizikový.

Drobnou korupční epizodou ČNB byla nákladná rekonstrukce její hlavní budovy, která se oproti plánu o polovinu prodražila a náklady přesáhly 5 miliard korun. Pozitivní je skutečnost, že se rekonstrukce opravdu povedla a sídlo ČNB je více než důstojné, zvláště při vědomí, že budova původně patřila „pouze“ jedné soukromé bance s československým kapitálem a prvorepubliková „banka bank“ (Národní banka československá) sídlila v daleko skromnějších poměrech.

Prodej tzv. zlatého pokladu republiky je asi nevratným "obchodem", kterým ztratila Česká republika jeden ze základních symbolů své státnosti a svrchovanosti, o kterém se sice v Ústavě České republiky nic nepíše, ale je takto vnímán prakticky všemi občany. Ústava ČR nikde nezmiňuje ani korunovační klenoty a přesto si nikdo nedovolí přijít s nápadem na jejich prodej. Tehdejší guvernér ČNB (oblíbenec tehdejšího prezidenta), za jehož šéfování prodej zlata proběhl, dokonce odmítl svědčit v mezinárodní arbitráži ve prospěch České republiky a to jen dokresluje jeho skutečný vztah k České republice. O historii našeho zlatého pokladu existuje řada zajímavých publikací, a tak si o „našem zlatě“ můžeme dnes jenom číst (a nechat zdát).

Samotný článek by si zasloužilo ono „šlápnutí na brzdu“, které provedla ČNB pod Tošovského vedením v roce 1997 a které ve svých důsledcích vedlo k ekonomické recesi a následně přispělo i k pádu Klausovy vlády. Stejně jako nesmyslné devizové intervence v roce 1997, které se snažily zabránit oslabení koruny a kdy ČNB zbytečně utratila přes 2 miliardy US dolarů, aniž by kurz koruny nějak ovlivnila. Samostatným tématem je i (ne) fungování dohledu nad finančním trhem, kdy ČNB nebyla prakticky nikdy schopna efektivně řešit vznikající problémy a  poškození účastníci museli být odškodněni na náklady daňových poplatníků. Jenom seznam různých kauz, kdy došlo k poškození investorů všeho druhu, by vydal na samostatnou knihu...O současných intervencích proti koruně toho bylo řečeno a napsáno poměrně hodně, a tak si raději počkáme na konečný účet ČNB po ukončení intervenčního režimu. Termín a způsob ukončení intervencí proti koruně se pomalu stává státním tajemstvím nejvyšší úrovně, ale není vyloučena ani skutečnost, že je tajemstvím i pro (některé nebo všechny?) členy bankovní rady...

PS: Měnová politika včetně jejího provádění by měla být co nejvíce transparentní a pro většinu ekonomických subjektů předvídatelná, ale účinnost jednotlivých opatření prováděných centrální bankou je výrazně vyšší, pokud většinu hráčů na finančním trhu překvapí...Z tohoto pohledu držím obměněné bankovní radě ČNB palce.

 

Autor: Pavel Makovec | středa 18.5.2016 14:46 | karma článku: 36,82 | přečteno: 5098x
  • Další články autora

Pavel Makovec

Potřebujeme ruskou ropu?

Naše finanční podpora Ruska od vypuknutí válečného konfliktu s Ukrajinou představuje jen za dodávky ropy přes 270 miliard korun, zatímco naše celková pomoc napadené Ukrajině nedosahuje ani 60 miliard korun.

23.4.2024 v 23:54 | Karma: 14,68 | Přečteno: 416x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Makovec

Jak se jezdí v Evropě

Je tomu rok, co jsem si vyzvedl řidičák z „čistírny“ a rozhodl jsem se po tři a půl měsíční „karanténě“ projet po Evropě. Zjistil jsem, že vyspělá Evropa se nám stále rychleji vzdaluje...

19.4.2024 v 9:49 | Karma: 16,48 | Přečteno: 638x | Diskuse| Cestování

Pavel Makovec

Vláda na nákupech

Nemyslím tím nepovedený „mystery shopping“ pana předsedy vlády Fialy, který mu ale zajistil nesmrtelnost jako „Mr. Nutella“, pod kterým se zapíše do historie, ale letošní nákupy soukromých firem státem, označované za "strategické"

31.12.2023 v 5:55 | Karma: 28,68 | Přečteno: 637x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Makovec

Největší evropský skanzen? Česká republika.

Uděláme z „montovny mozkovnu“ nebo „přechod na vzdělanostní ekonomiku“ je budoucnost naší země... Podobným výkřikům politiků se dnes začínají smát i občané, kteří ještě nedávno politikům věřili. Naši politici však mají tajný plán!

28.12.2023 v 9:11 | Karma: 30,00 | Přečteno: 1052x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Makovec

Nezaměstnanost. Jsme opravdu premianti?

Poslední roky se holedbáme rekordně nízkou nezaměstnaností. Je to opravdu tak? Při podrobném zkoumání zjistíme, že je to jen náš další umělý úspěch. Realita je jiná a místo armády nezaměstnaných máme armádu předčasných důchodců.

27.12.2023 v 9:22 | Karma: 27,05 | Přečteno: 785x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

V kontejneru vzplála stará elektrobaterie, patrně kvůli technické závadě

26. dubna 2024  12:45

Zřejmě závada na staré elektrobaterii způsobila páteční požár kontejneru na skladování...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

  • Počet článků 203
  • Celková karma 15,58
  • Průměrná čtenost 2178x
Od roku 1990 působím aktivně na českém kapitálovém trhu a mám poměrně jasný a vyhraněný názor na to co se děje v reálné ekonomice. Novodobě jsem i starobním důchodcem a současně studentem doktorandského studia. Děkuji za připomínky, případně i nesouhlasné názory, podložené argumenty a fakty.

 

Seznam rubrik