Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vystupme z EU! (Dříve než nás vyhodí...)

  Pouhým pozorováním při cestách po České republice zjistí každý pozorný pozorovatel, že naše členství v Evropské unii (EU) je dílem velké náhody a omylu. Zvláště silně to vynikne ve srovnání s jinými (novými) členskými zeměmi EU 

 

Doba prázdnin a dovolených je příležitostí k poznávání krás jiných zemí a v neposlední řadě i k poznávání krás naší vlasti. Po delší době jsem zamířil (s manželkou a nejstaršími vnoučaty)  k moři do zemí bývalé Jugoslávie (Slovinska, Chorvatska, Bosny a Hercegoviny), a tak jsem měl možnost srovnání jak na tom jednotlivé „balkánské“ země jsou. Milým překvapením byly perfektní dálnice bez nekonečných kolon kamionů, s čistými toaletami (zdarma!), kde byl vždy dostatek papírových ručníků a toaletní papír samozřejmostí. Krajinu nehyzdí žádné bilboardy, bigboardy ani megaboardy, města jsou čistá, opravená a stopy válečných konfliktů z 90. let minulého století nejsou na první (často ani druhý) pohled zřetelné. Při přejezdu jednotlivých hranic ani nepoznáte, že jste v jiné zemi. Slovinsko se prakticky na pohled neliší od Rakouska a Chorvatsko se prakticky neliší od Slovinska a Bosna a Hercegovina se moc neliší od Chorvatska nebo Černé Hory.

A jak si stojí Česká republika, v meziválečném období součást Československa, jedné z nejvyspělejších, nejvzdělanějších a nejkulturnějších zemí Evropy? Každý, kdo cestuje autem z Vídně do Prahy (přes Znojmo a Jihlavu), musí po překročení státní hranice před Znojmem zažít obrovský „kulturní“ šok. Hraniční přechod a jeho okolí je poseto spoustou podivných zařízení, počínajíce bordely, nočními kluby, hernami, kasiny, prodejem sádrových „soch“ všeho možného, od trpaslíků všech velikostí, domácích a divokých zvířat všeho druhu až po dinosaury, a konče restauračními zařízeními s nabídkou předražených nepoživatelných jídel. To vše obklopeno bizarní architekturou ve stylu hradů a zámků, kombinovaných s polorozpadlými a vybydlenými barabiznami a oprýskanými provozovnami všech řemesel (hlavně toho nejstaršího). Každý přijíždějící si uvědomí, že tady dnes začíná skutečný „balkán“... Za Znojmem se krajina začíná podobat (středo)evropské krajině, ovšem reklamní tabule všeho druhu a všech velikostí bohužel nezmizí. Naopak. Uprostřed polí se čas od času náhle objeví poutač ve tvaru obrovské německé orlice, které chybí pouze hákový kříž. Nevím, co je smyslem zaplavení krajiny německými orlicemi, a nebudu o tom raději spekulovat...

Nejsmutnější je fakt, že tato devastace krajiny je umožněna demokraticky zvolenými zástupci jednotlivých  měst a obcí, samosprávných krajů a vše „kryje“ Parlament České republiky, kde sedí demokraticky zvolené „elity“ národa. Osvícený panovník (nebo diktátor?) by po zhlédnutí stavu věcí, nařídil okamžité srovnání se zemí všeho v okruhu 10 kilometrů od státní hranice. Na místo bordelů a kasin by nechal postavit za asistence našich (nebo světových?) nejlepších architektů informační střediska s prodejem věcí souvisejících s turistickým ruchem a reprezentujících českou kulturu a umění... Když se podívám na naši současnou vlast kritickýma očima, tak se mně vkrádá myšlenka, jestli „daň za demokracii“, kterou jsme zaplatili (a dále platíme) není moc vysoká...

Nedovedu si představit, že by moudré evropské struktury, od Evropského parlamentu až po Evropskou komisi, mohly dovolit setrvání v Evropské unii zemi, která již na první pohled deklaruje, že patří všude možně, jen ne do rodiny vyspělých kulturních evropských národů. Proto bychom měli co nejdříve požádat o vystoupení z EU, abychom se vyhnuli té hrozné ostudě, až nás budou vylučovat.

PS: A až se v Bruselu dozvědí, jak a na co používáme „evropské“ peníze, tak je naše vyloučení více než jisté... 

 

Autor: Pavel Makovec | pátek 29.7.2016 11:35 | karma článku: 42,32 | přečteno: 5886x
  • Další články autora

Pavel Makovec

Potřebujeme ruskou ropu?

Naše finanční podpora Ruska od vypuknutí válečného konfliktu s Ukrajinou představuje jen za dodávky ropy přes 270 miliard korun, zatímco naše celková pomoc napadené Ukrajině nedosahuje ani 60 miliard korun.

23.4.2024 v 23:54 | Karma: 14,38 | Přečteno: 399x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Makovec

Jak se jezdí v Evropě

Je tomu rok, co jsem si vyzvedl řidičák z „čistírny“ a rozhodl jsem se po tři a půl měsíční „karanténě“ projet po Evropě. Zjistil jsem, že vyspělá Evropa se nám stále rychleji vzdaluje...

19.4.2024 v 9:49 | Karma: 16,47 | Přečteno: 633x | Diskuse| Cestování

Pavel Makovec

Vláda na nákupech

Nemyslím tím nepovedený „mystery shopping“ pana předsedy vlády Fialy, který mu ale zajistil nesmrtelnost jako „Mr. Nutella“, pod kterým se zapíše do historie, ale letošní nákupy soukromých firem státem, označované za "strategické"

31.12.2023 v 5:55 | Karma: 28,68 | Přečteno: 637x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Makovec

Největší evropský skanzen? Česká republika.

Uděláme z „montovny mozkovnu“ nebo „přechod na vzdělanostní ekonomiku“ je budoucnost naší země... Podobným výkřikům politiků se dnes začínají smát i občané, kteří ještě nedávno politikům věřili. Naši politici však mají tajný plán!

28.12.2023 v 9:11 | Karma: 30,00 | Přečteno: 1052x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Makovec

Nezaměstnanost. Jsme opravdu premianti?

Poslední roky se holedbáme rekordně nízkou nezaměstnaností. Je to opravdu tak? Při podrobném zkoumání zjistíme, že je to jen náš další umělý úspěch. Realita je jiná a místo armády nezaměstnaných máme armádu předčasných důchodců.

27.12.2023 v 9:22 | Karma: 27,05 | Přečteno: 785x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum. Nahradit ji může Havel

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  13:55

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Muž se nadýchal chemikálie, která unikla z tlakové lahve. Patrně jde o chlor

25. dubna 2024  13:45

Kvůli úniku neznámého štiplavého plynu zasahovali hasiči ve středu a ve čtvrtek v Gorkého ulici v...

Zastal se urážené kamarádky, schytal kopanec do hlavy. Policie hledá útočníka

25. dubna 2024  13:42

Pražští policisté pátrají po agresorovi, který v březnu v Karlíně napadl jiného muže. Incident se...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  13:40

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

  • Počet článků 203
  • Celková karma 15,43
  • Průměrná čtenost 2178x
Od roku 1990 působím aktivně na českém kapitálovém trhu a mám poměrně jasný a vyhraněný názor na to co se děje v reálné ekonomice. Novodobě jsem i starobním důchodcem a současně studentem doktorandského studia. Děkuji za připomínky, případně i nesouhlasné názory, podložené argumenty a fakty.

 

Seznam rubrik