Jak chutnají rajčata (meruňky, jahody, broskve, melouny...)?

Jednou z výhod tržní ekonomiky je skutečnost, že na pultech obchodů je i tzv. sezónní zboží celoročně v nabídce. Na druhou stranu současná generace odkojená "kapitalismem" již ani neví, jak chutná některé ovoce nebo zelenina...  

Za mého mládí byla rajčata, meruňky, broskve, jahody, melouny a i většina ostatních druhů ovoce a zeleniny ryze sezónní záležitostí. K dostání byly pouze v období, kdy dozrávaly na našich zahradách a polích, a to často jen v omezeném množství. Avšak vždy měly svou nezaměnitelnou barvu, vůni a chuť. Dnes jsou prakticky všechny druhy ovoce a zeleniny v  nabídce všech velkých prodejních řetězců, které u nás provozují zahraniční vlastníci, celoročně. Problém je, že obvykle mají pouze správnou barvu, ale příslušná vůně a chuť jim chybí. A to nezmiňuji situaci, která je rovněž obvyklá, že nabízené zboží je nahnilé, případně shnilé a plesnivé.  Podle označení původu takového ovoce a zeleniny zjistíme, že jsou to většinou produkty tzv. starých členských zemí Evropské unie (Itálie, Španělsko, Francie, Německo, Nizozemí, Belgie, atd.), které k nám s úspěchem exportují téměř výhradně buď nezralé zemědělské produkty nebo ty naopak silně přezrálé. Místo nákladů na likvidaci nahnilého ovoce a zeleniny ještě utrží peníze za jeho prodej do České republiky. Takže vedle „montovny“ Evropy jsme se stali i ostudnou „popelnicí“ a „smetištěm“ Evropy a to za dovoz odpadků ještě musíme platit... Většina nezralého ovoce bez chuti a bez zápachu chutná jako řepa a i svou konzistencí se nejvíce řepě podobá. Přitom na pěstování řepy máme poměrně dobré podmínky i u nás, a tak nevím, proč dovážíme předraženou řepu, která se pouze tváří jako broskve nebo meruňky...Někdy mám pocit, že některé dovážené zemědělské produkty jsou přímo pěstovány buď na zkrmování nebo vývoz do České republiky. Minulý týden jsem v jedné prodejně na Národní třídě v Praze (dříve obchodní dům Máj) dokonce viděl zcela novou odrůdu zelených meruněk, kam se ale nějakým nedopatřením dostalo i několik oranžových...

Důsledkem takového jednostranně výhodného obchodu mezi Českou republikou a ostatními, hlavně starými členskými zeměmi EU, je skutečnost, že současná mladá generace již vůbec neví, jaká je skutečná chuť zralého ovoce, a to nejen exotického a tropického, ale i takového, které běžně dozrává v našich zeměpisných šířkách. A stále klesající výměra našich ovocných sadů a prakticky konec pěstování zeleniny v Čechách a na Moravě ukazuje, že je to trvalý a nezvratný (?) trend. Na těch nejúrodnějších půdách na Hané a Jižní Moravě se stále více „pěstuje“, daňovými poplatníky štědře dotovaná, elektřina a řepka. Nemůžeme se proto divit starší generaci, že často s nostalgií vzpomínají na starý režim, který jim sice dopřál některé ovoce jen jednou ročně, ale dnes si nemohou koupit kvalitní zralé ovoce s vůní a chutí, kterou znají z mládí.  Předražená „řepa“ různých barev a tvarů je ale dostupná celoročně... Přitom ve většině evropských zemí se prodává i zralé ovoce a výskyt nahnilého nebo shnilého zboží je obvykle minimální.

PS: Nevolám po zákazu dovozu ovoce a zeleniny, ale po zákazu prodeje předražené „řepy“ a shnilých zemědělských produktů. 

Autor: Pavel Makovec | čtvrtek 25.8.2016 11:27 | karma článku: 36,52 | přečteno: 1645x
  • Další články autora

Pavel Makovec

Potřebujeme ruskou ropu?

23.4.2024 v 23:54 | Karma: 14,41

Pavel Makovec

Jak se jezdí v Evropě

19.4.2024 v 9:49 | Karma: 16,47

Pavel Makovec

Vláda na nákupech

31.12.2023 v 5:55 | Karma: 28,68