„Trh se mýlí...“ říká člen bankovní rady ČNB

  Dnešní vyjádření člena bankovní rady České národní banky (ČNB), že „trh se mýlí, když očekává švýcarský scénář“ nemůže brát vážně ani nejpřesvědčenější příznivec zavedení intervenčního režimu proti české koruně. Kdo se tedy mýlí?

 

Jako jediné racionální vysvětlení takového tvrzení člena bankovní rady (LL) mě napadá skutečnost, že mandát tohoto člena bankovní rady končí za necelý měsíc (13.2.2017) a šest let působení v tomto orgánu jej naprosto vyčerpalo... Protože pokud bychom na jeho tezi přistoupili, tak zpochybníme správnost změny režimu po roce 1989 a zavedení tržního hospodářství namísto administrativně direktivního řízení národního hospodářství, které u nás bylo uplatňováno totalitním režimem. Dovedu si představit, že pan (bývalý) prezident, který tohoto člena bankovní rady jmenoval, po přečtení tohoto výroku bude muset minimálně „pozvednout obočí“ nebo se dokonce bude muset „mračit“... Ostatně kdo se mýlí, si budeme moci ověřit již brzy (duben, květen 2017?).

Česká koruna samozřejmě není a (bohužel) ani nikdy nebude stejně pevná a tvrdá jako švýcarský frank, ale paralela mezi dlouhodobým umělým oslabováním vlastní měny, kterou prováděla Švýcarská národní banka (SNB nebo taky BNS) a stále ještě provádí ČNB tady určitě existuje, a zcela jistě bude mít i opuštění intervenčního režimu určité společné rysy. Dá se předpokládat, že posílení české koruny nebude tak masivní, jako tomu bylo u švýcarského franku, zvláště při deklarovaném odhodlání ČNB, při výrazném posílení české koruny proti ní opět intervenovat. A při nekonečném množství „munice“, kterou může ČNB proti koruně použít je jisté, že by koruna opět oslabila. Ale to, že koruna po ukončení intervencí posílí (stejně jako posílil švýcarský frank), je jisté. Spekulanti, kteří na posílení koruny vsadili, a ne zrovna málo (dosud to bylo více než 2000 miliard korun a to ještě není konečná suma), však na rozdíl od některých členů bankovní rady ČNB, věří na fungování tržního mechanismu... Právě proto, že znají fungování tržního mechanismu, tak si všechny své zisky nebudou vybírat den po ukončení intervencí (jak předpokládá zmíněný člen bankovní rady) ale rozloží si realizaci svých zisků v čase, klidně i na několik (2-3) let. Samozřejmě může nastat v prvních minutách a možná i hodinách po zahájení obchodování s „neoslabovanou“ českou korunou výrazné „přestřelování“ směnného kurzu oběma směry, ale tržní (rovnovážný) kurz koruny vůči euru se po čase ustálí na hodnotě nižší než je 27,- CZK/EUR.

Věřím, že u teze, že „trh se mýlí“, se jednalo jen o osamělý „úlet“ a není začátkem myšlenkového proudu, že nějaká (bankovní?) „rada moudrých“, je vedle určování a zajišťování jediného správného kurzu české koruny, schopna určovat a diktovat i jediné „správné“ ceny všeho ostatního zboží... Naštěstí u nás žije ještě dost pamětníků, kteří si na takovou realitu pamatují, a tak taková změna nejspíše reálně nehrozí...

PS: Tržní mechanismus samozřejmě není absolutně dokonalý nebo dokonce vše automaticky řešící, ale veškeré snahy o jeho popírání nebo nerespektování skončily zatím vždycky větším nebo menším průšvihem...

Autor: Pavel Makovec | středa 18.1.2017 11:51 | karma článku: 34,30 | přečteno: 2007x
  • Další články autora

Pavel Makovec

Jak se jezdí v Evropě

19.4.2024 v 9:49 | Karma: 13,01

Pavel Makovec

Vláda na nákupech

31.12.2023 v 5:55 | Karma: 28,53

Pavel Makovec

Parodie na důchodovou reformu

26.12.2023 v 9:26 | Karma: 44,10

Pavel Makovec

Tiché víno je nejvíce slyšet

13.5.2023 v 12:52 | Karma: 23,60

Pavel Makovec

„Komunista“ na Hradě

2.2.2023 v 9:27 | Karma: 25,74

Pavel Makovec

Sázka na prezidenta…

25.1.2023 v 9:32 | Karma: 15,24

Pavel Makovec

Klíče od Hradu drží Andrej Babiš

27.10.2022 v 14:12 | Karma: 30,19
  • Počet článků 202
  • Celková karma 12,68
  • Průměrná čtenost 2189x
Od roku 1990 působím aktivně na českém kapitálovém trhu a mám poměrně jasný a vyhraněný názor na to co se děje v reálné ekonomice. Novodobě jsem i starobním důchodcem a současně studentem doktorandského studia. Děkuji za připomínky, případně i nesouhlasné názory, podložené argumenty a fakty.

 

Seznam rubrik