ČNB „puštěná ze řetězu“ - devizové obchody

  Díky velmi otevřené informační politice ČNB si může každý občan udělat představu, jak fakticky nejdůležitější státní ekonomická instituce hospodaří. Viz dnes zveřejněné informace o obchodech ČNB a stavu jejích devizových rezerv.

Jak vyplývá z dnes zveřejněných informací, ČNB koupila v lednu při intervencích 14,481 mld. EUR, nejvíce od zavedení kurzového závazku a devizové rezervy vzrostly ke konci února 2017 na rekordních 105,39 mld. EUR z revidovaných 96,60 mld. EUR na konci ledna 2017. Pokud si údaje vynásobíme číslem 27, tak dostaneme příslušné údaje v domácí měně, tedy v českých korunách. V tomto vyjádření je objem devizových rezerv ve výši 2 846 miliard korun skutečně nevídaný. A to ještě není všem dnům (pokračování intervencí) konec... Naštěstí (?) se objem devizových rezerv v korunovém vyjádření velmi brzy výrazně sníží. Bude k tomu stačit pouhé posílení české koruny, ke kterému dojde po ukončení devizových intervencí proti koruně (slovy ČNB po ukončení kurzového závazku). Jednoduchým (přiznávám, že i mírně zjednodušeným) výpočtem můžeme snížení objemu devizových rezerv v korunovém vyjádření spočítat, rozdílem po vynásobení očekávaným kurzem posílené koruny. Při posílení koruny na úroveň 25 CZK/EUR se objem devizových rezerv sníží o 211 miliard korun. Tato položka se v účetnictví ČNB objeví jako ztráta a jak nám představitelé ČNB opakovaně zdůrazňují „pouze“  účetní ztráta. A jak představitelé ČNB skromně připomínají „cíle měnové politiky stavíme nad vlastní zisk“ a já bych smutně dodal, že i nad péči o blaho a budoucí prosperitu české ekonomiky a občanů České republiky.

Zveřejňovaná struktura devizových rezerv ČNB je velmi detailní, přesto v ní řadu zajímavých informací postrádáme. O prakticky zanedbatelném a trvale klesajícím podílu zlata na devizových rezervách ČNB se píše poměrně často, a tak jen pro úplnost dodávám, že činí 0,31 mil. trojských uncí ( něco více než 9 tun), což je méně než půl procenta objemu devizových rezerv a ČNB je s tímto objemem držby zlata, ve srovnání s ostatními centrálními bankami světa, naprostý unikát. O čem se píše méně je skutečnost, která ze zveřejňovaných statistik není zřejmá, že téměř 10 % devizových rezerv tvoří investice do akcií. Analýza akciového portfolia ČNB by si zasloužila samostatný článek, ale málo našich občanů ví, že ČNB je největším českým akcionářem společnosti Volkswagen a jak se můžeme dočíst jinde, „...mezi stovkami investorů, kteří zažalovali automobilku Volkswagen o odškodné v kauze Dieselgate, je také Česká národní banka...“. Jaké má ČNB šance ve sporu uspět a jestli to pokryje alespoň náklady na právní služby spojené s podáním žaloby, je předmětem „centrálně bankovního tajemství“... Určitě by byla zajímavá informace o všech právních sporech, které ČNB vede a taky jak je na tom z tohoto hlediska ve srovnání s centrálními bankami jiných zemí...

PS: Bude zajímavé sledovat, jak se bude v mnoha ohledech situace ČNB po ukončení kurzového závazku vyvíjet a zda se podaří „džina vypuštěného z láhve“ v podobě nesmyslných intervencí zkrotit... Držme si všichni palce!

Autor: Pavel Makovec | úterý 7.3.2017 11:29 | karma článku: 42,92 | přečteno: 6882x
  • Další články autora

Pavel Makovec

Potřebujeme ruskou ropu?

23.4.2024 v 23:54 | Karma: 14,39

Pavel Makovec

Jak se jezdí v Evropě

19.4.2024 v 9:49 | Karma: 16,47

Pavel Makovec

Vláda na nákupech

31.12.2023 v 5:55 | Karma: 28,68