Vepřín nebo vzdělání romských dětí?

22. 08. 2017 9:59:25
Včerejší jednomyslné rozhodnutí vlády o odkoupení vepřína v Letech u Písku považuji za jedno z dalších hloupých a populistických rozhodnutí, které před blížícími se volbami naši politici sypou z rukávu o sto šest...

Do voleb zbývají necelé dva měsíce a každé zasedání dosluhující vlády je sledováno s velkým napětím. Co dalšího ještě vláda ve své "předsmrtné" křeči vymyslí? S jakou další šíleností končící předseda vlády přijde? Co ještě komu slíbit, aby ta blížící se porážka byla co nejméně ostudná? V posledním roce vládnutí by se zasedání vlády mělo omezit na minimum a hlavní funkcí končící vlády by mělo být udržování státu v běžném chodu a nerozhodovat na poslední chvíli o věcech o kterých nebyli páni ministři schopni rozhodnout za 25 let. A dvakrát více to platí o rozhodování o dalších neplánovaných výdajích deficitního státního rozpočtu.

Existence vepřína na místě bývalého tábora pro Romy, který tu byl za druhé světové války a odkud byli někteří Romové deportováni do koncentračního tábora v Osvětimi je obrovskou ostudou, která jde ale na vrub především totalitnímu režimu a současný režim ji pouze zdědil. Ostudou současného polistopadového režimu je skutečnost, že se s tímto smutným a ostudným dědictvím nedokázal do dnešních dnů zásadně a odpovědně vypořádat. Místo toho se problém spojený s umístěním vepřína stává oblíbeným tématem populistů a konjunkturalistů všech druhů...

Včerejší rozhodnutí, které bude daňové poplatníky stát cca 1 miliardu korun a další miliony každoročně na udržování nového památníku je dalším příkladem nezodpovědného hospodaření s penězi daňových poplatníků, které je charakteristické pro většinu (nebo všechny?) minulých vlád. Většina z té miliardy skončí za nehty současného majitele vepřína, který tak dostane významnou státní injekci do svého ne příliš úspěšného hospodaření. Produkce masa v České republice se snížila oproti roku 1989 o více než polovinu a dvě třetiny vepřínů byly za tuto doby zlikvidovány. Kupodivu krize v chovu prasat nepostihla vepřín v Letech. Majitel asi dobře ví, že i ztrátový byznys se v České republice může zásahem našich „neúplatných“ politiků přeměnit v „životní“ trefu a kdo si počká, ten se nakonec dočká... Na místě vlády bych si počkal, až i ten vepřín v Letech zkrachuje a potom bych vepřín koupil za symbolickou korunu...A že nejspíše zkrachuje je téměř jisté. Vždyť o likvidaci našeho zemědělství tady úspěšně „usilují“ všechny předchozí vlády a se vstupem do Evropské unie se z tohoto úsilí stala téměř priorita... Kdo za nás vyjednával a odsouhlasil ostudné a nerovnoprávné přístupové podmínky při vstupu do EU, které z nás dělají kolonii, smetiště a vrakoviště Evropy?

Když se podívám na stav státní pokladny, tak mám úplně jinou představu o prioritách na které by se měly vynakládat veřejné prostředky. A pokud by šlo o odčinění křivd spáchaných na Romech a pomoci řešit současnou situaci této společensky vyloučené skupiny občanů, nebylo by vhodnější tu miliardu korun věnovat třeba na vzdělání romských dětí? Dovedu si představit zřízení nadace na stipendia pro nadané romské děti a jako základ nadace vložit onu miliardu. A správu nadace můžeme svěřit samotným Romům, kteří budou mít možnost sami rozhodovat o konkrétním užití prostředků z nadace. Slyším hlasy, že Romové by si peníze v nadaci do roka a do dne rozkradli a peníze by skončily hlavně u romských předáků... Dovedu si představit takové tvrdé nastavení podmínek fungování nadace, které případnému zneužití prostředků zabrání, případně svěření správy nadace nějaké renomované zahraniční profesionální správcovské firmě, kterou by si Romové sami na základě tendru vybrali.

PS: Populismus končící vlády již překonal všechny limity a pokud problém vepřína „vydržel“ a přežil všechny dosavadní vlády, určitě se nic nepromarní, když jeho řešení počká na novou vládu, která vzejde z říjnových voleb. Možná tam opět bude stejná politická garnitura, a tak majitel vepřína o nic nepřijde..

Autor: Pavel Makovec | úterý 22.8.2017 9:59 | karma článku: 37.82 | přečteno: 1972x

Další články blogera

Pavel Makovec

Vláda na nákupech

Nemyslím tím nepovedený „mystery shopping“ pana předsedy vlády Fialy, který mu ale zajistil nesmrtelnost jako „Mr. Nutella“, pod kterým se zapíše do historie, ale letošní nákupy soukromých firem státem, označované za "strategické"

31.12.2023 v 5:55 | Karma článku: 28.53 | Přečteno: 581 | Diskuse

Pavel Makovec

Největší evropský skanzen? Česká republika.

Uděláme z „montovny mozkovnu“ nebo „přechod na vzdělanostní ekonomiku“ je budoucnost naší země... Podobným výkřikům politiků se dnes začínají smát i občané, kteří ještě nedávno politikům věřili. Naši politici však mají tajný plán!

28.12.2023 v 9:11 | Karma článku: 29.89 | Přečteno: 983 | Diskuse

Pavel Makovec

Nezaměstnanost. Jsme opravdu premianti?

Poslední roky se holedbáme rekordně nízkou nezaměstnaností. Je to opravdu tak? Při podrobném zkoumání zjistíme, že je to jen náš další umělý úspěch. Realita je jiná a místo armády nezaměstnaných máme armádu předčasných důchodců.

27.12.2023 v 9:22 | Karma článku: 26.91 | Přečteno: 741 | Diskuse

Pavel Makovec

Parodie na důchodovou reformu

Přesné označení toho, co vláda nazývá jako „důchodová reforma“ je jen "parametrická úprava průběžného důchodového systému" a do důchodové reformy má stejně daleko jako slepice do orla. Tomu, že se jedná o reformu už nikdo nevěří.

26.12.2023 v 9:26 | Karma článku: 44.10 | Přečteno: 5371 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 18.36 | Přečteno: 394 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 61 | Diskuse

Milan Smutný

Za e-autem v Německu zůstávají emise CO2 emise dvakrát vyšší než ze spalovacích motorů

Klíčovým prvkem dekarbonizační ideologie EU je nadirigovaný přechod na povinnou elektromobilitu od roku 2035. Ovšem emise CO₂ z čistě elektrických vozů jsou však podle německé analýzy dvakrát vyšší než u spalovacích aut.

18.3.2024 v 1:46 | Karma článku: 43.41 | Přečteno: 6724 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Čelíme statistickému zkreslení

Počet lidí, kteří si spoří na penzi se státním příspěvkem v takzvaném třetím pilíři penzijního systému, v roce 2023 klesl o 173.000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik ministerstva financí.

16.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 45.75 | Přečteno: 10248 | Diskuse

Hugo Körbl

Páka na zlepšení platební morálky v obchodních vztazích: 1200 Kč za každou pozdní platbu

Je zajímavé, že se ve své advokátní praxi často setkávám s tím, že se zapomíná na to, že podnikatel má při pozdě zaplacené faktuře nárok vůči jinému podnikateli rovněž na částku 1.200,- Kč jako paušální náhradu nákladů.

12.3.2024 v 13:17 | Karma článku: 11.64 | Přečteno: 328 | Diskuse
Počet článků 201 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2189

Od roku 1990 působím aktivně na českém kapitálovém trhu a mám poměrně jasný a vyhraněný názor na to co se děje v reálné ekonomice. Novodobě jsem i starobním důchodcem a současně studentem doktorandského studia. Děkuji za připomínky, případně i nesouhlasné názory, podložené argumenty a fakty.

 

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...