Kdo stojí za „tradičními“ politickými stranami?

31. 08. 2017 11:11:03
S novými politickými stranami se před letošními volbami doslova roztrhl pytel. Dokonce skoro každý miliardář chce mít po vzoru AB svou stranu. Představitelé tradičních politických stran bijí na poplach: „Demokracie v ohrožení!"..

Nevím, jestli to byl úspěch AB s jeho projektem ANO 2011 v politice, který inspiroval řadu jiných podnikatelů-miliardářů a rozhodl o jejich větším zapojení do politiky. V posledních letech se naši bohatí a v byznysu úspěšní spoluobčané různým způsobem angažují a podporují vznikl nových nebo staronových uskupení, stran a hnutí. Média často nezajímá ani program těchto nových politických subjektů, ale spíše to, kdo za nimi stojí a jakou to asi má motivaci. Proč to ten Dospiva, Krúpa, Sekyra, Dědek, Sehnal, nebo kdo ještě dělá? Motivace bude asi u každého trochu (nebo hodně?) jiná, ale považuji za transparentnější a pro občany čitelnější, když se jednotliví bohatí občané k podpoře konkrétního politického hnutí nebo strany veřejně přihlásí než situaci, kdy občan neví a často ani netuší, kdo stojí za tzv. klasickými politickými stranami. Proto považuji každý útok některého „zavedeného“ a „tradičního“ politika na nové strany, za kterými stojí různí malí nebo velcí, skuteční nebo virtuální „miliardáři“, za pokrytecký, účelový a falešný, protože politika (předvolební boj) by měla být především o programech a vizích budoucnosti pro naši zemi.

Pro úplnost informací bude tedy určitě nejen pro voliče zajímavé vědět, kdo stojí za našimi tradičními a zavedenými politickými stranami, které tady téměř třicet let rukou společnou vládnou a dbají o blaho naší země a jejích občanů.

Za ČSSD a hlavně jejím bývalým předsedou a současným (stále ještě) premiérem stojí (málo viditelně, ale o to pevněji) nějaký pan Bakala, dále pár velmi vlivných advokátů, minulý a současný vrcholový management největší státní firmy ČEZ a podnikatelé, kteří zázračně zbohatli v dobách tzv. opoziční smlouvy.

Za TOP 09, stojí opět dobrý kamarád bývalého předsedy strany, pan Bakala, který si s ním vyzkoušel jak se dělá privatizace nejdříve u karlovarské Becherovky a potom dal tu „velkou ránu“ s OKD. U podpůrců „topky“ najdeme i přítele současného předsedy, pana Šťávu, který zbohatl na arbitrážích proti České republice (známá kauza Diag Human) a nemusím se ani zmiňovat o podnikatelích ze zbrojního průmyslu, se kterými se současný předseda TOP 09 dobře zná z dob svého „úspěšného“ působení na ministerstvu obrany, tehdy ale ještě v barvách lidové strany.

Za současnou KDU-ČSL stojí dnes vedle jejich tradičních podporovatelů i Sudetoněmecké krajanské sdružení (v češtině častěji nazývané Sudetoněmecký landsmanšaft). Čilé styky mezi nejvyššími představiteli KDU-ČSL a sudetoněmeckým landsmanšaftem v posledních letech prý nakonec vyústí v užší spolupráci. Když nevyšlo „Lidovci s podporou STAN“, tak příště se chystá „Lidovci s podporou landsmanšaftu“ (letos se to již nestihlo a možná ještě nenastal ten pravý čas)... Za ODS nestojí vůbec nikdo významný a dokonce ji dnes již nepodporuje ani „Pepa z Hongkongu“. Hnutí ANO 2011, jako úspěšný projekt pana Babiše, stojí a padá s panem Babišem. V okamžiku, kdy se rozhodne pan Babiš opustit vrcholnou politiku, rozpadne se i ANO a nenávratně zmizí z politické scény. Stejně je tomu i s byznysově-politickými projekty pana Okamury. Všeho do času... Za KSČM, jejíž poslanci v parlamentu již 27 let (za peníze daňových poplatníků) úspěšně předstírají, že jsou v opozici, stojí jen její věrní členové, kteří postupně vymírají. Nezapomněl jsem na někoho?

PS: Takže místo diskuse, kdo za kým stojí, doporučuji diskutovat o věcných tématech a řešeních pro tuto zemi. Pokud by se diskuse měla vést v osobní rovině, tak by bylo určitě zajímavé posoudit, co naši současní (a budoucí) vrcholoví politici za dobu svého působení v politice dokázali a kdo má jaký díl odpovědnosti za současný stav naší země.

Autor: Pavel Makovec | čtvrtek 31.8.2017 11:11 | karma článku: 26.00 | přečteno: 1027x

Další články blogera

Pavel Makovec

Vláda na nákupech

Nemyslím tím nepovedený „mystery shopping“ pana předsedy vlády Fialy, který mu ale zajistil nesmrtelnost jako „Mr. Nutella“, pod kterým se zapíše do historie, ale letošní nákupy soukromých firem státem, označované za "strategické"

31.12.2023 v 5:55 | Karma článku: 28.53 | Přečteno: 581 | Diskuse

Pavel Makovec

Největší evropský skanzen? Česká republika.

Uděláme z „montovny mozkovnu“ nebo „přechod na vzdělanostní ekonomiku“ je budoucnost naší země... Podobným výkřikům politiků se dnes začínají smát i občané, kteří ještě nedávno politikům věřili. Naši politici však mají tajný plán!

28.12.2023 v 9:11 | Karma článku: 29.89 | Přečteno: 983 | Diskuse

Pavel Makovec

Nezaměstnanost. Jsme opravdu premianti?

Poslední roky se holedbáme rekordně nízkou nezaměstnaností. Je to opravdu tak? Při podrobném zkoumání zjistíme, že je to jen náš další umělý úspěch. Realita je jiná a místo armády nezaměstnaných máme armádu předčasných důchodců.

27.12.2023 v 9:22 | Karma článku: 26.91 | Přečteno: 741 | Diskuse

Pavel Makovec

Parodie na důchodovou reformu

Přesné označení toho, co vláda nazývá jako „důchodová reforma“ je jen "parametrická úprava průběžného důchodového systému" a do důchodové reformy má stejně daleko jako slepice do orla. Tomu, že se jedná o reformu už nikdo nevěří.

26.12.2023 v 9:26 | Karma článku: 44.10 | Přečteno: 5372 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 6.83 | Přečteno: 103 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 11.89 | Přečteno: 315 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.61 | Přečteno: 232 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.51 | Přečteno: 646 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse
Počet článků 201 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2189

Od roku 1990 působím aktivně na českém kapitálovém trhu a mám poměrně jasný a vyhraněný názor na to co se děje v reálné ekonomice. Novodobě jsem i starobním důchodcem a současně studentem doktorandského studia. Děkuji za připomínky, případně i nesouhlasné názory, podložené argumenty a fakty.

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...