Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je výkonnost české ekonomiky pod svým potenciálem?

V ekonomice je téměř 400 000 volných pracovních míst. A podnikatelé volají po dovozu dalších pracovních sil ze zahraničí a zjednodušení legislativy, která další přísun zahraničních pracovníků umožní. Je to (rozumné) řešení?

V ekonomice je téměř 400 000 volných pracovních míst. A někteří podnikatelé volají po dovozu dalších pracovních sil ze zahraničí a zjednodušení příslušné legislativy, která další přísun zahraničních pracovníků umožní. Argumentují tím, že se naše hospodářství nachází pod produkčním potenciálem a nedostatek pracovních sil je hlavní překážkou dalšího ekonomického růstu. Nedostatek pracovních sil ale je jen „umělým problémem” daným strukturální a vlastnickou deformací naší ekonomiky, který budoucnost neřeší. Řešením je spíše změna struktury ekonomiky. Na základě nesmyslných pobídek zahraničním investorům se vytvořila struktura, která neodpovídá možnostem a potřebám České republiky. A proto, podobně jako za starého režimu, při nesmyslné orientaci na těžký průmysl, platí i dnes: „nejsou lidi”...

Místo montoven, skladů a jednostrané orientace na automobilový průmysl musíme podporovat a rozvíjet výroby a služby s výrazně vyšší přidanou hodnotou, založené na moderních technologiích, inovacích, vzdělanostní ekonomice atd. Dnes vyrábíme ročně cca 1,4 milionu osobních automobilů a další komponenty pro autoprůmysl. Přitom jen cca 100 tisíc u nás vyrobených aut se v Česku i prodá a cca 1,3 milionu musíme vyvézt do zahraničí. Pokud za 3-4 roky nebude o naše auta se spalovacími motory nikdo stát (nebo bude stát jen o polovinu naší produkce), tak se projeví obrovská jednostranná přezaměstnanost, kterou stát bez rezerv a vlastního (národního?) kapitálu nebude schopen řešit bez dopadu na životní úroveň většiny občanů.

Již dnes jsme poměrně otevřenou společností a počty zahraničních pracovníků to dokazují. Žádný umělý masový přísun zahraničních dělníků nepotřebujeme (neúspěšného sociálního inženýrství jsme si za posledních 80 let užili vrchovatě). Spoléhat bychom se měli na vlastní zdroje a nehledat řešení našich problémů v zahraničí. Při naprosto nevyhovující struktuře naší ekonomiky, v kombinaci s převládajícím vlastnictvím tuzemských podniků zahraničními investory, by dovoz pracovních sil hlavně přispěl k vyššímu odlivu zisků ze země (dnes cca 300 miliard korun ročně a minimálně stejný objem pomocí vnitropodnikových transferů). Již dnes jsme v Evropě nejvýkonnější ekonomickou kolonií s upadajícím školstvím všech stupňů, s rozpadající se nedobudovanou dopravní infrastrukturou, třetinovou úrovní mezd, platů a důchodů atd. Naše ekonomika se dnes nachází spíše nad svým potenciálem než pod ním a bolestivá korekce je jen otázkou času (2-3 roky). Vyšší produkcí výrobků s malou přidanou hodnotou se vyspělé Evropě budeme spíše vzdalovat než přibližovat. Samozřejmě platí, že vzdělaných a pracovitých lidí nikdy nebude přebytek a dovedu si představit nějakou motivaci, jak je k nám přilákat. Ale jde spíše o „dovoz mozků” a ne masový dovoz pracovních sil.

Současná vláda, stejně jako ty minulé, přináší spíše populistická opatření a neřeší budoucnost země. Např. současné navyšování platů učitelů jenom mírně zpomalí úpadek školství a v žádném případě nepovede ke zlepšení stavu. Podobně můžeme hodnotitit prakticky všechny kroky, které dělá současná vláda. A to jsme v období ekonomického růstu! Jaká bude vládní politika za 2-3 roky, kdy budeme v jiné a bohužel méně příznivé fázi ekonomického cyklu?

Autor: Pavel Makovec | středa 6.2.2019 8:46 | karma článku: 21,46 | přečteno: 563x
  • Další články autora

Pavel Makovec

Potřebujeme ruskou ropu?

Naše finanční podpora Ruska od vypuknutí válečného konfliktu s Ukrajinou představuje jen za dodávky ropy přes 270 miliard korun, zatímco naše celková pomoc napadené Ukrajině nedosahuje ani 60 miliard korun.

23.4.2024 v 23:54 | Karma: 13,78 | Přečteno: 368x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Makovec

Jak se jezdí v Evropě

Je tomu rok, co jsem si vyzvedl řidičák z „čistírny“ a rozhodl jsem se po tři a půl měsíční „karanténě“ projet po Evropě. Zjistil jsem, že vyspělá Evropa se nám stále rychleji vzdaluje...

19.4.2024 v 9:49 | Karma: 16,47 | Přečteno: 628x | Diskuse| Cestování

Pavel Makovec

Vláda na nákupech

Nemyslím tím nepovedený „mystery shopping“ pana předsedy vlády Fialy, který mu ale zajistil nesmrtelnost jako „Mr. Nutella“, pod kterým se zapíše do historie, ale letošní nákupy soukromých firem státem, označované za "strategické"

31.12.2023 v 5:55 | Karma: 28,68 | Přečteno: 637x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Makovec

Největší evropský skanzen? Česká republika.

Uděláme z „montovny mozkovnu“ nebo „přechod na vzdělanostní ekonomiku“ je budoucnost naší země... Podobným výkřikům politiků se dnes začínají smát i občané, kteří ještě nedávno politikům věřili. Naši politici však mají tajný plán!

28.12.2023 v 9:11 | Karma: 30,00 | Přečteno: 1052x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Makovec

Nezaměstnanost. Jsme opravdu premianti?

Poslední roky se holedbáme rekordně nízkou nezaměstnaností. Je to opravdu tak? Při podrobném zkoumání zjistíme, že je to jen náš další umělý úspěch. Realita je jiná a místo armády nezaměstnaných máme armádu předčasných důchodců.

27.12.2023 v 9:22 | Karma: 27,05 | Přečteno: 785x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 203
  • Celková karma 15,12
  • Průměrná čtenost 2178x
Od roku 1990 působím aktivně na českém kapitálovém trhu a mám poměrně jasný a vyhraněný názor na to co se děje v reálné ekonomice. Novodobě jsem i starobním důchodcem a současně studentem doktorandského studia. Děkuji za připomínky, případně i nesouhlasné názory, podložené argumenty a fakty.

 

Seznam rubrik