Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vánoční, Novoroční a Tříkrálové poselství

O letošních svátcích se s různými projevy a poselstvími našich čelních představitelů doslova roztrhl pytel. Projevy plné (nezdravého) optimismu vyvolávaly u některých občanů pocit návratu do „zlatých“ 80. let minulého století…

Rozhodl jsem se přispět do mlýna i se svým svátečním poselstvím, kterým se pokusím vytvořit mírnou protiváhu optimistickým vyhlášením našich politických „elit“, kteří, dle mého názoru, nejsou schopni opravdového státnického projevu a i po 30 letech zůstávají na hony vzdáleni od skutečně státnického projevu Václava Havla z ledna roku 1990.  Všem vřele doporučuji si tento historický projev VH přečíst nebo znovu poslechnout. Je možná více aktuální dnes než před 30 lety. Svět a život není jen bílý (jak se nás snaží přesvědčit současní vládci) ale ani jen černý (jak to může vyznít z mého poselství)…

Vážení a milí spoluobčané (čau lidi), 

naše země (ne)vzkvétá a za 30 let jsme prošli velký kruh, kterým jsme se dostali opět na začátek. V roce 1989 by nikdo nevěřil, že předsedou vlády bude někdy trestně stíhaný slovenský oligarcha, který bude vládnout díky podpoře komunistické strany a taky díky podpoře 30% občanů, kteří se účastní voleb. Nefunkční byrokratický státní aparát svým rozsahem překonal předlistopadové poměry a místo návratu k státnímu uspořádání  tvořeného historickými zeměmi Čechy, Morava a Slezsko, vzniklo 14 podivných krajů, jejichž hranice byly uměle vytvořeny a podporují vznik a rozvoj korupčního prostředí a v jejich čele se střídají politici 3. ale spíše 4. kategorie, kteří si ze „svých“ krajů dělají rodinné pašalíky. Nové funkční územněsprávní uspořádání nemá ve svém programu žádná politická strana, a tak si asi budeme muset počkat na nějakou příští revoluci, protože kapři si rybník sami nevypustí.

Za 30 let jsme nebyli schopni dobudovat dopravní infastrukturu, bez které je moderní rozvoj naší země nemyslitelný a rozdíl mezi ekonomickou úrovní jednotlivých regionů se stále prohlubuje. Severní Čechy a severní Morava ve srovnání s Prahou a středními Čechy jakoby byly z jiného světa. Z cikánské otázky se stal romský problém, kde již třetí generace některých našich spoluobčanů nepracuje a žije jen ze sociálních dávek, které si vylepšují příjmy z nezákonných aktivit. Počet těchto spoluobčanů neustále poměrně dynamicky roste. Životní úroveň většiny občanů stoupá, ale téměř 1 milion občanů je v exekuci a prakticky bez šance se ze svých dluhů vymanit. To je tikající bomba, která může jednou vybuchnout a narušit existující relativně křehký sociální smír. Společnost, která se dokázala v listopadu 1989 sjednotit a svrhnout totalitní režim je dnes nesmiřitelně rozdělena na dvě téměř stejné poloviny a reprezentanti obou polovin bojují spíše o vlastní politickou moc a vliv a ne za zájmy celé země. Dlouhodobé zájmy a vize pro naši zemi nejsou schopni ani formulovat. Úpadek školství za posledních 30 let a prakticky pokračující rozklad soustavy státního školství má pouze silnou verbální podporu ze strany vlád, které se tady 30 let střídají, ale reálné kroky neudělala dosud žádná. 

O vzdělanostní ekonomice a společnosti se jenom mluví, ale reálnou podporu dostávají montovny, sklady a  obchodní řetězce zahraničních investorů, které u nás drží především levná pracovní síla. S výjimkou mezd, které jsou oproti vyspělé Evropě třetinové, platíme za ostatní služby stejně, ale obvykle více než naši bohatší sousedé. To platí nejen pro telefonní a datové služby, ale i pro bankovní služby a placené úroky, energie, oblečení, obuv a většinu potravin. Stali jsme se (velmi výkonnou) ekonomickou kolonií. Strategickou infrastrukturu, plynovody, vodovody, rozvodné energetické sítě, rafinerie a petrochemický průmysl, telekomunikace, banky a pojišťovny jsme za často podivných podmínek předali zahraničním (obvykle státním) firmám a nerostné bohatství u nás těží podivní uhlobaroni, kteří ke svým majetkům přišli ještě podivnějším způsobem. Státu zůstal jeden pivovar, rozpadající se hotel v Karlových Varech a společnost ČEZ, kterou používají politické strany, střídající se u vlády, jakou svoji stranickou pokladničku. ČEZ se může pochlubit i množstvím milionářů, které dokázal za 30 let vytvořit z různých úředníků a politiků a stvořil dokonce i několika miliardářů. Samozřejmě o to méně mohl přispívat k rozvoji energetiky a odvádět peníze do státního rozpočtu.

Mohl bych ještě dlouze pokračovat např. o prodaném zlatém pokladu republiky (devizové rezervy centrální banky ve zlatě), OKD a jiných privatizačních kauzách atd. atd., ale poselství by mělo být přiměřeně dlouhé, tak na závěr přeji všem občanům hodně zdraví a přestože je již některým líp, věřím, že se jednou všichni sejdeme v lepších časech.

 

 

Autor: Pavel Makovec | pondělí 6.1.2020 23:30 | karma článku: 16,87 | přečteno: 262x
  • Další články autora

Pavel Makovec

Potřebujeme ruskou ropu?

Naše finanční podpora Ruska od vypuknutí válečného konfliktu s Ukrajinou představuje jen za dodávky ropy přes 270 miliard korun, zatímco naše celková pomoc napadené Ukrajině nedosahuje ani 60 miliard korun.

23.4.2024 v 23:54 | Karma: 14,05 | Přečteno: 371x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Makovec

Jak se jezdí v Evropě

Je tomu rok, co jsem si vyzvedl řidičák z „čistírny“ a rozhodl jsem se po tři a půl měsíční „karanténě“ projet po Evropě. Zjistil jsem, že vyspělá Evropa se nám stále rychleji vzdaluje...

19.4.2024 v 9:49 | Karma: 16,47 | Přečteno: 629x | Diskuse| Cestování

Pavel Makovec

Vláda na nákupech

Nemyslím tím nepovedený „mystery shopping“ pana předsedy vlády Fialy, který mu ale zajistil nesmrtelnost jako „Mr. Nutella“, pod kterým se zapíše do historie, ale letošní nákupy soukromých firem státem, označované za "strategické"

31.12.2023 v 5:55 | Karma: 28,68 | Přečteno: 637x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Makovec

Největší evropský skanzen? Česká republika.

Uděláme z „montovny mozkovnu“ nebo „přechod na vzdělanostní ekonomiku“ je budoucnost naší země... Podobným výkřikům politiků se dnes začínají smát i občané, kteří ještě nedávno politikům věřili. Naši politici však mají tajný plán!

28.12.2023 v 9:11 | Karma: 30,00 | Přečteno: 1052x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Makovec

Nezaměstnanost. Jsme opravdu premianti?

Poslední roky se holedbáme rekordně nízkou nezaměstnaností. Je to opravdu tak? Při podrobném zkoumání zjistíme, že je to jen náš další umělý úspěch. Realita je jiná a místo armády nezaměstnaných máme armádu předčasných důchodců.

27.12.2023 v 9:22 | Karma: 27,05 | Přečteno: 785x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

ANALÝZA: Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

  • Počet článků 203
  • Celková karma 15,26
  • Průměrná čtenost 2178x
Od roku 1990 působím aktivně na českém kapitálovém trhu a mám poměrně jasný a vyhraněný názor na to co se děje v reálné ekonomice. Novodobě jsem i starobním důchodcem a současně studentem doktorandského studia. Děkuji za připomínky, případně i nesouhlasné názory, podložené argumenty a fakty.

 

Seznam rubrik