Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

NERV: Škodovka na úvěr a Coca-Cola s mobilem

Složení nové Národní ekonomické rady vlády (NERV) naznačuje, jaká je skutečná vize budoucnosti České republiky po skončení „koronakrize“ v myšlení našich politických a podnikatelských „elit“. Místo "národní" spíše "nadnárodní"...  

Doufejme, že složení nového NERVu je jenom dalším marketingovým tahem současné vlády, která se obává propadu popularity a poklesu předvolebních preferencí stran vládní koalice s podporou komunistů v době „pokoronavirové“. Volby se kvapem blíží a to nejen podzimní (které se mohou případně odložit), ale i parlamentní v roce 2021, jejichž odložení by asi vyústilo v masové nepokoje, „virus-nevirus“.

Vláda předpokládá, že po odeznění pandemie čínské chřipky (s nesrozumitelným názvem koronavir SARS-CoV-2 a onemocněním COVID-19) se svět, včetně České republiky, vrátí do starých „dobrých“ kolejí. Česká republika bude opět úspěšnou zahraniční montovnou do které dovezeme 800 000 zahraničních pracovníků, zahraniční banky budou u nás dál realizovat rekordní zisky, které budou zvyšovat životní úroveň „chudých“ obyvatel Rakouska, Francie, Belgie nebo Itálie, zahraniční obchodní řetězce nás budou zásobovat „levnými a kvalitními“ potravinami dováženými ze „starých“ zemí Evropské unie, s dostavbou dopravní infrastruktury si dáme ještě dalších 30 let na čas a o vysokorychlostních tratích budeme dál jen snít. Zapomeňme na nějakou reformu školství, posílení vědy a péče o kulturní dědictví, penzijní reformu nebo rozvoj zdravotnictví a péče o seniory. Obnoví se penězovod cca 600 miliard korun, které si každý rok zahraniční majitelé „českých“ firem převádí do zahraniční a Česká republika zaujme své předurčené místo nejvýkonnější novodobé ekonomické kolonie. Každá krize přináší unikátní příležitosti k zásadním změnám, ke kterým v dobách hojnosti chybí politická vůle nebo odvaha. Spousta inspirací se dá najít třeba na sociálních sítích, třeba  status s názvem „RESTART ČESKA“ nebo jiné podobné… Můžeme v urychleném režimu řešit nejen (zbytečnou?) novelu zákona o ČNB, ale i exekuční byznys, daňovou reformu, omezení byrokracie, urychlení stavebního řízení u strategických staveb, skutečnou podporu domácích výrobců, zvýšení soběstačnosti v potravinách, lécích a zdravotnickém materiálu, atd. Zdá se, že současná vládní garnitura tuto unikátní šanci promarní a na další příležitost provedení zásadních změn budeme dále čekat. Snad to opět nebude 30 nebo 40 let.

Sestavit „národní“ ekonomickou radu vlády z nájemných manažerů „nadnárodních“ společností, o jejichž kompetencích a hlavně platech a jiných požitcích se rozhoduje ve Vídní, Paříži nebo Bruselu, pokud ne rovnou v New Yorku nebo ve Washingtonu, vyžaduje hodně cynismu a dokazuje, co si naše vláda o občanech opravdu myslí… Zájmy těchto „odborníků“ jsou diametrálně odlišné od dlouhodobých zájmů a priorit České republiky a většiny jejich občanů, nemluvě o jejich skutečné odbornosti. Nikdo neměl možnost si přečíst od těchto  naších „národních“ expertů nějakou moderní vizi budoucnosti naší země nebo oboru v kterém se pohybují, případně nějaký sofistikovaný návod na řešení ekonomických krizí nebo situací blízkých válečnému stavu. 

Věřme, že se skutečně jedná jen o další (geniální?) PR (pí ár) kampaň vlády ANO a činnost NERVu nebude mít žádné reálné výstupy do hospodářské politiky.

Autor: Pavel Makovec | pátek 10.4.2020 14:15 | karma článku: 33,87 | přečteno: 1685x
  • Další články autora

Pavel Makovec

Potřebujeme ruskou ropu?

Naše finanční podpora Ruska od vypuknutí válečného konfliktu s Ukrajinou představuje jen za dodávky ropy přes 270 miliard korun, zatímco naše celková pomoc napadené Ukrajině nedosahuje ani 60 miliard korun.

23.4.2024 v 23:54 | Karma: 14,68 | Přečteno: 417x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Makovec

Jak se jezdí v Evropě

Je tomu rok, co jsem si vyzvedl řidičák z „čistírny“ a rozhodl jsem se po tři a půl měsíční „karanténě“ projet po Evropě. Zjistil jsem, že vyspělá Evropa se nám stále rychleji vzdaluje...

19.4.2024 v 9:49 | Karma: 16,48 | Přečteno: 638x | Diskuse| Cestování

Pavel Makovec

Vláda na nákupech

Nemyslím tím nepovedený „mystery shopping“ pana předsedy vlády Fialy, který mu ale zajistil nesmrtelnost jako „Mr. Nutella“, pod kterým se zapíše do historie, ale letošní nákupy soukromých firem státem, označované za "strategické"

31.12.2023 v 5:55 | Karma: 28,68 | Přečteno: 637x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Makovec

Největší evropský skanzen? Česká republika.

Uděláme z „montovny mozkovnu“ nebo „přechod na vzdělanostní ekonomiku“ je budoucnost naší země... Podobným výkřikům politiků se dnes začínají smát i občané, kteří ještě nedávno politikům věřili. Naši politici však mají tajný plán!

28.12.2023 v 9:11 | Karma: 30,00 | Přečteno: 1052x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Makovec

Nezaměstnanost. Jsme opravdu premianti?

Poslední roky se holedbáme rekordně nízkou nezaměstnaností. Je to opravdu tak? Při podrobném zkoumání zjistíme, že je to jen náš další umělý úspěch. Realita je jiná a místo armády nezaměstnaných máme armádu předčasných důchodců.

27.12.2023 v 9:22 | Karma: 27,05 | Přečteno: 785x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Strážníci v ulicích naháněli bagr, opilý řidič si jel pro cigarety

26. dubna 2024  15:42

Městská policie z Krupky na Teplicku zveřejnila video z netradičního zásahu svých strážníků. Ti...

Medaile z policistova hrobu nosil zloděj jako ozdobu klíčenky. Odhalila ho DNA

26. dubna 2024  15:36

Policie dopadla zloděje, který v říjnu roku 2022 v Ostravě-Vítkovicích ukradl dvě medaile z hrobu...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  15:10

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Policie navrhla obžalovat za podvod dva rusínské aktivisty s vazbami na Zemana

26. dubna 2024  15:05

Policie navrhla obžalovat dva proputinovské rusínské aktivisty Mychajla Ťaska a Vasyla Džuhana z...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 203
  • Celková karma 15,58
  • Průměrná čtenost 2178x
Od roku 1990 působím aktivně na českém kapitálovém trhu a mám poměrně jasný a vyhraněný názor na to co se děje v reálné ekonomice. Novodobě jsem i starobním důchodcem a současně studentem doktorandského studia. Děkuji za připomínky, případně i nesouhlasné názory, podložené argumenty a fakty.

 

Seznam rubrik