Deficit 300 miliard! A není to málo, Andreji Štefanoviči?

20. 04. 2020 18:54:10
Dnešní schválení navýšení deficitu letošního státního rozpočtu na 300 miliard korun vládou nikoho nepřekvapilo. Je jen otázka času, kdy přijde vláda s návrhem na další zvýšení letošního deficitu. Tipuji září a minimálně 500 mld.kč

Vývoj letošního deficitu státního rozpočtu prochází dynamickým růstem. Původně schválený letošní deficit 40 miliard korun považovala opozice, při očekávání pokračování ekonomického růstu, za příliš velký. Ještě před příchodem světové pandemie „čínské chřipky“ však bylo zřejmé, že pokles tempa růstu ekonomiky, za podmínek zvyšování vládních výdajů, povede k nárůstu deficitu. V rozhovorech s některými členy vlády se opatrně hovořilo o 50-55 miliardách korun letošního deficitu a čísla o plnění státního rozpočtu za leden a únor signalizovala, že na 50 miliardách deficitu budeme do prázdnin.

A přišel březen a s ním virus a všechno bylo jinak... Nejdříve se hovořilo o potřebě navýšení deficitu na 100 miliard korun a než se návrh dostal do parlamentu, bylo z toho 200 miliard korun. Ještě ani pořádně nezaschnul inkoust na prezidentském podpisu příslušného zákona a ministryně financí hovoří o nutnosti dalšího navýšení deficitu a dnešní jednání vlády schválilo navýšení letošního deficitu na 300 miliard korun. Pokud by si někdo myslel, že součástí návrhu jsou i masivní výdajové škrty, zvláště v oblasti snížení státní administrativy a snížení platů státních úředníků, včetně vrcholných politiků, tak by se velmi mýlil. S úsporami se v žádném případě nepočítá. Vždyť jsou již na podzim volby a za rok další. Naopak, musíme ještě další peníze „rozdat“ a zajistit si přízeň voličů. Vždyť takovou unikátní příležitost, kdy se dá všechno svést na „koronakrizi“ nám seslalo samo nebe. A rozhazování peněz daňových poplatníků nabývá neskutečných rozměrů. Navíc, kdy jindy by se daly nakupovat předražené čínské šunty přes podivné překupníky a schvalovat ve zrychleném řízení zákony, které mění společenské poměry, včetně změny postavení České národní banky?

A korunu tomu nasazují úvahy o státní pomoci vybraným soukromým podnikům, samozřejmě pod záminkou údajného strategického významu. Co je strategického na bezvýznamné krachující letecké společnosti, která má pár vypůjčených letadel a „strategicky“ vozí v létě české občany za koupáním k moři? Snad jen to, že majitel problémové letecké společnosti je přítel premiéra a byl mu na svatbě. S výměnou premiéra zmizí i strategický význam této letecké společnosti. České aerolinie mělo smysl zachraňovat v době, kdy měly přes 50 letadel, provozovaly krátké, střední a dálkové tratě, ročně přepravovaly přes 5 milionů cestujících a přiváděly tak 50% cestujících na Letiště Praha, vlastnily sloty na všech významných světových letištích, měly moderní cargo terminál, cateringovou společnost, hangáry se ziskovým servisem letadel, výcvikové středisko, vozový park atd. Předchozí vlády ČSA zachraňovaly tak dlouho, až z nich zůstala jen prázdná slupka. ČSA opravdu nemají pro Českou republiku strategický význam jako Lufthansa pro Německo, takže argumenty o srovnatelnosti vládní pomoci jsou naprostou fantasmagorií. Pokud by měl mít stát leteckou společnost, tak jediné racionální řešení je vybudovat Nové ČSA na zelené louce. Levná zánovní dopravní letadla všech kategorií budou brzy k mání i s posádkami od krachujících leteckých společností. Základem nových ČSA by mohla být současná vládní letka. Ale to je na jinou úvahu...

Autor: Pavel Makovec | pondělí 20.4.2020 18:54 | karma článku: 25.67 | přečteno: 868x

Další články blogera

Pavel Makovec

Vláda na nákupech

Nemyslím tím nepovedený „mystery shopping“ pana předsedy vlády Fialy, který mu ale zajistil nesmrtelnost jako „Mr. Nutella“, pod kterým se zapíše do historie, ale letošní nákupy soukromých firem státem, označované za "strategické"

31.12.2023 v 5:55 | Karma článku: 28.53 | Přečteno: 581 | Diskuse

Pavel Makovec

Největší evropský skanzen? Česká republika.

Uděláme z „montovny mozkovnu“ nebo „přechod na vzdělanostní ekonomiku“ je budoucnost naší země... Podobným výkřikům politiků se dnes začínají smát i občané, kteří ještě nedávno politikům věřili. Naši politici však mají tajný plán!

28.12.2023 v 9:11 | Karma článku: 29.89 | Přečteno: 983 | Diskuse

Pavel Makovec

Nezaměstnanost. Jsme opravdu premianti?

Poslední roky se holedbáme rekordně nízkou nezaměstnaností. Je to opravdu tak? Při podrobném zkoumání zjistíme, že je to jen náš další umělý úspěch. Realita je jiná a místo armády nezaměstnaných máme armádu předčasných důchodců.

27.12.2023 v 9:22 | Karma článku: 26.91 | Přečteno: 741 | Diskuse

Pavel Makovec

Parodie na důchodovou reformu

Přesné označení toho, co vláda nazývá jako „důchodová reforma“ je jen "parametrická úprava průběžného důchodového systému" a do důchodové reformy má stejně daleko jako slepice do orla. Tomu, že se jedná o reformu už nikdo nevěří.

26.12.2023 v 9:26 | Karma článku: 44.10 | Přečteno: 5372 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.65 | Přečteno: 596 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.74 | Přečteno: 904 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.95 | Přečteno: 1570 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 496 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 201 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2189

Od roku 1990 působím aktivně na českém kapitálovém trhu a mám poměrně jasný a vyhraněný názor na to co se děje v reálné ekonomice. Novodobě jsem i starobním důchodcem a současně studentem doktorandského studia. Děkuji za připomínky, případně i nesouhlasné názory, podložené argumenty a fakty.

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...