Inflace na 15% a hypotéky za 7%

21. 03. 2022 9:04:14
Když už i guvernér centrální banky (ČNB) předpokládá letošní celoroční inflaci dvoucifernou a březnovou inflaci nevylučuje ve výši 14%, tak to začíná být vážné. Posun v rétorice členů bankovní rady od loňského léta je značný...

Většinu ekonomů, bankéřů, politiků a analytiků zajímají z produkce Českého statistického úřadu především základní makroekonomické veličiny jako je růst hrubého domácího produktu (HDP), nezaměstnanost a vývoj cenové hladiny. Zatímco čísla o míře nezaměstnanosti dělají všem radost, protože patříme v Evropě mezi premianty s nejnižší mírou nezaměstnanosti (260 tisíc registrovaných nezaměstnaných představuje míru nezaměstnanosti 3,5%) a relativně nejvyšším počtem volných pracovních míst, který přesahuje 360 tisíc. Z tohoto pohledu ani současný příliv běženců z válčící Ukrajiny nepředstavuje vážný problém. Vzhledem k tomu, že ekonomický výkon ekonomiky měřený výší HDP ještě nedosáhl předkovidové úrovně, tak můžeme počítat i s mírným růstem HDP. Co ale dělá vrásky všem, jsou zveřejňovaná čísla o vývoji míry inflace a zvláště ta, která vyjadřují meziroční změnu cenové hladiny spotřebitelských cen. Díky vysoké inflaci se dá očekávat, že i růst HDP měřený v běžných cenách bude velmi solidní. Nás ale obvykle zajímá vývoj HDP v tzv. stálých cenách (tedy očištěný od inflace), který vyjadřuje o kolik zboží a služeb jsme vytvořili více. Může nastat i situace, kdy nám HDP v běžných cenách (díky inflaci) poroste a přitom HDP ve stálých cenách bude stagnovat nebo dokonce klesat. Takže se stále více hovoří o stagflaci, i když se asi bude jednat o jiný typ stagflace než kterou jsme poznali v 70. letech minulého století, kdy vysoká inflace a stagnace ekonomiky byla současně provázena vysokou nezaměstnaností.

Dvouciferná inflace bývá v ekonomické teorii označována jako tzv. pádivá inflace. Do tzv. hyperinflace (inflace je vyšší než 1000%) máme hodně daleko a s největší pravděpodobností k ní u nás ani nedojde. Když se podíváme na údaje o inflaci v loňském roce (2021), tak s velmi vysokou pravděpodobností můžeme předpokládat, že dvouciferná inflace nás bude provázet až do září. Odhaduji , že rekordní čísla o letošní inflaci bude Český statistický úřad reportovat v květnu za měsíc duben. Dá se tedy očekávat, že březnové zasedání bankovní rady ČNB opět zvýší úrokové sazby a dovoluji si tipovat i výsledek hlasování členů bankovní rady ( 5:2), dokonce jmenovitě...

Zvyšování úrokových sazeb již naráží na různé bariéry, především úrokový diferenciál ve vztahu k euru nebo k US dolaru, a tak se otvírá prostor pro měnové intervence, které mohou přes posilování koruny tlumit vnější inflační tlaky. Zatímco oslabování koruny jde ČNB velmi dobře, protože má nekonečné množství „munice“, snaha o posilování koruny pomocí intervencí (především prodejem eur z devizových rezerv) může i přes rekordní výši devizových rezerv (cca 4 biliony korun) poměrně rychle „narazit“, zvláště s ohledem na relativně mělký trh s českou korunou.

Na zvýšení základních úrokových sazeb (stanovených ČNB) nejrychleji reagují úrokové sazby u hypotečních úvěrů, takže odhaduji, že hypotéka s 7% sazbou nebude nic mimořádného. Při dvouciferné inflaci je 7% sazba u hypotečního úvěru stále záporná (v reálném vyjádření). Po odeznění inflace se úrokové sazby začnou poměrně rychle vracet k hodnotám na které jsme byli zvyklí v posledních letech, ale období poměrně vysoké inflace neskončí tak brzy, jak bychom si přáli. Dle mého názoru tady s námi bude vysoká inflace 2-3 roky.

Autor: Pavel Makovec | pondělí 21.3.2022 9:04 | karma článku: 18.99 | přečteno: 733x

Další články blogera

Pavel Makovec

Vláda na nákupech

Nemyslím tím nepovedený „mystery shopping“ pana předsedy vlády Fialy, který mu ale zajistil nesmrtelnost jako „Mr. Nutella“, pod kterým se zapíše do historie, ale letošní nákupy soukromých firem státem, označované za "strategické"

31.12.2023 v 5:55 | Karma článku: 28.53 | Přečteno: 581 | Diskuse

Pavel Makovec

Největší evropský skanzen? Česká republika.

Uděláme z „montovny mozkovnu“ nebo „přechod na vzdělanostní ekonomiku“ je budoucnost naší země... Podobným výkřikům politiků se dnes začínají smát i občané, kteří ještě nedávno politikům věřili. Naši politici však mají tajný plán!

28.12.2023 v 9:11 | Karma článku: 29.89 | Přečteno: 983 | Diskuse

Pavel Makovec

Nezaměstnanost. Jsme opravdu premianti?

Poslední roky se holedbáme rekordně nízkou nezaměstnaností. Je to opravdu tak? Při podrobném zkoumání zjistíme, že je to jen náš další umělý úspěch. Realita je jiná a místo armády nezaměstnaných máme armádu předčasných důchodců.

27.12.2023 v 9:22 | Karma článku: 26.91 | Přečteno: 741 | Diskuse

Pavel Makovec

Parodie na důchodovou reformu

Přesné označení toho, co vláda nazývá jako „důchodová reforma“ je jen "parametrická úprava průběžného důchodového systému" a do důchodové reformy má stejně daleko jako slepice do orla. Tomu, že se jedná o reformu už nikdo nevěří.

26.12.2023 v 9:26 | Karma článku: 44.10 | Přečteno: 5372 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.49 | Přečteno: 588 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.65 | Přečteno: 894 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.59 | Přečteno: 1533 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 493 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 201 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2189

Od roku 1990 působím aktivně na českém kapitálovém trhu a mám poměrně jasný a vyhraněný názor na to co se děje v reálné ekonomice. Novodobě jsem i starobním důchodcem a současně studentem doktorandského studia. Děkuji za připomínky, případně i nesouhlasné názory, podložené argumenty a fakty.

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...