Snížit důchody? Snadné řešení. Zvyšte mzdy!

2. 03. 2023 19:47:23
Současný boj o změnu valorizace důchodů, která má za cíl zabránit budoucímu rozkladu veřejných financí a zhroucení letošního státního rozpočtu je zcela zbytečný. Stačí přece jen patřičně navýšit mzdy a tím důchody relativně snížit

Plánovaný schodek letošního rozpočtu ve výši 295 miliard korun byl nereálný již při samotném schvalování rozpočtu v poslanecké sněmovně. Aby se alespoň opticky dostal pod magickou hranici 300 miliard korun, tak se do výdajů nedostaly ani položky výdajů, o kterých bylo stoprocentně jisté, že nastanou. Tou nejzřejmější nezapočítanou položkou byly výdaje spojené s mimořádnou valorizací penzí, o které všichni věděli, že v roce 2023 nastane. Jediné, co nebylo jisté, bylo načasování valorizace, tedy jestli bude nutné valorizovat penze podle zákona již v červnu 2023 nebo to počká „až“ do července 2023. Taky se dala víceméně přesně odhadnout výše valorizace, protože bylo jisté, že nejvyšší čísla bude inflace vykazovat v lednu a únoru 2023, kdy výpočet inflace již nebude ovlivněn předchozí slevou na energie, která pouze technicky snižovala výši inflace v říjnu, listopadu a prosinci roku 2022.

Mírný pokles inflace se dá letos předpokládat až v březnu a dalších měsících, ale nebude to žádný rychlý pokles a ke konci roku 2023 nám inflace (v meziročním vyjádření) opět trochu povyroste, protože ceny budeme srovnávat s uměle sníženou inflací z konce roku 2022. Dvouciferná pádivá inflace tady bude s námi asi po celý rok 2023. Další mimořádné valorizace penzí nás tedy čekají i v budoucnu, samozřejmě pokud se nezmění zákon, který podmínky mimořádných valorizací penzí upravuje.

To, že situace s letošním státním rozpočtem je více než vážná, ukazují čísla o plnění státního rozpočtu za leden a únor, zveřejněná včera. Došlo opět k vytvoření nového historického rekordu deficitu (schodku) "únorového" státního rozpočtu ve výši 119,7 miliard korun. Pokud budeme tímto tempem postupovat i dále, tak letošního plánovaného schodku (295 miliard korun) dosáhneme již v květnu! To se ještě žádné vládě od roku 1918 nepodařilo. Současná vláda má nakročeno k překonání dosud rekordních deficitů Babišovy vlády z let 2020 (-367,4 mld.) a 2021(-419,7 mld.). Už první rok Fialovy vlády byl s deficitem 360,4 mld. korun velkým zklamáním a ne vše se dá omluvit válkou na Ukrajině.

Vláda si (asi trochu pozdě) uvědomila hrozící finanční katastrofu a tak hledala nejsnazší a nejrychlejší řešení. A to je právě změna výpočtu valorizace penzí. Místo (podle dosud platného zákona) spočítaného průměrného měsíčního navýšení důchodu o 1770 korun, dáme důchodcům jen 760 korun. Jak to ale zdůvodnit? Hlavním argumentem se stala tzv. mezigenerační solidarita, kdy je apelováno na důchodce, aby se vzdali části zákonného nároku ve prospěch budoucích generací. A argumentuje se tím, že by se poměr mezi průměrným důchodem a průměrnou mzdou neúměrně zvýšil na úroveň 50%. Jen pro úplnost uvádím, že v roce 1990 byl tento poměr 52,7 % a v roce 1991 dokonce 57,4 %. A nikdo v té době nevyvolával kampaň proti důchodcům, že nejsou dostatečně solidární. Od roku 1992 tento poměr trvale klesal až na úroveň 40,2 % v roce 2008. Od té doby tento poměr opět roste, ale i v mezinárodním srovnání jsou na tom naši důchodci stále hůře než ve většině vyspělých zemí.

A konečně přicházím se zásadním řešením. Místo (relativního) snížení důchodů vůči průměrným mzdám by se vláda měla zasadit o razantní zvýšení průměrných mezd. Vzhledem k tomu, že naše průměrné mzdy dosahují asi jedné třetiny průměrných mezd vyspělých zemí, tak je tam určitě dost prostoru. V cenách potravin a dalších základních potřeb jsme západní země nejen dohnali, ale často i předehnali, tak proč se o to nepokusit u mezd? Pro začátek by stačilo dostat se na polovinu průměrných mezd vyspělých zemí. Vím, je to náročné a už slyším ty argumenty o naší nízké produktivitě práce a zhoršení konkurenceschopnosti „našich“ podniků, vlastněných převážně zahraničním kapitálem, případně o dalším roztáčení inflační spirály. Ale když se podívám na rekordní zisky, které za rok 2022 většina firem oznamuje, tak u nich nějaký prostor pro růst mezd určitě je.

PS: Jde o lehkou nadsázku a na rozdíl od snížení valorizace důchodů je zvýšení průměrných mezd během na delší trať...

PPS: Pro úplnost dodávám, že jsem starobní důchodce s nadprůměrným důchodem a současně OSVČ...

Autor: Pavel Makovec | čtvrtek 2.3.2023 19:47 | karma článku: 28.36 | přečteno: 891x

Další články blogera

Pavel Makovec

Vláda na nákupech

Nemyslím tím nepovedený „mystery shopping“ pana předsedy vlády Fialy, který mu ale zajistil nesmrtelnost jako „Mr. Nutella“, pod kterým se zapíše do historie, ale letošní nákupy soukromých firem státem, označované za "strategické"

31.12.2023 v 5:55 | Karma článku: 28.53 | Přečteno: 581 | Diskuse

Pavel Makovec

Největší evropský skanzen? Česká republika.

Uděláme z „montovny mozkovnu“ nebo „přechod na vzdělanostní ekonomiku“ je budoucnost naší země... Podobným výkřikům politiků se dnes začínají smát i občané, kteří ještě nedávno politikům věřili. Naši politici však mají tajný plán!

28.12.2023 v 9:11 | Karma článku: 29.89 | Přečteno: 983 | Diskuse

Pavel Makovec

Nezaměstnanost. Jsme opravdu premianti?

Poslední roky se holedbáme rekordně nízkou nezaměstnaností. Je to opravdu tak? Při podrobném zkoumání zjistíme, že je to jen náš další umělý úspěch. Realita je jiná a místo armády nezaměstnaných máme armádu předčasných důchodců.

27.12.2023 v 9:22 | Karma článku: 26.91 | Přečteno: 741 | Diskuse

Pavel Makovec

Parodie na důchodovou reformu

Přesné označení toho, co vláda nazývá jako „důchodová reforma“ je jen "parametrická úprava průběžného důchodového systému" a do důchodové reformy má stejně daleko jako slepice do orla. Tomu, že se jedná o reformu už nikdo nevěří.

26.12.2023 v 9:26 | Karma článku: 44.10 | Přečteno: 5372 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 597 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.74 | Přečteno: 904 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.95 | Přečteno: 1573 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 496 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 201 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2189

Od roku 1990 působím aktivně na českém kapitálovém trhu a mám poměrně jasný a vyhraněný názor na to co se děje v reálné ekonomice. Novodobě jsem i starobním důchodcem a současně studentem doktorandského studia. Děkuji za připomínky, případně i nesouhlasné názory, podložené argumenty a fakty.

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...