Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

To se nám to hoduje…, aneb deficit státního rozpočtu

Dnešní čísla o hospodaření státu od začátku roku čekal asi každý, snad s výjimkou ministra financí a předsedy vlády. Utratit téměř celý plánovaný roční deficit (295 mld.) za pouhých 5 měsíců je skutečně novodobý smutný rekord.

Ministrem financí slibované zlepšení stavu veřejných financí stále nepřichází a podle dnešního vyjádření pana ministra Stanjury se dostaví v druhé polovině roku. Hodně si slibuje od výplaty dividend ČEZu a hlavně od tzv. windfall tax (mimořádné daně z mimořádných zisků).  Jenže všechny instituce (a především velké banky), kterých se mimořádná daň týká, téměř jednotně oznamují, že letos žádný mimořádný zisk nebude, takže nebudou platit ani žádnou mimořádnou daň. Proč nebyla mimořádná daň stanovena ze zisků roku 2022, které byly opravdu mimořádné, ví asi jen ministr Stanjura a možná ani on ne. Lobby zahraničních bank a energetických firem je asi mocnější, než si umí běžný občan představit. 

Jako lék na ozdravení veřejných financí byl představen „balíček“ opatření, který vyvolal bouři odporu prakticky všech ekonomických subjektů, od běžných občanů, přes živnostníky všeho druhu, až po velké korporace. Balíček opatření ještě není v paragrafovém znění a až se dostane do parlamentu, bude předmětem velkého politického boje a různých „handlů“, které probíhaly už ve vládě kdy se handlovaly knihy za víno. Balíček bude určitě obohacen řadou poslaneckých „přílepků“, podle zájmů různých lobbystických skupin. Nakonec bude schválen s účinností od 1.ledna 2024, takže jestli tento lék zabere, uvidíme nejdříve za rok. Jak zná většina studentů ekonomických škol, vyšší míra zdanění nevede vždy k vyššímu výnosu z daní (tzv. Lafferova křivka).  

Oprávněně naštvaní mohou být dnes asi jen důchodci, kterých se úsporná opatření dotýkají již od dnešního dne, kdy jim byla zkrácena zákonem garantovaná valorizace důchodů v souvislosti s vysokou inflací. Ještě je určitá naděje, že se důchodců zastane Ústavní soud, protože jak retroaktivita, tak i zneužití tzv. stavu legislativní nouze byly v rozporu nejen s dobrými mravy, ale nejspíše i se zákonem. 

Vrcholem arogance vlády vůči důchodcům je dopis ministra Jurečky, který obdrželi všichni důchodci spolu s novým (nejspíše nezákonně sníženým) výměrem nové výše důchodu. Největší část dopisu pana ministra Jurečky se  týká „myšlenky připravované důchodové reformy“, která se ale, podle pana Jurečky, současných důchodců vůbec nedotkne. Strašení s neudržitelností průběžného důchodového systému a řeči o „skutečné důchodové reformě“ svědčí o naprosté nekompetentnosti pana ministra nebo je jen účelovým lhaním (nevím co je u politika horší). Připravovaná „důchodová reforma“ není totiž ničím jiným, než pouhou parametrickou změnou průběžného důchodového systému. Ale nazývat to reformou zní asi lépe… 

Na závěr si dovolím odhadnout celkový deficit státního rozpočtu za rok 2023 na 378 miliard korun a přitom se budu rád mýlit, když bude deficit nižší… 

První návrh deficitu  státního rozpočtu na rok 2024 je 235 miliard korun. Spolu s klasikem si můžeme říci  „ To se nám to hoduje, když nám lidi půjčujou“… ale nic netrvá věčně…

 

 

Autor: Pavel Makovec | čtvrtek 1.6.2023 18:16 | karma článku: 35,83 | přečteno: 1271x
  • Další články autora

Pavel Makovec

Potřebujeme ruskou ropu?

Naše finanční podpora Ruska od vypuknutí válečného konfliktu s Ukrajinou představuje jen za dodávky ropy přes 270 miliard korun, zatímco naše celková pomoc napadené Ukrajině nedosahuje ani 60 miliard korun.

23.4.2024 v 23:54 | Karma: 13,78 | Přečteno: 368x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Makovec

Jak se jezdí v Evropě

Je tomu rok, co jsem si vyzvedl řidičák z „čistírny“ a rozhodl jsem se po tři a půl měsíční „karanténě“ projet po Evropě. Zjistil jsem, že vyspělá Evropa se nám stále rychleji vzdaluje...

19.4.2024 v 9:49 | Karma: 16,47 | Přečteno: 628x | Diskuse| Cestování

Pavel Makovec

Vláda na nákupech

Nemyslím tím nepovedený „mystery shopping“ pana předsedy vlády Fialy, který mu ale zajistil nesmrtelnost jako „Mr. Nutella“, pod kterým se zapíše do historie, ale letošní nákupy soukromých firem státem, označované za "strategické"

31.12.2023 v 5:55 | Karma: 28,68 | Přečteno: 637x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Makovec

Největší evropský skanzen? Česká republika.

Uděláme z „montovny mozkovnu“ nebo „přechod na vzdělanostní ekonomiku“ je budoucnost naší země... Podobným výkřikům politiků se dnes začínají smát i občané, kteří ještě nedávno politikům věřili. Naši politici však mají tajný plán!

28.12.2023 v 9:11 | Karma: 30,00 | Přečteno: 1052x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Makovec

Nezaměstnanost. Jsme opravdu premianti?

Poslední roky se holedbáme rekordně nízkou nezaměstnaností. Je to opravdu tak? Při podrobném zkoumání zjistíme, že je to jen náš další umělý úspěch. Realita je jiná a místo armády nezaměstnaných máme armádu předčasných důchodců.

27.12.2023 v 9:22 | Karma: 27,05 | Přečteno: 785x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 203
  • Celková karma 15,12
  • Průměrná čtenost 2178x
Od roku 1990 působím aktivně na českém kapitálovém trhu a mám poměrně jasný a vyhraněný názor na to co se děje v reálné ekonomice. Novodobě jsem i starobním důchodcem a současně studentem doktorandského studia. Děkuji za připomínky, případně i nesouhlasné názory, podložené argumenty a fakty.

 

Seznam rubrik