Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Parodie na důchodovou reformu

Přesné označení toho, co vláda nazývá jako „důchodová reforma“ je jen "parametrická úprava průběžného důchodového systému" a do důchodové reformy má stejně daleko jako slepice do orla. Tomu, že se jedná o reformu už nikdo nevěří.

S velkou pompou oznámená „důchodová reforma“ je jen další blamáž, které se dopouští současná vláda. O žádnou důchodovou reformu, o které se u nás hovoří posledních 25 let, se samozřejmě nejedná. Skutečná důchodová reforma by vyžadovala taky zásadní reformu celého daňového systému a podstatné změny ve stávající legislativě. Na to však současná vláda nemá ani odborně ani mentálně. Parametrická úprava stávajícího důchodového systému je samozřejmě vhodná, ale pokud se zjednoduší na omezení valorizací stávajících důchodů a prodloužení věku odchodu do důchodu, tak je to opravdu málo. A vydávat to za dlouho očekávanou důchodovou reformu je jen další lež a podvod na voličích. Není proto divu, že se popularita a důvěryhodnost současné vlády blíží k nule a v příštích volbách se dá očekávat těžká porážka stran současné vládní koalice. Polepšit si mohou asi jen piráti, které v minulých volbách „vypekl“ STAN.

Vhodný čas na skutečnou důchodovou reformu jsme bohužel již nenávratně propásli, a tak nám nic jiného než parametrické úpravy současného průběžného důchodového systému nezbývá. Není to ale žádná tragédie, protože průběžný důchodový systém má na rozdíl od systému fondového řadu výhod. Tou hlavní výhodou je, že se nedá zprivatizovat a rozkrást, přestože takových snah a pokusů tu v minulých letech několik bylo. Naštěstí se je nepodařilo plně zrealizovat a „okrádání“ občanů a státu se odehrává jen v tzv. třetím pilíři, tedy v důchodovém připojištění respektive v doplňkové penzijním spoření, kde prakticky celý státní příspěvek skončí jako příjem, případně zisk u soukromých provozovatelů penzijního spoření, což jsou hlavně zahraniční banky, které ovládají téměř 90 % celého českého finančního trhu.

Děravý státní rozpočet se řeší hlavně na úkor důchodců, protože důchodci asi do stávky nepůjdou. Nejdříve je vláda protizákonně okradla při valorizaci a další krádež se chystá v souvislosti s tzv. důchodovou reformou, jejíž součástí jsou i změny třetího pilíře, které z důchodců udělají občany nižší kategorie a dokonce jim znemožní přístup k vlastním ušetřeným penězům. Ještě je určitá naděje, že ústavní soud rozhodne ve prospěch občanů a porušováním zákona ze strany vlády zabrání.

Nejbližší valorizace důchodů je svojí výší 360 korun jen dalším výsměchem důchodcům a posiluje rovnostářství  místo posílení zásluhovosti, jak by občan čekal od vlády, která se označuje za pravicovou. Oznámení o lednovém zvýšení důchodu je provázeno arogantním dopisem ministra Jurečky, který nám sděluje, že my důchodci ještě můžeme být rádi, že nejsme na Slovensku, protože to bychom měli důchod ještě o 5000 korun nižší. Nějak mu nedochází, že české důchodce spíše zajímá výše důchodu ve vyspělých zemích, ke kterým se posledních 33 let (marně) snažíme přiblížit a výše důchodu v Indii, Etiopii, Rusku nebo v „Horních Uhrách“ je skutečně pro českého důchodce irelevantní. 

Současná vládní koalice si z důchodců dělá „dojnou krávu“, ale  současně i „třídního nepřítele“, který ji to u příštích voleb nejspíše spočítá. A důchodci jako uvědomělí občané k volbám chodí…

Autor: Pavel Makovec | úterý 26.12.2023 9:26 | karma článku: 44,10 | přečteno: 5428x
  • Další články autora

Pavel Makovec

Potřebujeme ruskou ropu?

Naše finanční podpora Ruska od vypuknutí válečného konfliktu s Ukrajinou představuje jen za dodávky ropy přes 270 miliard korun, zatímco naše celková pomoc napadené Ukrajině nedosahuje ani 60 miliard korun.

23.4.2024 v 23:54 | Karma: 14,69 | Přečteno: 424x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Makovec

Jak se jezdí v Evropě

Je tomu rok, co jsem si vyzvedl řidičák z „čistírny“ a rozhodl jsem se po tři a půl měsíční „karanténě“ projet po Evropě. Zjistil jsem, že vyspělá Evropa se nám stále rychleji vzdaluje...

19.4.2024 v 9:49 | Karma: 16,48 | Přečteno: 640x | Diskuse| Cestování

Pavel Makovec

Vláda na nákupech

Nemyslím tím nepovedený „mystery shopping“ pana předsedy vlády Fialy, který mu ale zajistil nesmrtelnost jako „Mr. Nutella“, pod kterým se zapíše do historie, ale letošní nákupy soukromých firem státem, označované za "strategické"

31.12.2023 v 5:55 | Karma: 28,68 | Přečteno: 637x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Makovec

Největší evropský skanzen? Česká republika.

Uděláme z „montovny mozkovnu“ nebo „přechod na vzdělanostní ekonomiku“ je budoucnost naší země... Podobným výkřikům politiků se dnes začínají smát i občané, kteří ještě nedávno politikům věřili. Naši politici však mají tajný plán!

28.12.2023 v 9:11 | Karma: 30,00 | Přečteno: 1052x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Makovec

Nezaměstnanost. Jsme opravdu premianti?

Poslední roky se holedbáme rekordně nízkou nezaměstnaností. Je to opravdu tak? Při podrobném zkoumání zjistíme, že je to jen náš další umělý úspěch. Realita je jiná a místo armády nezaměstnaných máme armádu předčasných důchodců.

27.12.2023 v 9:22 | Karma: 27,05 | Přečteno: 785x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

Čínská armáda se vrátila k Tchaj-wanu. Dvanáct letadel přeletělo dělící linii

27. dubna 2024  11:11

Tchaj-wan v sobotu zaznamenal obnovenou aktivitu čínské armády ve své blízkosti. Tchajwanské...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05,  aktualizováno  10:41

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

Zemřel Robert Kvaček. Spisovateli a uznávanému historikovi bylo 91 let

27. dubna 2024  10:10,  aktualizováno  10:24

Ve věku 91 let zemřel historik a spisovatel Robert Kvaček. Ten patřil k největším osobnostem...

  • Počet článků 203
  • Celková karma 15,59
  • Průměrná čtenost 2178x
Od roku 1990 působím aktivně na českém kapitálovém trhu a mám poměrně jasný a vyhraněný názor na to co se děje v reálné ekonomice. Novodobě jsem i starobním důchodcem a současně studentem doktorandského studia. Děkuji za připomínky, případně i nesouhlasné názory, podložené argumenty a fakty.

 

Seznam rubrik