Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MV

Dobrý národohospodář by měl minimálně sledovat celkovou platební bilanci se zahraničím. Když se podíváme na ČR, zjistíme, že máme vysoce aktivní obchodní bilanci - tzn. do zahraničí vyvážíme více surovin/zboží/služeb než kolik dovezeme. Celková platební bilance je ale v mínusu díky bilanci plateb - ta se od roku 2007 pohybuje v rozmezí 250-300 miliard (bez ohledu na krizi).

Do zahraničí tedy posílámne zboží/služby/suroviny a navrch se ještě vůči zahraničí zadlužujeme, aby bylo možné zahraničním vlastníkům poslat stovky miliard na dividendách a dalších platbách.

Kdybychom byli v pozici USA - tedy deficitní platební bilance se zahraničím ve vlastní měně, tak by to nevadilo (výměnný obchod zboží/služby/suroviny za papírky je celkem výhodný), ale situace ČR je samozřejmě jiná.

1 0
možnosti

I13v93o 87Č34á32n

28. 9. 2014 17:13

"původ majetku buď z vlastního podnikání nebo z dědictví po předcích nebo kombinace obojího."

Jen bych dodal to, co víte, že u nás se zatím až na nějaké výjimky velké majetky nedědily, což je dané samozřejmě tím, že se tu budují, pomineme-li restituce, od 90. roku, takže 25 let... ale časem bude více a více dětí nabývat majetek svých rodičů, kteří jim budou odkazovat / přenechávat firmy, atd.

1 0
možnosti
AV

Moje zkušenost s lidmi je špatná a za mě říkám skrývat. Nebýt v žádném žebříčku.

0 0
možnosti
Foto

Jistě s vámi lze do značné míry souhlasit, až na zavedení nové veličiny/hodnotícího kritéria pro úspěšnost činnosti politiků či vlády: Majetek státu.

HDP je zaběhnutá veličina, s mezinárodně komparativní schopností. Zavedení diskutabilní veličiny s nejasnou vypovídací schopností nepovažuji za reálné ni rozumné.

Jak si představujete definici Majetku státu?

0 0
možnosti
Foto

Každý ekonomický subjekt si obvykle vede účetnictví. Některé (např. podnikatelé a firmy) to mají dokonce ze zákona povinné. Stejně si své účetnictví vede i každý stát. Kterou položku z tohoto účetnictví státu vzít za nejvíce relevantní odraz majetku státu by určitě každý schopný účetní nebo auditor našel. Ani by se (možná) nemusela zavádět žádná nová. Ale je to i dobrý námět na diskusi nebo článek. Děkuji.

0 0
možnosti
  • Počet článků 203
  • Celková karma 15,72
  • Průměrná čtenost 2178x
Od roku 1990 působím aktivně na českém kapitálovém trhu a mám poměrně jasný a vyhraněný názor na to co se děje v reálné ekonomice. Novodobě jsem i starobním důchodcem a současně studentem doktorandského studia. Děkuji za připomínky, případně i nesouhlasné názory, podložené argumenty a fakty.

 

Seznam rubrik