Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MV

Balík peněz, který odesílají "naše" banky na dividendách osciluje každoročně kolem 30 mld. Kč - bez ohledu na to, zda je krize, nebo není.

Peněžní toky do mateřských firem se ale neomezují jen na dividendy - další částky putují jako poplatky za různé služby (třeba výhodné pronájmy počítačů atd.) a pak ještě mateřské firmy odprodaly svým dcerám část svých "hodnotných" portfolií.

Prapříčina je podle mého v divokých 90-tých letech - Klausovy vlády umožnily zlodějny, které daňové poplatníky stály několik stovek miliard (splácely to vlády ČSSD).

0 0
možnosti
Foto

V podstatě souhlasím až na ten konec...(žádné vlády nikdy nic nesplácely, včetně vlád ČSSD).:-(

0 0
možnosti
Foto

Dobrý článek. R^

To že finanční toky spravují povětšinou zahraniční banky vede k neustálému odlivu peněz z republiky. Banky (pomocí systému částečných reserv) peníze v podstatě vytváří z ničeho a pak na úrok půjčují ekonomickým subjektům. Nevidím důvod proč by ty úroky měly přistávat v zahraničí. Myslím, že v nějakém minulém blogu jste horoval za vytvoření české banky a v tom bych viděl i první krok k nápravě.

Druhý důležitý krok spočívá v důsledném oddělení komerčního a investičního bankovnictví. Banky, které požívají implicitní ochranu centrální banky (a potažmo státu) by měly mít za úkol financovat podnikání v ČR a nikoliv spekulovat na globálních trzích. Nevím jak je to přesně v Čechách, ale v USA zrušení tzv Glass Steagallova Aktu způsobilo prudké zvýšení nestability celého systému.

2 0
možnosti
Foto

To znárodnění bank by byl nejefektivnější krok, jaký by naše ekonomika mohla udělat. Umíte si představit, jaké proudy peněz by se sypaly do státní kasy? V HDP (na hlavu) bychom se dostali na první místo!

2 0
možnosti
Foto

Občas mám pocit, že za nick Pavla Makovce píší dva lidé.   Ale v pořádku, čím větší nesmysl a balast, tím dříve to rupne.  Nač tu agónii protahovat?

0 0
možnosti
Foto

Tady na iDnes jsem to vždycky já...:-). Ani jinde o někom jiném nevím. A tím nesmyslem nebo balastem myslíte konkrétně co? Netvrdím, že každý můj názor je jediný správný (ale většinou to tak je:-)), a pokud někdo uvede silné protiargumenty, tak jsem připraven svůj názor změnit. Ale na základě pouhých "výkřiků" názory neměním...

0 0
možnosti
JT

Je to uplne naopak. Prilis vysoke dane dusi tuto spolecnost. Hospodarskemu rozvoji by prospelo snizeni dani na polovinu. A to i za cenu statniho bankrotu.

1 0
možnosti
Foto

Sazba daně z příjmu právnických osob 19% Vám přijde hodně? Mně to přijde hodně jenom v relaci co se s těmi penězi děje... :-(

0 0
možnosti
NM

:-P:-P:-P co jste asi dšlal před 25 lety...máte zpoždění:-P

0 0
možnosti
Foto

Budoval kapitalismus...:-) Myslím, že jsem dnes napřed a ne se zpožděním...,ale asi záleží na úhlu pohledu.

0 0
možnosti
  • Počet článků 203
  • Celková karma 15,72
  • Průměrná čtenost 2178x
Od roku 1990 působím aktivně na českém kapitálovém trhu a mám poměrně jasný a vyhraněný názor na to co se děje v reálné ekonomice. Novodobě jsem i starobním důchodcem a současně studentem doktorandského studia. Děkuji za připomínky, případně i nesouhlasné názory, podložené argumenty a fakty.

 

Seznam rubrik