Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VH

Kdo nechce vidět, že ekonomika skutečně není v rukou našich občanů, ten článek nepochopí. Otázka zní, jestli to vlastně není dobře, že klíčová odvětví nejsou v rukou různých Krejčířů, Stehlíků, Rittigů atd., nebo našeho státu, vedeného loutkami v rukou podobných postav - zasloužilých členů a sponzorů zavedených politických stran. Jak by asi dneska vypadaly např. přenosové soustavy, kdyby je spravovali podobní mafiáni. Stačí, že tu máme solární tunel, nejdokonalejší přínos našeho národa světové ekonomice. Ostatně Topolánek s Paroubkem si to jistě také pochvalují.

0 0
možnosti
Foto

I18v24o 28P47a32t26t59a

14. 2. 2016 11:36

Když už píšete o zemi bez budoucnosti, tak jste evidentně zapomněl na to nejpodstatnější - na děti. Vaše opomenutí je ale pochopitelné. Ekonomové nemají dítě ve svém portfoliu. Pro ekonomy jsou viditelní až puberťáci, tj. studenti s knížkami resp. kindly v rukou a to stále ještě jen napolovic, protože ani v postpubertálním věku dítěte ekonomové nejsou schopni vnímat finanční situaci rodin pracujících rodičů s dorůstajícími dětmi. Podle toho ministr financí, ekonom V. Klaus, nastavil zákon č. 586/1992 Sb., o dani ze mzdy. Jen z důvodu odebrání peněz na výchovu dětí v rodinách nám chybí za posledních 20 let 600 000 novorozenců. Více zde: http://slideplayer.cz/slide/2825793/

Podobně jsme na tom díky bankéřům s důchodovou reformou: http://sociologie.netstranky.cz/6-cast-pribeh-jednoho-bankere.html

Sečteno a podtrženo, schází nám v Česku do vyrovnané populační bilance za posledních 20 let více než milion dětí! To nejpodstatnější z hlediska naší budoucnosti ekonomové (kteří nám fakticky vládnou), nevidí.

0 0
možnosti
PM

P68a63v39e39l 55M82a74c92h

12. 2. 2016 16:37

Mily pane autore. Vase zaujatost je primo zastrasujici. Asi jste umyslne pozapomel jak to bylo pred 26 ci 27 lety. Priznavam, ze v republice vsechno neni idealni ale ten rozdil v zivotnich podminkach (zivotni uroven, svoboda, zivotni prostredi a ekologie atd atd) z pohledu obycejneho obcana je neporovnatelne lepsi. Za komunistu to slo od deseti k peti a od roku 1989 to jde nahoru. Ve vsem. At se vam to libi nebo ne. Prestante byt zatrpkly a lepe se divejte kolem sebe.

1 0
možnosti
Foto

Nevím, co je na zaujatosti (smutnými) fakty zastrašující...Nikde nezpochybňuji růst životní úrovně a nabyté občanské svobody v posledních letech a dokonce se mně to líbí. Šeď totalitního režimu si pamatuji velmi dobře a jsem rád že zmizela i s režimem. Ale právě proto, že se dívám kolem sebe, tak dobře vidím co se nepovedlo a kam naše země spěje. Zatrpklý nejsem ani trochu (to bych ten blog asi nepsal), naopak se snažím, aby se mé nejčernější scénáře nenaplnily...

0 0
možnosti
KB

Já pořád nevím, co někteří včetně vás, mají pořád s tou soběstačností? Nevím, jak si tu soběstačnost představujete? Že všechny potraviny, které se u nás spotřebují, se zde také vyprodukují? Fajn. Předpokládáte, že my budeme soběstační a ostatní státy samozřejmě ne a budeme jakýsi ostrov soběstačnosti v Evropě. Když ale budou všichni soběstační, tak samozřejmě nic nedovezete, ale také nevyvezete. Proč by si od vás někdo něco kupoval, když bude každý soběstačný. A kde je v dnešním světě hranice soběstačnosti. ČR? Proč ne kraj, okres, vesnice? Máme se vrátit do raného středověku, kdy si město vystačilo v 90 procentech s tím, co se vyprodukovalo 15 km v okolí.

Prostě je to ekonomický nesmysl.

0 0
možnosti
VV

To nic, nekomu se jeste nedoneslo, ze zijeme ve volnem svete. To jen soudruzi se museli chlubit jak a v cem jsme sobestacni.

Jak jsme kuprikladu sobestacni ve vyrobe polovodicu, a podle toho take vypadaly parametry a spolehlivost jimi osazenych pristroju.

A prej nejakej soudruh chtel tuto etapu preskocit a cacit vyrabet rovnou celovodice.

Prej to neni vtip, ale z jeho projevu na zasedani uv ksc.

0 0
možnosti
JS

J73a96n 28S36e29m45i13k

12. 2. 2016 15:04

No,staci se podivat na fotky z nejake vesnice a mesta z doby pred 25 let a dnes.

A srovnat fotku obdobne nemecke vesnice a mesta z nynejska.

Tak uvidite jak velky pokrok jsme udelali, a jak se ten rozdil proti nemecku dramaticky zmensil oproti roku 1989.

Kdyz jsem prejizdel hranice nekdy zacatkem roku 1990, hrozne na me dolehlo ten kontrast totalniho upadku, neudrzovanych baraku a krajiny na nasi strane, vcetne silnic.

Dnes je to porad u nas jaksi mene urdzovane a vypiplane, ale uz to neni rozdil dvou svetu.

Porad ostuda ze ten rozdil vubec je, ale takovy stupen negativity jako predvedl autor je nesmyslny

6 0
možnosti
Foto

Naprostý souhlas. Navíc to člověk moc nevnímá, když v tom žije. Já se nedávno po asi 20 letech dostal do centra Liberce a skoro jsem to nepoznal. Připadal jsem si trochu jako v Andoře, myslím nákupně, životem, světly.

2 0
možnosti
JS

Asi jste si nevšiml, že mimo tolik odsuzovaných montoven, které díky bohu zaměstnávají mnoho lidí s nižší kvalifikací, pro které by jinak práce nebyla, je v naší republice i velké množství malých Hi-Tech firem, o kterých ani moc nevíme, protože často dělají jen pro export.

6 0
možnosti
Foto

Samozřejmě jsem si jich všiml, jsem za ně rád, držím jim palce a věřím, že jsou jednou z nadějí našeho státu na budoucnost...Není v tom ale žádná zásluha našich vládnoucích "elit"...

0 0
možnosti
Foto

I28v16a92n 43M57a41r29e89k

12. 2. 2016 13:30

Do kamene tesat R^ [>-]

1 0
možnosti
ZB

Máme to štěstí,že žijeme v jedné z nejlépe hodnocených zemí,dle různých statistických údajů na světě.Netřeba k tomu ani statistiku,stačí se podívat kolem sebe a nevzít si k tomu zaslepené brýle jako pan autor.Kde je podle něho,ta zem,které by měla být naším příkladem a být označena "zemí budoucnosti"? Asi Rusko,hádám správně....Rv

9 6
možnosti
Foto

"Věřím jen těm statistikám, které jsem sám zfalšoval..."

Winston Churchill

2 1
možnosti
MK

Asi žijeme každý v jiné zemi. Ne, že by všechno bylo perfektní, mám spousty výhrad, ale celkový dojem mám takový, že žijeme v prosperující svobodné zemi s úrovní blahobytu, jakou nezažila na tomto území žádná z předchozích generací. A jednu konkrétní připomínku. Pracuji v zemědělství ale na rozdíl od vás a od mnoha kolegů si myslím, že soběstačnost v potravinách je blbost. Tak jako Irsko vyrábí 900% své potřeby hovězího, my vyvážíme polovinu produkce obilovin a část olejnin. Každý dělá to, co umí nejlépe. A zemědělství prosperuje od našeho vstupu do EU jako málokterý obor.

8 2
možnosti
Foto

Ano, dovolím si připomenout, že období kdy jsme si taky žili (relativně) nejlépe, ve srovnání se zbytkem Evropy a světa, bylo období Protektorátu Čechy a Morava (plné hospody, kina a divadla, plná zaměstnanost, žádná kriminalita a hlad, žádní uprchlíci ani bezdomovci, točily se nejlepší veselohry, atd.). Představte si, že přesto někteří naši tehdejší občané nebyli s protektorátem spokojeni a dokonce proti takovému režimu bojovali...Nechtěl jsem to (nesrovnatelné) srovnání použít, ale řekl jste si o to ( i s jinými kritiky mého blogu)...Naši zemědělci "pěstují" na nejúrodnějších půdách elektřinu a řepku na dotovaná biopaliva, a tak se jim samozřejmě daří...

0 4
možnosti
Foto

Mně dojímá jak tu všichni nadávají, že vše je v zahraničních rukou a je tu vývoz kapitálů a pořád dokola. Když nám to tu ti "cizáci" všechno v 90. letech stavěli, tak to bylo OK. Samozřejmě to nikdo nedělal zadarmo. Ale hlavně ať si klidně vyvážejí, když tu platí daně a zaměstnávají lidi. Hlavně se ale podívejte, jak dnes naše zem vypadá. Srovnání s tou Evropou na západ od Aše je už možné. Žádná socialistická šeď. Ale je nutno pořád nadávat, že se vyváží kapitál ...

---------------

Jinak ta tolik adorovaná česká cesta. Hm. Vemte si, kde je Škodovka. Kolik lidí zaměstnává, jaké odvádí daně, jaké má sponzorské aktivity. A ta auta jsou fakt dobrá. A vzpomeňte jak dopadla typicky česká privatizace třeba Poldovky. Mně to připadá, že lidí chrlící takovéto články si nevidí na špičku nosu.

5 2
možnosti
  • Počet článků 202
  • Celková karma 9,42
  • Průměrná čtenost 2189x
Od roku 1990 působím aktivně na českém kapitálovém trhu a mám poměrně jasný a vyhraněný názor na to co se děje v reálné ekonomice. Novodobě jsem i starobním důchodcem a současně studentem doktorandského studia. Děkuji za připomínky, případně i nesouhlasné názory, podložené argumenty a fakty.

 

Seznam rubrik