Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Já se obávám, že ke znárodnění dojde.

Tak jako se obvykle znárodňují dluhy bankrotářů, znárodní se dluhy OKD.

Stanou se vlastnictvím celého národa, který je ze svých daní zaplatí...

Zisky se privatizují (odhad zní, že Bakala vyvařil z OKD 60 mld.), dluhy se znárodní.

No můžou si bankrotáři přát něco lepšího?

1 0
možnosti

J92a10n 92R78á59ž

15. 5. 2016 16:40

Znárodnění, by bylo to nejlepší, co by si tak mohl současný vlastník OKD přát. Doly by se ocenily a záleželo by jakou metodu by znalci použili. Rozhodně by ale vlastníci dostali od státu víc, než na ně zbude po vypořádání v rámci insolvenčního řízení.

Z veřejně přístupných zdrojů je zřejmé, že hodnota OKD mínus závazky po lhůtě splatnosti (17,5 miliard) mínus závazky horníkům podle kolektivní smlouvy (3,8 miliard) má záporná čísla.

Insolvence je jediná pro daňové poplatníky transparentní cesta, jak se může stát s problémem OKD, který zavinil nepřímo dnešní premiér, se ctí vypořádat, protože do jeho procesu nemůže vláda zasahovat, neb není účastníkem řízení.

0 0
možnosti

Tenhle článek je výkřik lůzy. Je naprosto jasné, že to co autor navrhuje a pojmenovává jako znárodnění (ve skutečnosti vyvlastnění soukromých osob) není možné v současném právním rámci provést. Proto je o podstatě zbytečné diskutovat. Pokud někdo horuje za novou komunistickou revoluci, tak ať to řekne. Proč přesvědčovat komunistu o tom, že jeho návrhy jsou špatné z etického hlediska ale ani nebudou fungovat (což se experimentálně potvrdilo).

0 1
možnosti
Foto

Jako typický "reprezentant lůzy" mě připadáte spíše Vy s Vašimi názory. A boj proti korupci a rozkrádání může považovat za komunistickou revoluci jen slabomyslný nebo někdo, kdo má máslo na hlavě. Nevím o který případ se jedná u Vás...:-)

2 0
možnosti

Co všechno chce Zeman ještě ukrást?

5 0
možnosti
Foto

To nevím...A co již ukradl?:-)

3 0
možnosti

Maláčová Vás nebude mít ani trochu ráda;-D

4 0
možnosti
Foto

To jsem si neuvědomil, že se vlastně taky jmenuje Bakala (bez -ová). :-)

1 0
možnosti

"Vyvlastnění není přípustné, je-li možno práva k pozemku nebo stavbě potřebná pro uskutečnění účelu vyvlastnění získat dohodou nebo jiným způsobem." (§ 3, odst. 1 zákona 184/2006 Sb.) Ono není možné získat OKD a.s. (resp. akcie) dohodou? To už je známo?

Ono nebude možné práva k dolům získat koupí v případě konkurzu?

Jaký bude převažující "veřejný zájem" zájem v případě restrukturalizace a zachování provozu dolů?

Vyvlastnění je možné jen za úhradu, stanovenou podle příslušného oceňovacího předpisu (existuje vůbec takový pro případ hlubinného dolu?). Jaké bude asi ocenění funkčního dolu?

1 0
možnosti

Nemám problém se znárodněním OKD. Nicméně musela by být vysoká pravděpodobnost, že uhelná krize pomine a z OKD se opět stane prosperující firma. Jaká je tato pravděpodobnost? Deset nebo snad jedenáct procent ?

0 0
možnosti

A81l13e97x 41G15r19e60g56o48r

12. 5. 2016 10:27

OKD prosperovalo vždy s menším nebo větším ziskem. tady ale je ten problém, že OKD ztratilo jak rezervní hotovost,tak ohromnou část svého majetku a dnes je to prakticky vyrabovaná společnost. Cena uhlí už taková byla několikrát a stejně tak to bylo i s nižší poptávkou. Tady problém není. Zavřít Paskov je otázkou pár pracovních míst, které by OKD normálně umělo absorbovat ve zbývajících provozech. Ale to by se muselo OKD kupovat za účelem dlouhodobé prosperity a ne za účelem okamžitého obohacení stylem urvi co se dá po mne potopa.

4 0
možnosti

Soudě jen podle titulku ke článku, jsem byl přesvědčen, že budu článek ostře kritizovat. Autor ale navrhuje zajímavé řešení znárodnění, kdy tuneláři doplatí to, co získali a pak teprve stát vytunelované něco znárodní. Je to sice v Česku science fiction, ale má to hlavu a patu. Za mě karma.

9 0
možnosti

Hm, nevím proč karma, když jste jmenoval základní chybu tohoto článku. A to jest, že v ideální společnosti by to bylo dobré řešení.

0 0
možnosti

Řekl bych, že v případě OKD znárodnění vůbec nelze provést. Jednou z podmínek znárodnění je veřejný zájem a ten tady nevidím. Jak může veřejnosti prospět převzetí podniku, který je tak jako tak odsouzen ke krachu? Který nevydělává a veřejné zdroje by pouze spotřebovával?

5 1
možnosti

A co tak nechat spočítat odborníky náklady na sociální programy, protože se jedná nejen o ca. 13000 zaměstnanců OKD, ale návazně možná 2 násobek zaměstnanců externích dodavatelů. To bude pěkná suma.

Dále výpadky těchto 40 000 pracovníků (sociální a zdravotní, daně atd.).

A pak to porovnat s nějakou mírou státních příspěvků, které by udržely OKD při funkčnosti, s postupným útlumem.

Proč tedy neporovnat tyto dvě strany rovnice ?

A až pak rozhodnout.

1 1
možnosti
  • Počet článků 203
  • Celková karma 8,23
  • Průměrná čtenost 2178x
Od roku 1990 působím aktivně na českém kapitálovém trhu a mám poměrně jasný a vyhraněný názor na to co se děje v reálné ekonomice. Novodobě jsem i starobním důchodcem a současně studentem doktorandského studia. Děkuji za připomínky, případně i nesouhlasné názory, podložené argumenty a fakty.

 

Seznam rubrik