Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
SS

jedno zajímavé srovnání. máme cirka 1500 miliard dluhů a 1500 miliard úspor mezi lidmi. když by ČNB zvýšila úrokovou sazbu o 1%, sebere dlužníkům 15 miliard ročně. když ČNB sníží úrokovou sazbu, sebere střadatelům stejnou částku. a nikdo nekřičí, nekžičí, ani když se úroky pohnou o 2%. Když zvýší úroky, zhorší své hospodaření, dnes má na pasivech skoro 2000 miliard. A stále nikdo nekřičí, a to dokonce ani pan Makovec, kterému leží hospodaření ČNB tak říkajíc v žaludku...proč, když euro má v kapse pouze zlomek lidí, tolik křiků kvůli posunu kurzu o pár %. Co by měly dělat jiné země, kde se kurz hýba o desítky %?

0 0
možnosti
Foto

Jen drobná připomínka...hospodaření ČNB mně neleží v žaludku ale na srdci...:-)

0 0
možnosti
EB

A co kdyby ČNB ještě něco dotiskla a koupila si OKD ? Socani a odboráři by vrněli blahem....

2 0
možnosti

Zábava to bude, o tom žádná. Hlavně, vůbec není jasné, že opravdu dojde k rychlému posílení Kč vůči Euru. Ona ta ČNB totiž má nějaké protistrany, Eurové investory, kteří mají nyní "plné sklady" Korun (a následně nějakých Kč aktiv, třeba českých státních dluhopisů). Jakmile intervence skončí, budou se chtít logicky vrátit do své vlastní měny, tedy do Eur, ideálně vybrat zisky (případně uzavřít ztrátové pozice). Najednou tedy půjde na trh obrovské množství Korun, ovšem bez adekvátních protistran (důvod kupovat skončí právě s intervencemi)... Takže krátkodobě může klidně dojít k dalšímu oslabení Kč...

O makroekonomických důsledcích v delším časovém horizontu ani raději nemluvím. Prostě, byl to špatný nápad a současné vedení ČNB stojí před nelehkým úkolem, jak z toho ven.

4 0
možnosti
Foto

Volatilita koruny bude po ukončení intervencí určitě velká a kurz CZK/EUR se může pohybovat mezi 20-35...:-). Ale během dnů nebo týdnů si kurz najde svoji tržní (rovnovážnou) výši a ta bude nižší než 27 CZK/EUR....

0 0
možnosti
LC

Poslední věta je naprosto přesná. Držme si všichni palce! Nic jiného nemůžeme, nikdo nedokáže odhadnout co se bude dít. Při tom objemu peněz, které ČNB "natiskla", se může lehko stát, že euro bude za 35. V každém případě to bude houpačka, jakou tahle země ještě nezažila. No, nespořte si na důchod.:-)

3 0
možnosti
PN

P72e87t22r 36N97ě93m94e97c

7. 3. 2017 20:38

Za viz se nepíše tečka. Nejde o zkratku ale o rozkazovací způsob od slovesa vidět.

2 0
možnosti
Foto

Děkuji za upozornění. Omlouvám se, sypu si popel na hlavu a opravuji...

0 0
možnosti
PB

Mě někdy připadá, že ČNB, resp, bankovní rada, se domnívá, že české koruny emitované ČNB jsou hromada písku, na které si hoši z ČNB mohou dosyta vyhrát. Nechápu, kdo ČNB schvaluje systém řízení rizik. Podle mě si ho schvalují sami. Takže teď investují do akcií, za chvíli budou investovat do derivátů. Výslednou ztrátu nemusí nikomu zdůvodnit. To se nám to investuje, když nejsme nikomu odpovědní.

9 0
možnosti
JR

V každém případě to bude show...co se bude dít? nikdo neví........čnb si upletla bič a vymyslela něco, co skončí pěknou divočinou...a čnb o sobě vždy tvrdila, že je konzervativní, solidní, racionální...ale tohle bude divočina

0 0
možnosti
JR

švýcarská národní banka si uvědomila nebezpečí a proto to ze dne na den neočekávaně ukončila...........bez nějakého upozornění, kdy to asi bude jako to dělá čnb..a byl to pěkný šok.....

2 0
možnosti
SS

Dobrý den, nevím jak vy, ale mi přijde, že ČNB jenejvětší invesotr v Čechách, proto bych se nedivil, že bude i největším akcionářem VW. A netuším, co chcete analyzovat na akciovém portfoliu, když ČNB ve všech svých finančních výkazech píše, že investuje podle indexů. Které jsou ale pro každého gramoného člověka veřejně dostupné. Proč potřebujete vytvářet náladu jakéhosi magična? Já vnímám, že ČNB je tajemná, co se týče jejích intervencí, ale o tom, kam investuje, mi přijde, že informuje ve svých zprávách dost detailně. Stačí si otevřít její stránky.

0 0
možnosti
PB

Napadlo Vás, pane Srbo, někdy, že takhle může ČNB prodělat dvakrát? Jednou na posílení koruny a jednou na poklesu kurzů? Je tohle skutečně úloha ČNB, hrát si na akciových, a tedy značně riskantních, trzích?

6 0
možnosti
JV

Dnes se bude dobře spát, díky ČNB.

0 0
možnosti
ZH

Pořád mi nikdo neodpověděl na otázku, co by se stalo, kdyby ČNB těch 100 miliard eur utratila. Například v zahraničí objednala výstavbu rychlotratí pro vlaky, nakoupila zařízení do nemocnic, nebo zadala stavbu dálnic třeba Němcům? Ať si spekulanti ty koruny naložej jako okurky, nebo ať si koupí český zboží.

0 0
možnosti
Foto

Nic by se nestalo...:-) Vzhledem k postavení ČNB danému Ústavou a ostatními zákony by se nic nestalo.

0 0
možnosti
  • Počet článků 202
  • Celková karma 13,36
  • Průměrná čtenost 2189x
Od roku 1990 působím aktivně na českém kapitálovém trhu a mám poměrně jasný a vyhraněný názor na to co se děje v reálné ekonomice. Novodobě jsem i starobním důchodcem a současně studentem doktorandského studia. Děkuji za připomínky, případně i nesouhlasné názory, podložené argumenty a fakty.

 

Seznam rubrik