Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Nedostatek pracovních sil je pouze důkazem nízkých platů českých zaměstnanců. Na dovoz levnějších pracovních sil ze zahraničí už doplatilo Německo. Existuje jediné řešení, zvýšit platy a nechat zkrachovat společnosti, které na zvýšení platů nemají. Považuji to za jedinou cestu ven z "koloniální" závislosti na SRN..

1 0
možnosti

Aha. Takže pokles ekonomické výkonnosti státu. Výrazný.

0 0
možnosti

1. Orientovali jsme se na montovny? Hmm - a existovala reálná (podnikatelskými plány a financemi zajištěná) alternativa? Výstavba "montoven" jakkoliv nepříznivě ovlivnila možnost jiných aktivit? Nikoliv, pane Makovče, nikoliv. Věcný problém byl "montovny", nebo nic, víte.

2. Pokud tady ty montovny jsou, je třeba využít jejich potenciál.

3. Zvýšení počtu zaměstnanců v podnicích se zahraniční účastí by jistě zvýšil finanční toky - zvýšení obratu, hrubého zisku, daní z něj (pro stát), daní a pojistného (pro stát), nákupu zboží z českých firem (např. proudu z ČEZ), dalších poplatků. Zahraniční dělníci jistě alespoň část výdělků "pustí" českým obchodníkům a jejich českým dodavatelům. A co subdodávky "montovnám"? Nic z toho nevíte?

4. Je jistě ošklivé, odtékají-li zisky do zahraničí. Jenže: A - Existovaly by tyto (čisté) zisky bez předchozího příchodu cizího kapitálu? Samozřejmě nikoliv. B - Byly by tak vysoké (čisté) zisky, kdyby nebyli zahraniční pracovníci? Zajisté nikoliv.

5. Snaha o příchod zahraničních pracovních sil není sociálním inženýrstvím - to je tlak trhu.

1 0
možnosti
Foto

Ad1) Alternativou byla podpora domácích firem, případně dobudování (nejen dopravní) infrastruktury atd.

Ad2) Montovny je potřeba postupně utlumovat, ale možná ani nebude potřeba a investoři je brzy zavřou sami.

Ad3) Souhlasím s pozitivním efektem zaměstnávání zahraničních pracovníků. tento efekt je ale pouze krátkodobý a s příchodem recese (jakože je jisté, že přijde) to bude generovat negativní efekty...

Ad4) Odliv zisků někalikanásobně převyšuje investovaný kapitál...

Ad5) Souhlasím, že je potřeba nechat řešení přílivu zahraničních pracovníků na trhu. Umělá stimulece přílivu zahraničních pracovníků je sociální inženýrství...

0 0
možnosti

Sklízíme to, co jsme zaseli. 41 let Komunisté hnojili pole NH - až jej pohnojil zcela. Po r. 1989 v hrůze nezaměstnanosti - především ČSSD všelikými pobídkami sem přivedla zahraniční kapitál. Zóny, daňové úlevy - Vše levné. Dnes máme ekonomiku na vrcholu, ze kterého sjíždí. S pouhou 1/16 Německa - Bavorskem, máme součtem větší obchod jako s Ruskem a Čínou dohromady. To je dobré a špatné zároveň. A. Babiš čile naházel klacky své pod nohy toho přirozeného - OSVČ, malo-středo firem. ČSSD ejakuluje a objevuje Parazita! Ten potřebný přerod - K inovacím, robotizacím - Podpoře domácího - dělného člověka se nekoná. Sní se, nespí se, kanály se chtějí kopat i úřednická centra stavět! Neklesám namysli - 3 + 4 vlna EET to zachrání! :-)

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS