Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JJ

Myslel jsem, pane Makovče, že se našel nějaký "uvědomělý" penzista, který odmítá zvýšení penze kvůli budoucnosti svých dětí a vnuků a on za ně mlluví "ekonomický expert", kterému nikdo nic nepřidává! Tak to se nám to odmítá, když nemusíme žít z jedenácti až třinácti tisíc čistého/měsíc. Já, jako finanční a ekonomický neexpert dodávám léty získanou zkušenost, že nejlépe zužitkované peníze jsou ty, kterými stát nedisponuje. A čím více se jich dostane k lidem, kteří je nevyvezou do daňových rájů a neprom..ají za dovolené v Karibiku či za několikamilionová auta, ale utratí je tady u nás, tím lépe.

Předpokládám, že také radíte dělníkům v montovnách nebo prodavačkám v hypersuper, aby si, třeba při dvou dětech, našetřili na stáří alespoň dva, tři miliony, vy experte. No a aby je samozřejmě vložili do fondů či akcií, které jim poradíte, abyste si z toho taky mohl něco zobnout.

0 3
možnosti
JJ

Pardon, teď jsem si přečetl, že už jste také "na zaslouženém odpočinku", takže omluva. No tak předpokládám, že těch devět stovek vrátíte státu a nebo použijete na charitu, aby vás zbytečně nerozmazlovaly.

0 1
možnosti
JK

J30a48n 18K79o56z57l34e34r

6. 4. 2019 9:16

Makovec , Makovec asi jste ještě nezažil pracovní proces kdy si musíte vydělávat za celkem směšnou mzdu proto tak kvičíte, nezapomínejte že důchodci na rozdíl od Vás celý život pracovali a na rozdíl od našich poslaneckých a senátorských nadlidí kteří se nestydí si přidávat po desetitisících. Nemohu jak se říká na plná ústa vyjádřit co si o Vás myslím protože bdělý admin by to smazal ale cekem bych docela ocenil kdyby jste musel v důchodu žít za průměrný důchod což je přání zcela utopické protože naši nadlidé jsou zajištěni včetně jejich rodin po celá desetletí. Ironií je že oni ještě nevytvořili ani gram skutečné práce teda až na několik chyb které nás stáli obrovské finanční i materiální prostředky

3 1
možnosti
RC

Co je to “skutecna prace”?

0 0
možnosti
Foto

No hlavně ,že se najdou peníze na předražené americké vrtulníky. Ty nás zachrání. Miliarda za jeden. Asi budou ze zlata.

1 0
možnosti
MS

1) A kolik je bezna cena,kdyz jsou predrazene?

2) 12,5 mld je nic oproti duchodovemu rozpoctu. Ze vam spise nevadi 40mld co kazdy rok skonci u solarnich baronu

3) Cena vtrulniku delena jeho hmotosti odpovida cca 125 Kc/gram. Tak nizko cena zlata neni, jste vice nez 7x podstrelil.

3 0
možnosti

Tento exot by si měl zkusit žít z důchodu starodůchodců.To by byl rád za každou korunu.

3 0
možnosti
MS

Tak meli behem aktivniho zivota pracovat a udelat si uspory, pripadne si dobre vychovat deti.

Vsichni duchodci v nasi rodine jsou lide s vyucnim listem nebo maturitou. Kazdy z nich ma dum ve meste, nekdo navic i byt. Financni nouzi netrpi, spise nemocemi. Muzou si dovolit dovolenou v zahranici a ti co jeste obcas pracuji i koupi noveho auta. Vsichni meli minimalne dve deti, vetsina z deti ma univerzitni vzdelani.

2 0
možnosti
JL

Pane Makovce a ctenari. Opakuji zde vyvozeni z organizacni neschopnosti statu resit zakladni socialni otazky. Stat, jako politicka organizace, by nemela ridit socialni sluzby. Sluzby by mel provadet soukromy sektor v podminkach, ktere stanovi stat.

Duchod je jedna ze zakladnich sluzeb. Diskutujici zde poukazuji na neunosnost prubezneho systemu. Tedy tento system je treba nahradit systemem novym, ktery splni zakladni otazku sobestacnosti.

Jako duchodce, mohu na sobe pozorovat potize tri statu, majici stejny prubezny system. Problemy popisovane diskutujicimi zde pod timto clankem, jsou totozne u tech dvou zbyvajicich statech.

Jedna cast meho duchodoveho prijmu, je duchod podnikovy. Ten byl vytvaren 22 letou praci pro tento podnik. Organizace tohoto duchodu je velmi jednoducha. Urcitou castku z vydelku podniku, rovnajici urcitemu procentu me mzdy, je ulozeno do zakladu tohoto duchodu. Investicnim mechanizmem za tech 22 let, castka meho mesicniho duchodu byla urcena pri vstupu do duchodu a trva do dnesniho dne. (nemeni se, protoze nepomaham podniku svoji praci). Tento zaklad je kontrolovan statem (proti zpronevereni techto penez) a ja dostavam rocni bilanci MEHO zakladu.

Toto muze byt jedna cast duchodoveho pripojisteni.

0 0
možnosti
PK

Určitě žijete v cizině, přesto byste nám mohl napsat co s důchodci ze zkrachovalých podniků? Krom toho do věci stejně zasahuje stát - kontrolou proti zpronevěření. Další problém - inflace v devadesátých letech byla snad 90%, moc by tedy z účtu nezbylo.

2 0
možnosti
MC

Jestli chtějí důchodci pracovat tak žádné úlevy na daních. Jsem v důchodu ale s úlevy pro pracující důchodce nesouhlasím.

4 5
možnosti
Foto

Máte samozřejmě nárok na vlastní názor a v podstatě zastáváte názor současné vlády slovenského miliardáře podporovaného komunisty a Okamurou...

4 5
možnosti
PK

90EU? důchodů na HDP klesá. Vy vidíte jen sumu - devět stovek jako červený hadr. Relace důchod versus mzda také nemalý pokles, od začátku českého kapitalismu docela sešup. Přitom je jediná cesta - přibližovat úroveň mezd Západu a s tím porostou i ceny, tam kde to jde. Souhlas v tom, že bez velké reformy důchodů se neobejdeme.

Jinak všechno je podfinancované - školství, dopravní infrastruktura, zdravotnictví, armáda - Trump se zlobí. Copak je přefinancované či se ztrácí, když máme HDP na úrovni 90% EU? Dividendy a jejich odliv? Obecně velké zisky podnikatelů?

6 0
možnosti
PK

Opravuji začátek - Podíl důchodů na HDP klesá ...

3 0
možnosti
IM

I77v12a41n 72M87i97n78á25ř

5. 4. 2019 17:40

Důchody jsou skutečně jen - rafinovanou hrou s čísly, kterou nejvíce ovládají socané. Jen malý - nicotný příklad: Důchodce, který se raduje z přidaných 900 korun, vzápětí vystřízliví, když za lékařskou prohlídku - způsobilosti k řízení motorového vozidla v dosavadní ceně 200 Kč .. musí již teď vysolit 500.

Proč této nezodpovědně populistické straně, která celá léta jen lže, přerozděluje a zavádí socialistické rovnostářství .. ještě vůbec někdo věří ??

2 4
možnosti
PK

Tak na "socany" lze svádět mnohé, ale toto? Už není systém pevných cen, kolik zaplatíte u doktora k řidičáku? Za elektriku jsem loni platil měsíčně 1240 a letos to vypadá 1390.

3 0
možnosti
LK

Zase je zde házeno číslo výdajů v % z HDP, ale již není řečeno, z čeho se skládá. Pokud na důchody dám 12% HDP, tak to v současné době bude znamenat výdaj na důchody ve výši cca 505 miliard korun. Zcela zde chybí "výdaj" ze soukromého připojištění.

0 1
možnosti
Foto

Nějak jsem nepochopil, co údajně není řečeno... Z čeho se skládá HDP? Jak to souvisí s výplatou důchodů ze státního rozpočtu? Jaký "výdaj" ze soukromého připojištění?

3 0
možnosti
MK

Víte, přestože výdaje na důchody jsou největší položkou státního rozpočtu, tak důchody jsou opravdu nedůstojně malé. Chyby není jen v průběžném systému,ale také v daňovém nastavení a sociálních výdajích.

Důchody by měly být na úrovni 70 procent průměrné mzdy a ne jak to je dnes. Ano, je to hodně pro státní rozpočet. Mnohem více však jsou "hloupé" výdaje jako dotace na všechno možné, podpora politických neziskovek, sociální výdaje pro lidi v produktivním věku, všechny možné příspěvky na bydlení, přídavky na děti, porodné apod. Pokud stát dává sociální dávky, tak by ty dávny měly maximálně zabezpečit, aby člověk netrpěl hlady a to s dobou omezenou a ne jak je u některých zvykem, že pobírají sociální dávky celý život a dětí rodí jako nástroj na další příjem.

Další věcí, která zde chybí je možnost efektivního důchodového připojištění.

1 - Penzijní připojištění jako takové nic neřeší, pokud není pokryto výraznou daňovou úlevou.

Příklad. Na posledním výplatním pásku, mimo soc a zdr. odvodů mám sraženou daň z příjmu ve výši 6 480 korun, po daňové slevě 2070, což je daň ze superhrubé mzdy. Proč se nesníží daň o 5 procent, když si těch pět procent, plus libovolnou částku z čisté mzdy dám na důchodové připojištění. V současné době si platím měsíčně 3 000 korun. Kdybych místo státu dal část na důchod, cca 2000 tisíce, tak by mě stát nemusel oblbovat dvěma stovkami příspěvku, které mi stejně dá z toho co mi sebere a zbytek rozdá na sociálních dávkách.

11 0
možnosti
RC

70% prumerne mzdy? Hrube, nebo ciste? Vite, on to musi nekdo zaplatit. A pokud to nemaji byt produktivni lide, pak se musi VYRAZNE posunou vek odchodu do duchodu. Nebo jak byste to udelal?

Vami zminene "zbytne" vydaje jsou drobne, ktere v zadne pripade penzijni system nespasi.

3 0
možnosti
  • Počet článků 202
  • Celková karma 9,42
  • Průměrná čtenost 2189x
Od roku 1990 působím aktivně na českém kapitálovém trhu a mám poměrně jasný a vyhraněný názor na to co se děje v reálné ekonomice. Novodobě jsem i starobním důchodcem a současně studentem doktorandského studia. Děkuji za připomínky, případně i nesouhlasné názory, podložené argumenty a fakty.

 

Seznam rubrik