Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Vážený pane Makovče,

1. Kroky FEDu jsou zoufalé a USA vděčí jen tomu, že dolar je stále důležitý jako celosvětová měna, za to, že poptávka po dolaru jako transakční měně zpomaluje dopady veřejných deficitů na finanční trhy v USA. žádný bankovní systém na světě nemůže být zdravý při dlouhodobé nulové úrokové sazbě. To narušuje mikroekonomické vztahy zákazníka, spořícího, výrobce obchodníka, úvěrujícího i investora.

2.Zadržování dividend: Je to jen doporučení. Ostatně profesionálně řízené banky vidí i bez ČNB obrovskou hrozbu v poklesu platební morálky u dlužníků (u hypotéčních dlužníků se projeví poklesem cen nemovitostí, u podniků v insolvencích) a preventivně budou samy osekávat náklady i výdaj! I bez ČNB.

3. Načasování kroků - snad máte pravdu, ale jak velký je RM-Systém?

4. Nesmíme přeceňovat ani roli centrální banky, ani fiskálně financovaných institucí. Prostě zázračný strýček Praotec Čech nás nezachrání. Rozhodujícím prvkem záchrany každého z nás je každý z nás sám se svými finančními rezervami, se schopností pružně reagovat nabídkou práce jako zaměstnanec, snížením nájmu jako pronajímatel, či krajní obětavostí jako živnostník.

0 0
možnosti
Foto

Děkuji za poznámky. Je stručně:

ad1) Kroky FEDu jsou přiměřenou a profesionální reakcí na situaci v ekonomice. Zoufalé jsou naopak kroky ČNB. Samozřejmě, že USA těží z toho, že USD plní funkci světových peněz a představuje pro investory "bezpečný přístav" v době krizí. Na nulové (reálně záporné) úrokové sazby si musíme zvyknout. Budou tady déle než si kdo myslel, ale zdraví finančního systému primárně neohrozí.

ad2) Doporučení ČNB je reálně příkaz. Žádná banka si nedovolí toto doporučení nerespektovat.

ad3) Nejde o velikost trhu, ale o profesionální selhání ČNB. Jak mohou někoho postihovat, když sami flagrantně a beztrestně porušují pravidla hry?

ad4) Souhlasím, že se každý musí především snažit postarat sám, ale stát by měl měl účinně pomoci slabším a ohroženým.

1 0
možnosti
  • Počet článků 203
  • Celková karma 15,58
  • Průměrná čtenost 2178x
Od roku 1990 působím aktivně na českém kapitálovém trhu a mám poměrně jasný a vyhraněný názor na to co se děje v reálné ekonomice. Novodobě jsem i starobním důchodcem a současně studentem doktorandského studia. Děkuji za připomínky, případně i nesouhlasné názory, podložené argumenty a fakty.

 

Seznam rubrik