Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

R^

Pokud to chápu dobře, tak když se moje banka chlubí svými miliardovými zisky, tak se chlubí i mými penězi.

A dluhy ČNB jsou dány tím, jak některým postkomunistům po Listopadu rozdávala peníze.

Nám starším peníze v bance peníze jen mizí a přizpůsobit se nedokážeme!

:-)

0 0
možnosti
ZZ

Pokud se vaše chlubí miliardovými zisky - tak od ní raději odejděte k bance, která své zákazníky méně okrádá.

Hospodaření ČNB nemůžete nijak ovlivnit. Na jejím hospodaření se přiživuje pouze úzká skupina lidí, kam se nikdy nedostanete.

;-D;-D;-D

0 0
možnosti
SS

chtělo by to číst zákony a relevantní dokumenty. nejen mainstreamové noviny. čnb převádí ztráty z roku na rok. takže v současném hospodaření čnb jsou ztráty od jejího vzniku, tj od devadesátých let. a pokud se nepletu, čnb na své triko sanovala i české banky v rukou tehdejších tzv českých superbankéřů, ke kterým myslím, že patřil i pan autor. netvrdím, že zrovna on je za těmi ztrátami, ale jednak se vyzná a jednak každý si ve výročních zprávách z devadesátých let může dohledat, kolik stály všechny ty banky bohemia, haná, agrobanka, forest apod. pokud by stály například 400 mld, tak čnb je už dávno v zisku a už dávno by z toho měl něco i státní rozpočet. a pokud by si někdo stoupnul aspoň na špičky, tak z ptačí perspektivy by viděl, že sanace bank byla ve prospěch vkladatelů, kteří nepřišli o vklady, že oslabení koruny vedlo k udržení zaměstnanosti....ovšem to by někdo jako pan makovec či beránek nesměli psát o vlastní frustrací, která se projevuje v neustálém hledání hole na bití psa

0 1
možnosti
Foto

Zákony a relevantní dokumenty samozřejmě studuji a samotný termín kumulovaná ztráta zahrnuje výsledky hospodaření od vzniku samostatné ČNB. Sanace bank nebyla na vrub ČNB, ale na úkor hospodaření státu, tedy se projevila nejdříve ve ztrátách Konsolidační agentury (dříve Konsolidační banky) a následně zvýšila deficit státního rozpočtu. S tím "superbankéřem" mně trochu lichotíte, ale výsledky hospodaření, za které jsem byl odpovědný byly vždy "super", tedy vysoce kladné. A za ztrátami a krachy bank v 90. letech nestáli žádní bankéři, ale obyčejní podvodníci a mafiáni, často spojeni s politiky a vysokými státními úředníky, včetně některých tehdejších pracovníků ČNB, odpovědných za bankovní dohled a regulaci. kteří nebyli nikdy potrestáni, protože chyběla politická vůle...

1 0
možnosti
ZZ

Hospodaření ČNB je už 30 let záhadou všem zahraničním burziánům, kteří v minulosti interně přejmenovali českou korunu na Rambo !

;-D;-D;-D

0 2
možnosti
PK

Pokud jsem se díval, tak kurs koruny k euru byl v říjnu 2013 těsně před zahájením intervencí 25,66, dnes je 26,16. Na uváděnou inflaci působily tedy i jiné faktory, např. vysoký růst mezd, vyšší než růst produktivity. Tím neříkám že růst mezd a důchodů je špatná věc ale nelze inflaci svádět jen na ČNB . Těch příčin je více.

0 0
možnosti
Foto

V červenci 2008 byl kurz CZK/EUR 23,5 a zahájení intervencí přišlo v době, kdy již docházelo k oživení a koruna byla, jak píšete, "dostatečně" slabá. Současná vysoká Inflace samozřejmě není jen dílem ČNB, ale nevhodná monetární politika (cílování inflace) a nevhodné načasování (příliš pozdě, pokud vůbec, a ještě větší průšvih je pozdní ukončení intervencí).

1 0
možnosti
Foto

Díky pane kolego, že jste mi ušetřil čas. Chtěl jsem na toto téma napsat taky pár řádek, ale byl jste rychlejší resp já jsem dnes psal na jiné téma viz "Nemohu se zbavit dojmu, že totalita je za dveřmi a málokomu to vadí" Ztráta nebo zisk jsou v případě centrální banky jen účetní veličiny. Osobně jsem zažil dlouhá jednání s auditorem jak komentovat ztráty banky, aby se vlk nažral a koza zůstala celá. Formulace, že ztráta banky bude uhrazena z budoucích zisků, mi vždy připadala jako kdyby se napsalo, že bude uhrazena na svatého Dyndy. Byl jsem totiž přesvědčen, že dlouhodobě bude koruna posilovat a tudíž ČNB bude ve ztrátě pořád. Bohužel realita je taková, že čím "hůř" pro občana, tím "lépe" pro hospodaření ČNB. A hlavně jsem rád, že už tam dlouho nepracuji. Poslední roční účetní závěrku, kterou jsem měl na triku, jsem dělal k 31.12.2010. Tehdy hospodářský výsledek skončil ztrátou 9,7 mld. Kč a kumulovaná ztráta vzrostla na 162 ml. Kč.

2 1
možnosti
JV

CNB obchoduje s devizami (nakupy Eura napr.) Tak jako to cely zivot provadel ten nenavideny zid, Soros. Ten byval take casto ve ztrate, az az se z nej stal nakonec nejvetsi bohac !

0 0
možnosti
JU

J82a48n 52U66r26b38á66n27e86k

13. 1. 2021 15:35

Teze je sice připisovaná Churchillovi, ale on nikdy nic takového neřekl. A nejenže neřekl, mnohem zajímavější je, odkud se tahle fáma vzala: z diskreditační kampaně Josefa Goebbelse, který Churchilla potřeboval vykreslit jako lháře. V kterémžto ohledu mi přijde ohromně zajímavé, že se tato lež drží při životě už skoro celé století.

3 0
možnosti
Foto

Dávám karmu. Ale jaký smysl by mělo "sanovat" státní rozpočet? To je sud beze dna. Spotřebuje jakékoli množství peněz, jaké mu dáte.

Kurz koruny kolísá, s tím nemůžeme mnoho dělat. Ať ČNB v klidu vymaže předchozí ztráty, případně si vytvoří kumulované zisky (ale to Michl nepřipustí, vše, co bude volné se utratí ve fisku), vše je to jen číselná hra.

2 0
možnosti
Foto

Děkuji. Souhlasím s Vaším hodnocením našeho státního rozpočtu, ale zastávám názor, že pokud je nějaká státní instituce schopna dlouhodobě generovat výnosy (zisky), měly by být tyto prostředky využity pro blaho občanů... Samozřejmě vím, že primární funkce (úloha) ČNB je jiná...

2 0
možnosti
  • Počet článků 203
  • Celková karma 15,58
  • Průměrná čtenost 2178x
Od roku 1990 působím aktivně na českém kapitálovém trhu a mám poměrně jasný a vyhraněný názor na to co se děje v reálné ekonomice. Novodobě jsem i starobním důchodcem a současně studentem doktorandského studia. Děkuji za připomínky, případně i nesouhlasné názory, podložené argumenty a fakty.

 

Seznam rubrik