Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Mě hlavně překvapilo, že z ČNB vůbec vypadl termín "nadhodnocené nemovitosti". Asi si někdo z nich vzpomněl na Státní cenový úřad, když už se jinak reguluje kde co. Cena nemovitostí ještě ne, ale výstavba krutě a tomu pak odpovídá i jejich cena.

1 0
možnosti
Foto

Karma.

Jsem zvědav, jaká se tady rozvine diskuse. Realitní trh rozhodně neplní kriteria konkurenčního trhu z mnoha důvodů (homogenita produktu, flexibilita nabídky a poptávky co do rozsahu a lokality ...), a proto může být cena dlouhodobě mimo rovnováhu. Navíc úroková míra hluboko pod přirozenou (kladnou) úrovní výrazně zkresluje hodnotu peněz. Hypotéka s úrokem 8% při inflaci 16% se přece vyplatí každému. Fixace není věčná. Jakmile klesne inflace, klesne opět i hypotéční úrok a vice versa.

2 0
možnosti

Inu, kdo peníze má, dovede je vydělat a nechce o ně přijít a tak si raději koupí 3 byty - byť na hypotéku a tyto pronajímal, než aby brečel, jak se mu, díky neschopné vládě, tenčí úspory.

;-(

0 0
možnosti

O realitní bublině, co zítra splaskne se mluví minimálně 7 let. Jenže dokud lidé nebudou věřit centrálním bankám, co splašeně tisknou peníze, budou je logicky chtít uchovat v něčem, co se tak snadno natisknout nedá.

0 0
možnosti

J41a84n 85R24á51ž

22. 6. 2022 20:03

Že je realitní trh přehřátý, o tom není třeba pochybovat. Proč tomu tak je, se vedou odborné i laické diskuze. Myslím, že naprosto zbytečně. Je to prostě výsledek nerovnováhy mezi nabídkou a poptávkou v posledních letech.

Dnes realitky hlásí, že se zvyšuje nabídka prodeje rozestavěných rodinných domů a ani o bytové domy a byty v nich není tak enormní zájem, jaký byl ještě před rokem. Neumím si totiž představit toho, kdo po dnešním oznámení ČNB o navýšení základní úrokové sazby, je takový hazardér , že uvažuje o hypotéce na byt nebo dům, a nedostatek poptávky vyvolá tlak i na ceny. Dále se dá očekávat, že se rozroste počet těch, kdo po skončení úrokové fixace budou mít tak závažné problémy se splácením hypotéky, že jim nezbude opravdu nic jiného, než uvažovat o prodeji své nemovitosti. Což také v časově omezené době zásadně ovlivní prodejní ceny nemovitostí.

Takže se dá reálně prognózovat, po zkušenostech z americké realitní krize, která následovala po hypotéční krizi v roce 2007, že v nejbližší době dojde k poklesu cen nemovitostí, aby se po dvou-třech letech ceny vrátily opět do normálu a pak opět porostou.

Kdo má dostatek hotovosti, kterou bude realizovat v koupi nemovitostí, na této krizi vydělá a kdo s majitelů nemovitostí se dostane do problémů s nedostatkem hotovosti, prodělá.

0 0
možnosti
Foto

O hypotéce bude jistě uvažovat méně lidí. Nikoli proto že nebudou chtít být hazardeéry, ale proto, že prostě vyšší úrok znamená vyšší náklady.

Americká hypotéční krize (subpirme crisis) byla primárně způsobená především zkreslením ceny na hypotéčním trhu, to jest, že na dotované hypotéky dosáhlo mnoho lidí, kteří v reálných podmínkách nebyli schopni splácet.

2 0
možnosti

Pošet nemovitostí je v průběhu času víceméně konstantní. Je závislý na rozloze zastavěné půdy a ta se v čase mění jen velmi pomalu. Takže při nárůstu množství peněz v oběhu (což se u nás právě děje) musí dojít i k nárůstu cen nemovitostí.

Pokles cen by mohl nastat když by počet nemovitostí výrazně stoupnul nebo množství peněz v oběhu výrazně kleslo. Obávám se, že ani jedno z toho se nestane a tak se nějakého poklesu cen opravdu neobávám.

1 0
možnosti
Foto

Ale i růst cen nižší než je inflace je poklesem reálné ceny.

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS