Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J29i58ř19í 62V72o48l61n12ý

18. 9. 2022 23:56

Naše pokladní v supermarketu předčí německou kolegyni v poměru mzda/výkon minimálně trojnásobně. Jak v objemu zboží, tak i v tržbách. Například já jsem dostal za šest hodin v Tescu 180Kč čistého a odvedl jsem tržbu za desítky tisíc korun.

0 0
možnosti

Tak to jo - za takový peníze by v Německu nesahnali ani 1/2 prodavačky.

0 0
možnosti

J80i17ř72í 86V86o10l60n19ý

17. 9. 2022 11:58

Inflace letos u většiny obyvatel velmi předstihla růst příjmů. Tedy s výjimkou ČNB, která přidala svým ovečkám 20%. A to nemluvím o znehodnocení úspor. Ty fráze o penězích, nepodložených růstem výkonu, si mohl autor odpustit. Pokud zatím narostla cena plynu o 60%, velké nárůsty byly u pohonných hmot, elektřiny, potravin, stavebního materiálu atd., tak je každému jasné, kde je hlavní zdroj inflace.

Zrušme protiruské sankce a obnovme obchod s RF v plném rozsahu. Příjmy a úspory se alespoň částečně, díky dočasné deflaci, zhodnotí.

1 6
možnosti

A14d46a32m 54Š60k68a34c67h

18. 9. 2022 4:36

A jako růst mezd je nějaké lidské právo, nebo co? Nebo nekonečný růst životní úrovně?

4 0
možnosti
Foto

není tak, jak si naivně myslí, inflační spirálu roztočil babiš, tím že si napůjčoval a rozdal bilion lidem za nic, ČNB se naopak snaží tomu co udělal zabránit a to jak zvyšováním úrokových sazeb, tak zastropováním eura

1 1
možnosti
Foto

Část inflace je tzv. dovezená a část tzv. domácí a na té se samozřejmě výrazně podílela Babišova vláda nesmyslnou fiskální expanzí na dluh. To ale jen potvrzuje to, že hlavní příčinou inflace je nadměrná emise peněz...

4 1
možnosti

Kdo roztaci inflacni spiralu? A neni na pdobne uvahy pozde? Pri inflaci 17% nejde o roztaceni ale inflace jiz jede na plny pecky. A je jasne, ze zvysovani platu je nasledek inflace, ne pricinou.

1 1
možnosti
Foto

Ano, inflace jede na plné pecky, ale jde o "zkrocení" inflace, tedy neroztáčet inflační spirálu a růst mezd nad úroveň inflace umožnit jen při rychlejším růstu produktivity práce než mezd a vysoké ziskové marže, které nejsou důsledkem inovací a lepších nebo nových služeb omezit...

2 1
možnosti
Foto

Pane Makovče, životní úroveň v ekonomickém pojetí je stupeň materiálního blahobytu jednotlivce nebo domácnosti. Měří se obvykle množstvím spotřebovaných statků a služeb. Není totožná s ekonomickou úrovní země, je však na ní těsně závislá. Růst životní úrovně je z větší části dán ekonomickým růstem země.Obvykle se měří podle norem jako např. reálný příjem očištěný od inflace na osobu a mírou chudoby. Jiná měřítka představují například přístup a kvalita zdravotní péče, ekonomické nerovnosti a úroveň vzdělání, aj. Dalšími jsou například přístup k určitému zboží , jako počet chladniček na 1000 lidí nebo kvalita zdraví a života. Podle těchto kriterií naše životní úroveň stoupá. a ne klesá jak uvádíte nesmyslně vy.

1 4
možnosti
Foto

Asi máte problém s pochopením psaného textu. Nikde neuvádím, že naše životní úroveň klesá. Životní úroveň u nás samozřejmě roste, ale přesto se pomyslné nůžky mezi životní úrovní u nás a ve vyspělých zemích rozvírají. Jinak řečeno na životní úroveň vyspělých zemí nikdy nedosáhneme (pokud se budeme vyvíjet stejným tempem jako dosud)...:-(

6 0
možnosti

?

To Babišova vláda nechala vytisknout tolik penízků? Aby mohla postkomunistickým oligarchům díky plošným pomocím rozdávat tolik našich korun z našich daní? Neroztáčí Josef Středula inflační spirálu, když žádá zvyšování platů bez zvýšení produktivity práce?

4 2
možnosti
Foto

Pane Šimku vláda peníze nestiskne. Produkce produktivity práce nemá nic společného s inflací. Babišova vláda rozhazovala peníze ze státního rozpočtu, v době, kdy byla ekonomika kvůli covidu zavřela. Přijmula 40 000 úředníků, kterým neustále zvyšovala mzdu i když byli kvůli covidu doma za plný plat. Zvedla minimální mzdu o 10 000 . Babišova vláda z 1,6 bilionu korun státního dluhu na konci roku 2019 dokázala dluh zvednout na 2,5 bilionu korun na konci roku 2021. To je nevíce v celé historii ČR a přitom na covid šlo 10 procent. K tomu je nutné příčíst úroky z peněz, které jsou 247 miliard. Každý měsíc vláda na dluh poukazuje 1 miliardu. Síkel zvednul plat těm, na které se zapomnělo To jsou kuchařky ve školních jídelnách, pomocné kuchařky, školníci a podobně. Ti už inflace zvednout nemohou.

1 1
možnosti

Konečně někdo správně pojmenoval skutečnou příčinu inflace. Až jsem měl někdy pocit, že se o ní nesmí psát. Díky

5 1
možnosti

Pak bych potřeboval vysvětlit proč mají ostatní země taky vysokou inflaci a některé i vyšší. To se všichni nechají někým oholit?

0 0
možnosti

Auto na úvěr... A ještě na leasing... Inflaci neroztaci ty firmy... Inflaci na tomto příkladu roztáčí spotřebitel, který pozbyl jakoukoliv soudnost... 20k měsíčně za hračku, to je srovnatelné s hazardem/alkoholismem a čímkoliv dalším v rozpočtu...

0 3
možnosti
Foto

Podle Vaší logiky inflaci způsobují ti, kteří podnikají s využitím úvěru a ne ti, kdo jim půjčují na nesmyslný úrok...:-) Vlastní kapitál představuje nejdražší zdroj financování a neznám prakticky žádnou firmu, která by podnikala bez využití úvěrového financování... Auto není hračka, ale výrobní prostředek a srovnávat podnikání s hazardem/alkoholismem naznačuje, že jste dnes asi přebral...:-)

2 1
možnosti
Foto

Hlavní příčinou našich (ekonomických) problémů je nízká produktivita práce a příliš velké množství parazitů, kteří berou peníze, aniž by vykonávali odpovídající užitečnou práci. A někteří dokonce vyloženě překážejí a brzdí.

9 3
možnosti
Foto

Jura se jako parazit přihlásil? ;-D

0 0
možnosti
Foto

Jan Ráž. Já na škole jsem měl předmět ekonomika. Tam nám vyučující mimo jiné říkal, že pokud vláda dává do ekonomiky peníze musí činit s rozvahou, aby neudělala ještě větší zlo. Pokud dá do ekonomiky víc peněz vyvolá inflaci. Pokřiví tím trh. Vláda Babiše v době zavřené ekonomiky zvedla průměrnou mzdu o 10 000 Kč. Zvedla mnohonásobně mzdu státním úředníkům. přibrala 40 000 úředníků a výsledek byl už vidět v roce 2021, kdy inflace šla prudce nahoru. ČNB předpověděla, že v červenci bude přes 17 procent a celkem se trefila. Do toho přišla válka na Ukrajině a drahé energie. Tohle tahle vláda zdědila. Prázdné zásobníky na plyn a ropu a státní dluh. 2,5 bilionu korun na konci roku 2021, úroky z dluhů 274 miliard a každý měsíc dává stát 1 miliardu na dluhy.

5 4
možnosti

P30e47t12r 23D57r28a76p66a47l

15. 9. 2022 16:57

Ste se v těch číslech trochu rozjel, jako že prumerna mzda vzrostla za rok a pul o 30% a počet úředníků se víc než zdvojnásobil, když je jich teď 70 tisic?

3 0
možnosti
  • Počet článků 201
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2200x
Od roku 1990 působím aktivně na českém kapitálovém trhu a mám poměrně jasný a vyhraněný názor na to co se děje v reálné ekonomice. Novodobě jsem i starobním důchodcem a současně studentem doktorandského studia. Děkuji za připomínky, případně i nesouhlasné názory, podložené argumenty a fakty.

 

Seznam rubrik