Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZZ

Jen tak na okraj blogu - činnost Pražské burzy cenných papírů je mi záhadou. Při tak malém objemu obchodovaných cenných papírů snad nemá cenu, aby vůbec samostatně existovala.

Uvažoval bych raději o spojení s nějakou jinou burzou s větším portfoliem - klidně i polskou, nebo převedení obchodování pod jinou Západní burzu.

1 0
možnosti
Foto

Pražská burza cenných papírů je filiálka vídeňské burzy cenných papírů (která je ale podobně impotentní). Spojení s varšavskou burzou bylo možnou (perspektivní) alternativou, ale v soutěži o převzetí zvítězila vídeňská burza. Pomyslnou žábou na prameni je dlouholetý šéf pražské burzy, který ji prakticky dovedl ke konci...:-( Smutný příběh o jedné promarněné příležitosti...

1 0
možnosti
JK

v clanku pisete, ze existovaly jakesi komise, promyslelo se to ...ja se bohuzel nikdy nedovim, jak se nekdo zamyslel, jaka metodika byla pro to zamysleni pouzita (zdravy rozum a naucene ekonomicke poucky versus pouziti simulaci pro odhady vyvoje fungovani duchodoveho systemu).

Pozitivne hodnotim, ze jste uvedl ta cisla, kolik se na ty duchodu vyplaci a v jakem pomeru je to k celkovym vydajum - ergo .... jedna se skutecne o straseni lidi - a jak je z diskuzi videt, zabira to - vetsina spoluibcanu bezi s radostnym bucenim smerem na jatka - tedy smerem k penzi v 68 ...

Co mi na podobnych clancich chybi (i u Vas) je zminka o tom, proc se ten system stale jeste nezhroutil - totiz aspon par vet o produktivite prace a jak to spolu souvisi.

1 0
možnosti
Foto

Děkuji za dotazy. Výstupy a závěry práce jednotlivých komisí pro penzijní reformu byly publikovány a jsou běžně dostupné. Pokud vás to zajímá, určitě to ve veřejném prostoru najdete.

Systém se naštěstí nemůže v "civilizovaných" zemích zhroutit (teoreticky samozřejmě může), ale může se dostat na "kraj propasti"...Obecně ale vědecký pokrok a růst produktivity práce dlouhodobě způsobuje, že stále méně lidí je schopno "uživit" zbytek obyvatelstva. Proto považuji za strašení i teze, že na rostoucí počet důchodců bude pracovat stále méně lidí. Lidskou práci nahradí stroje a roboty a časem i s umělou inteligencí... Možná to dnes zní jako sci fi, ale pokrok se naštěstí nedá zastavit...

1 0
možnosti
Foto

RvRvRvRv V Česku prozatím funguje plně průběžný důchodový systém. V tomto systému lidé vpracující financují penze spoluobčanů v důchodovém věku. Z hrubé mzdy totiž odvádějí důchodové pojištění. V průběžném systému dostávají penzisté důchod od státu, když stát získává peníze na financování důchodu od pracujících občanů, kteří ze své mzdy nebo zisku odvádějí důchodové pojištění. Všichni pracující občané se tak podílejí na výplatě penze současným důchodcům. Jenže důchodců přibývá a pracujících ubývá. Takže je nutná reforma jinak dojde ke kolapsu.Výdaje na důchody dlouhodobě tvoří víc než čtvrtinu všech státních výdajů a jsou suverénně největší položkou celého státního rozpočtu.

0 0
možnosti
Foto

Strašení kolapsem je práce neschopných politiků, ale parametrická úprava průběžného systému v kombinaci s prvky fondového systému je samozřejmě žádoucí.

3 1
možnosti
JD
  • Počet článků 202
  • Celková karma 5,81
  • Průměrná čtenost 2189x
Od roku 1990 působím aktivně na českém kapitálovém trhu a mám poměrně jasný a vyhraněný názor na to co se děje v reálné ekonomice. Novodobě jsem i starobním důchodcem a současně studentem doktorandského studia. Děkuji za připomínky, případně i nesouhlasné názory, podložené argumenty a fakty.

 

Seznam rubrik