Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MB

Opravdu, zde se nějak vypařil rozum. Absolutně nechybí strach z následků, z budoucnosti. Vítězí ten. kdo rozdá více.Populismus byl vždy, nyní pytel! Přitom vážně - viz Dánsko. Co nám brání zrušit 1-2 Státní svátky? Makat a státní kasu plnit ... ? Ví vůbec někdo, o čem svátky jsou, Cyril, Metúdek ap,p ? :-)

0 0
možnosti
Foto

Zdá se, že si vláda uvědomila, že i na populismus se někde musí peníze brát, a tak jde cestou nejmenšího odporu (odrbeme důchodce...). Státních svátků máme přiměřeně a pracovní doba je u nás delší než v západní Evropě, kde je obvyklých 38 hodin týdně...

0 0
možnosti
PK

Poslouchal jsem včera komentář na Plusu, tedy žádné Echo Moskvy, že v únoru bylo tolik mimořádných předvýdajů, že by jinak ztráta byla cca 30 mld, jako v lednu. Myslím si, že je to také trochu Fialovo strašení aby důchodci byli povolní a lépe spolkli snížení valorizace.

0 0
možnosti
Foto

Předvýdajů tam moc nebylo, spíše pokulhává výběr daní. Obrovský je nárůst výdajů na obsluhu státního dluhu, které do budoucna dále výrazně porostou. Propad je třeba i u spotřební daně z tabáku, kde asi roste šedá ekonomika a černý trh. Myslím, že výsledek nejvíce vystrašil Stanjuru s Fialou. :-)

1 0
možnosti
Foto

J97a90n 67Š52i61k

3. 3. 2023 8:57

Nadsázku snad chápu. Je však faktem, že zaměstnanci jsou z vývoje mezd více než zklamaní a je pochopitelné, že když vidí jak rostou důchody, jsou naštvaní. V našem regionu je řada lidí, kteří pracují a čistého mají méně než průměrný důchod. Pokud je žena na mateřské, rodina má dvě děti, tak i když manžel vydělává jsou na tom hůře než dva důchodci s průměrným důchodem. To je špatně. Na druhou stranu pokud by se mzdy navyšovaly rychleji, poroste inflace a důchody porostou zase více. Nejen rozpočet, i kvůli podpoře mladých a mezigeneračnímu smíru, je nutné změnit ten inflační vzorec u důchodů a jejich růst zbrzdit. Hezký den

1 0
možnosti
Foto

Statisticky dosahují průměrné důchody na necelých 50 % průměrných mezd a samozřejmě individuálně na tom mohou být konkrétní pracující hůře než někteří konkrétní důchodci. To je ta statistika...:-) Přesto si myslím, že řešení není v relativním snižování důchodů oproti mzdám.

0 0
možnosti
Foto

Tu nadsázku vnímám.

Ale také si bohužel vzpomínám na výkřiky politika devadesátek Klause ve smyslu, že když si lidé "utáhnou opasky", brzy se "odrazí ode dna" a za třicet let ve mzdách doženou západ.

Njn, komunisti lidem také slibovali, vlk také sliboval :)

2 0
možnosti
JD

Navrhuji ústavní většinou zrušit inflaci!:-P:-);-D

Karma!

5 0
možnosti
Foto

Udeřil jste hlavou na hřebíček. Ano, za vysokou inflaci může jen a pouze vláda a to tato i předchozí. Vlády utrhly lavinu vytvořenou z jejich prachbídného hospodaření - střadatelé koukejte jak se dělají dluhy, které nepůjde nikdy zaplatit - a střadatelé tentokrát nekoukali a ti co mohli, utratili nastřádané penízky všechny do jedné. Opravdu se obávám, že by to v našem ultralevicovém parlamentu ústavně prošlo - rohlík ústavně za 2 Kč, mléko za 15 Kč, ...

1 0
možnosti
AT

To si říkáte ekonom? Já si to o sobě nemyslím, přesto vím, že prudký růst mezd nepodložený vyšší produktivitou a výkonem je jeden z faktorů, který inflaci zvyšuje. A jsme tam, kde jsme byli

5 0
možnosti
Foto

Asi jste nepochopil lehkou nadsázku. Ale pokles reálných mezd o 10 % je realita.

2 0
možnosti
  • Počet článků 203
  • Celková karma 15,43
  • Průměrná čtenost 2178x
Od roku 1990 působím aktivně na českém kapitálovém trhu a mám poměrně jasný a vyhraněný názor na to co se děje v reálné ekonomice. Novodobě jsem i starobním důchodcem a současně studentem doktorandského studia. Děkuji za připomínky, případně i nesouhlasné názory, podložené argumenty a fakty.

 

Seznam rubrik