Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Hlavním cílem činnosti ČNB je péče o cenovou stabilitu. Určitě to tedy není maximalizace jejího zisku. Účetní ztráty ČNB, které plynou z posílení kurzu, navíc nemají žádné přímé dopady do vládních financí ani do ekonomického vývoje. Je to vlastně nerealizovaná, účetní ztráta. Stejně jako v minulosti ČNB své ztráty ponechá ve své bilanci a uhradí je ze svých budoucích zisků.Největší část finanční ztráty, 207,7 miliardy korun, vznikla v kapitole správy devizových rezerv. V souvislosti se zvyšováním úrokových sazeb ČNB v první polovině roku zaznamenala také růst nákladů na měnové operace. To zatížilo hospodaření banky úrokovými náklady vyplacenými obchodním bankám za 159,6 miliard korun. Stejně jako v minulosti ČNB své ztráty ponechá ve své bilanci a uhradí je ze svých budoucích zisků. ČNB měla také v minulosti střídavě zisk i ztrátu.

1 1
možnosti
Foto

Nejsou to jen účetní ztráty, ale i reálné...Mám obavy, jestli nějaké budoucí zisky vůbec budou...

2 0
možnosti
MC

Máte pravdu. Nechápu proč námi zvolení imtelektuálové zadlužují své občany a říkají, že stát se musí proinvestovat k prosperitě, když nemají selský rozum, který používá každý pravicový zodpovědný volič ve své vlastní rodině. Proto spousta Čechů nedospějí ani v důchodu a volí stále levici. Proč tito lidé mohou rodit děti? Proto, protože se o ně postaráme. To je solidarita? To je falešný altruismus, který zničí přirozenou lidskou solidaritu.

0 0
možnosti
ZZ

To má být náznak jemné kritiky této vlády?

0 0
možnosti
Foto

Hele a nepůjčuje ČNB náhodou taky nějaký peníze?

Jen mě to tak napadlo.

0 1
možnosti
Foto

Půjčuje pouze bankám, ale aktuálně mají banky peněz dost a tak si nepůjčují...

0 0
možnosti
  • Počet článků 203
  • Celková karma 15,58
  • Průměrná čtenost 2178x
Od roku 1990 působím aktivně na českém kapitálovém trhu a mám poměrně jasný a vyhraněný názor na to co se děje v reálné ekonomice. Novodobě jsem i starobním důchodcem a současně studentem doktorandského studia. Děkuji za připomínky, případně i nesouhlasné názory, podložené argumenty a fakty.

 

Seznam rubrik