Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Obecně-Když se objeví blogy o ekonomice? Diskuse je minimální. Zde naštěstí dost. Realita? Žijeme na dluh, chybí reformy. Důchodová měla dávno existovat. Velká shoda - vládnou nám 5 kolkoví blázni, předčasné volby ap ...

Platí - nic není bez příčiny. Jedno navazuje na druhé. Logicky sklízíme to předchozí. Přidělované blaho na sekeru. Zákony s předurčeností mandatorních výdajů. Náročnější obsluhu státního dluhu, bájo Dluhopisy. Tady vzniká fantas představa - Odstraníme Fialu se Staňurou - Havlíček se Schillerovou, problémy se vyřeší ! Vážně, tzakové vidění světa lidem závidím ...

5 6
možnosti

Zase za problémy a neschopnost současné vlády viníte Babiše a Covid ?

Všechny státy celé EU vykázali obdobný schodek jako my. Všechny však dokázaly povstat z popela - až na nás a další 2 neschopné vlády, které místo ekonomice, se raději věnovaly sankcím proti Rusku.

https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/eurostat-dluh-deficit-cesko-eu-hdp.A201024_114523_ekonomika_ven

0 0
možnosti
Foto

M. Šejna: Důchodový systém je založen na principu, že mzdy rostou rychleji než inflace. To je standardní jev ekonomické prosperity.

Pokud ale inflace roste rychleji než mzdy, což je aktuální stav ekonomického průšvihu, pak se důchodový systém propadne automaticky do deficitu.

A tento aktuální stav je vizitkou současné vlády.

5 4
možnosti
Foto

Boj s inflací je jediným hlavním úkolem ČNB, který ale ČNB dlouhodobě neplní. Deficitní hospodaření vlády je samozřejmě silný proinflační faktor.

3 2
možnosti
Foto

Za 18 měsíců vlády Petra Fialy vzrostla výše průměrného důchodu o 31 %.V roce 2020 byl průměrný důchod 14 427 Kč a v roce v roce 2021 činí průměrný důchod 15 336 korun v roce 2022 je průměrný důchod 19 500 Kč . V roce 2022 vydal stát na důchody 637, 6 miliardy a v roce 2023 na důchody vydá skoro o 82 miliard korun víc než v roce 2022. což je cca. 725 miliard. V roce 2023 se průměrný důchod zvýší o 760 korun a překročí tak hranici 20 tisíc korun.Máme jako většina zemí průběžný důchodový systém. To znamená, že ti co pracují přispívají na ty co jsou v důchodu. Byla doba, kdy na jednoho důchodce přispívali čtyři pracující. Dnes jsou to dva. Za třicet let to bude vyrovnáno. Jsou země, které mají více pracující a proto vyšší důchody, ale přesto země EU se potýkají s nedostkem financí na důchody. Důchodci pokud nejsou na havičku ví, že současná valorizace důchodů je neudržitelná a chápou změnu, Důchodci si na bidu nemohou stěžovat. Důchod v rozmezí mezi 18 000–18 999 má u nás 28 0454 důchodců. Důchod v rozmezí mezi 23 000 - 23 999 má u nás 87 403 důchodců. Důchod v rozmezí 25 000- 25 999 má u nás 29 888 důchodců. Třeba důchod v rozmezí 30 000- 39 999 má u nás 26 082 důchodců.

2 12
možnosti

Polopravda je stejně dobrá jako lež.

Kdybyste k těm údajům přidal i míru inflace za 18 měsíců vlády Fialy, zjistil byste to co důchodci - že sice máte víc nominálně. ale že si za to koupíte míň - reálně.

Pochopte konečně, že valorizace není určená k tomu, aby se důchodci měli líp.

Ale k tomu, aby se neměli hůř.

10 2
možnosti

Trochu odflaknute, kdyz se zamerujete jen na deficit.

Mam nekolik poznamek:

- vydajova stranka rozpoctu (tedy celkove vydaje) jsou v podstate presne 5/12 rocniho planu

- zaostavame v prijmech rozpoctu a to asi o 7 procent planovanych prijmu za cely rok, coz je skoro jeden mesic

- chybi samozrejme WFT, ktera byla ocividne prestrelena

- chybi dividenda z CEZu

- vyber DPFO v prubehu roku roste

- asi chybi vyuctovani DPPO za nektere firmy

A perlicka na zaver s ohledem na Vasi predikci. Vite, kolik planovala Schillerova v rozpoctovem vyhledu na rok 2023? -370 mld., tedy skoro to Vase cislo. A to nevedela nic o valce, energeticke krizi, ani inflaci.

A neco k lonskemu rozpoctu: danove prijmy vcetne SP jsou o cca 110 mld. vyssi nez v poslednim predcovidovem roce 2019 (+ za rostouci DPH, - za DPFO). Ale jen duchody byly o 113 mld. vyssi nez v roce 2019. Veskere dalsi rusty vydaju (a to vcetne inflacnich) byly tedy navyseni deficitu.

4 8
možnosti
Foto

Deficit je téma dne a ve finále to bude deficit a jeho výše, která povede ke smutnému konci vlády, od které si (skoro) všichni tolik slibovali a která je největším zklamáním jejich voličů...

7 1
možnosti

Stále nemohu pochopit, jak mohla ta prý chytřejší část společnosti dovést do Strakovky spolek takových neschopů. Ti jsou snad ještě hloupější než ti, co to tu řídili za socíka.

7 4
možnosti
Foto

Alternativou byl slovenský mafián, který populistickou politikou načal rozvrat veřejných financí...

8 7
možnosti

Vrácení daně z příjmů na původní hodnotu + 120 mld.

Zrušení daňových výjimek a zrušení slevy na poplatníka + 80 mld.

Nic víc by nebylo potřeba.

Místo toho se vláda rozhodla naštvat všechny - i ty, které dosud nenaštvala.

3 1
možnosti

to prvni spise jen kolem 80.

Zruseni slevy na poplatnika by bylo kolem 100 mld.

Jenze zruseni slevy na poplatnika znamena kazdy mesic o 2500 mensi vyplatu.

0 2
možnosti
Foto

No, nic radostného, ale musím dát karmu. Stanjura tam nemá co dělat. Jen s těmi důchodci tak úplně nesouhlasím, měli by být především rozumní. Nemáme na to.

2 5
možnosti
Foto

Samozřejmě na důchody máme. Vydáváme na ně méně než 10 % HDP a některé vyspělé země (nutně ne ty nejbohatší) dávají na důchody i 12-14 % HDP. Je to jen o nastavení priorit a preferencí...

10 1
možnosti

Žebříčky

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS