Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

Foto

J55i76ř78í 87K60i62n41d18l

31. 12. 2023 11:33

NET4GAS je držitelem výlučné licence pro přepravu zemního plynu v Česku. Řídí plynárenskou soustavu v případě nouze, vyhlašuje regulační stupně a tím rozhoduje o dodávkách plynu zákazníkům. NET4GAS tak fakticky zajišťuje dodávky plynu do tuzemska i tranzit do dalších zemí. Z těchto důvodů se stát rozhodl společnost koupit a převzít plnou kontrolu nad přepravou zemního plynu na našem území. "Firma NET4GAS vlastní čtyři tisíce kilometrů plynovodů, které vedou plyn přes české území, a provozuje tři hraniční předávací stanice, pět kompresních stanic a stovku předávacích stanic pro další distribuci plynu. V roce 2024 navíc končí smlouva o tranzitu plynu z Ruska přes Ukrajinu. Pokud nebude obnovena, mohly by si státy jako Slovensko, Rakousko a Maďarsko obstarávat dodávky plynu přes Českou republiku, což díky tranzitním poplatkům zajistí přísun peněz do státní kasy. Křetínský dobře věděl proč tohle chce. Není možné, aby soukromá osoba tohle vlastnila a držela stát pod krkem. Kontrola nad plynovou infrastrukturou je součástí energetické bezpečnosti státu.

0 2
možnosti
Foto

Nerozporuji potenciální strategický význam, ale způsob koupě a cenu, kdy nekompetentní vláda zbytečně vyhodila z peněz daňových poplatníků cca 20 miliard korun. Můžeme spekulovat jestli je to hloupost nebo úmysl spojený s korupcí.

1 1
možnosti
LS

Zprávy píšou o 5 miliardách.

Ale ono je to vlastně jedno, když by nekoupili, tak budete psát, že měli koupit. Hlavně, že nezapomeňte zmínit nutelu.

2 9
možnosti
LS

... jste nezapomněl...

1 3
možnosti
  • Počet článků 203
  • Celková karma 15,58
  • Průměrná čtenost 2178x
Od roku 1990 působím aktivně na českém kapitálovém trhu a mám poměrně jasný a vyhraněný názor na to co se děje v reálné ekonomice. Novodobě jsem i starobním důchodcem a současně studentem doktorandského studia. Děkuji za připomínky, případně i nesouhlasné názory, podložené argumenty a fakty.

 

Seznam rubrik