Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zlaté časy „českých“ bank (není nula jako nula)

Zahraniční banky působící v České republice, které ovládají 95% celého našeho finančního trhu, si stěžují, jak se jim špatně podniká v prostředí nízkých úrokových sazeb a přitom mají rekordní zisky.Technická nula je víc než nula.    

Ohledně zisků nebudu unavovat přesnými čísly, která jsou dostupná na internetu. Ostatně miliarda není pro „naše“ banky žádná míra, a to platí i pro naši „banku bank“, tedy  Českou národní banku (ČNB). Ostatně vysoká ziskovost „českých“ bank je dnes hlavně její zásluhou. Pokud si ještě někdo myslí, že vysoká ziskovost „českých“ bank, která se datuje od jejich podivné privatizace z doby tzv. opoziční smlouvy, je zásluhou nějakého zázračného rakouského, francouzského, belgického nebo italského bankovního know how, tak se hluboce mýlí, což nejlépe dokazují tragické výsledky zahraničních matek našich bank za poslední roky, které vedou oni „geniální“ bankéři. Bez životodárné transfúze peněz ze zisků generovaných „českými“ bankami (a hlavně jejich klienty), bychom jména jako Erste, Raiffeisen nebo KBC znali jen z historie... 

Zázračná ziskovost „českých“ bank je téměř výhradně zásluhou českých daňových poplatníků, za jejichž peníze odkoupila česká vláda všechny problematické úvěry, které české banky poskytly, za „odborného“ dohledu České národní banky (ČNB), v divokých 90. letech ekonomické transformace, různým „podnikatelům“, obvykle napojených na politiky. Celkový účet, který občané zaplatili, byl více jak 500 miliard korun.  Jedním z faktorů, který v současné době umožňuje zlaté časy bankovního podnikání v České republice, je měnová politika, prováděná ČNB, jejichž součástí je umělé oslabování české koruny a kladná úroková sazba, placená komerčním bankám za jejich vklady u ČNB. V situaci, kdy výnosy českých státních dluhopisů dosahují záporných hodnot (u kratších splatností cca do 5 let) a dokonce i polostátní ČEZ,a.s si půjčuje za záporný úrok, je kladné úročení bankovních vkladů u ČNB, hlavním bezrizikovým zdrojem příjmů. Zdánlivě nízké úročení těchto úložek (0,05% p.a.) přitahuje peníze „českých“ bank jako magnet a objem vkladů komerčních bank u ČNB již překročil hranici 1,1 bilionu korun (1 100 miliard). A nejen peníze „českých“ bank, ale dokonce i peníze jejich zahraničních matek, přitahuje náš „vysoce stabilní a bezproblémový“ (a hlavně, ve srovnání se zbytkem západní Evropy, mimořádně ziskový) bankovní sektor. Objem úložek zahraničních matek u jejich českých dcer se jen za poslední rok téměř ztrojnásobil a dosahuje přes 310 miliard korun. Vedle kladného úročení (oproti záporným sazbám, které „inkasují“ banky u Evropské centrální banky), je za masivním nákupem českých korun spekulace na skokové posílení české koruny, po blížícím se ukončení intervenčního režimu ČNB. Sama ČNB předpokládá ukončení intervenčního režimu v polovině roku 2017 a  údaje o rozsahu intervencí ČNB v posledních měsících (srpen, září 2016) ukazují, že na udržení slabé koruny musí ČNB vynakládat stále více peněz (tedy musí emitovat další a další české koruny). Množství peněz, které může ČNB vydávat, není žádným způsobem omezeno, ale rozsah oběživa by měl (podle standardních učebnic) odpovídat rozsahu ekonomiky. Česká ekonomika v současnosti roste (měřeno ukazatelem HDP), ale přímou souvislost mezi rozsahem intervencí a dynamikou ekonomického  růstu mohou obhajovat jen někteří členové bankovní rady ČNB...

PS: Snížení úrokové sazby z „technické nuly“ na (skutečnou) nulu a současně okamžité ukončení intervencí proti české koruně je to nevhodnější, co by ČNB měla co nejdříve (nejlépe ihned) učinit. 

 

Autor: Pavel Makovec | pátek 14.10.2016 15:29 | karma článku: 29,12 | přečteno: 1095x
  • Další články autora

Pavel Makovec

Potřebujeme ruskou ropu?

Naše finanční podpora Ruska od vypuknutí válečného konfliktu s Ukrajinou představuje jen za dodávky ropy přes 270 miliard korun, zatímco naše celková pomoc napadené Ukrajině nedosahuje ani 60 miliard korun.

23.4.2024 v 23:54 | Karma: 13,77 | Přečteno: 367x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Makovec

Jak se jezdí v Evropě

Je tomu rok, co jsem si vyzvedl řidičák z „čistírny“ a rozhodl jsem se po tři a půl měsíční „karanténě“ projet po Evropě. Zjistil jsem, že vyspělá Evropa se nám stále rychleji vzdaluje...

19.4.2024 v 9:49 | Karma: 16,47 | Přečteno: 628x | Diskuse| Cestování

Pavel Makovec

Vláda na nákupech

Nemyslím tím nepovedený „mystery shopping“ pana předsedy vlády Fialy, který mu ale zajistil nesmrtelnost jako „Mr. Nutella“, pod kterým se zapíše do historie, ale letošní nákupy soukromých firem státem, označované za "strategické"

31.12.2023 v 5:55 | Karma: 28,68 | Přečteno: 637x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Makovec

Největší evropský skanzen? Česká republika.

Uděláme z „montovny mozkovnu“ nebo „přechod na vzdělanostní ekonomiku“ je budoucnost naší země... Podobným výkřikům politiků se dnes začínají smát i občané, kteří ještě nedávno politikům věřili. Naši politici však mají tajný plán!

28.12.2023 v 9:11 | Karma: 30,00 | Přečteno: 1052x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Makovec

Nezaměstnanost. Jsme opravdu premianti?

Poslední roky se holedbáme rekordně nízkou nezaměstnaností. Je to opravdu tak? Při podrobném zkoumání zjistíme, že je to jen náš další umělý úspěch. Realita je jiná a místo armády nezaměstnaných máme armádu předčasných důchodců.

27.12.2023 v 9:22 | Karma: 27,05 | Přečteno: 785x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 203
  • Celková karma 15,12
  • Průměrná čtenost 2178x
Od roku 1990 působím aktivně na českém kapitálovém trhu a mám poměrně jasný a vyhraněný názor na to co se děje v reálné ekonomice. Novodobě jsem i starobním důchodcem a současně studentem doktorandského studia. Děkuji za připomínky, případně i nesouhlasné názory, podložené argumenty a fakty.

 

Seznam rubrik