Pavel Makovec

Kdo koho „důkladně oje.bal“ aneb jak se daní dluhopisy

6. 02. 2017 12:57:59
Politika definitivně zhrubla. Poté, co občané vzali na vědomí, že některé výroky prezidenta nemohou být vysílány před 22 hodinou, tak se k nepublikovatelným výrokům uchýlil i předseda vlády. Kdo bude další? A skončí to někdy?

Charismatický vůdce českých sociálních demokratů, který v současnosti zastává i funkci předsedy Babišovy vlády a tím na sebe nechává dopadat i odlesk úspěšného vládnutí, se odhodlal k razantnímu mediálnímu vystoupení, kterým vyrazil dech nejen všem svým oponentům, ale asi ještě více všem svým příznivcům. Vypořádal se tak jednou provždy se svým dosavadním slabošstvím, které bylo, jak je nyní zřejmé, mylně považováno za slušnost. Jednou větou se definitivně vypořádal jak s Babišem, Zemanem, Trumpem, Putinem, brexitem, Haškem, Bakalou, Zimolou, ptačí chřipkou a náledím, ale určitě v tom bylo i jasné poselství početnému zástupu svých příznivců, včetně své manželky. O tom, jestli to bylo i vhodné poselství všem dětem (tedy naší budoucnosti), včetně vlastních, se však již dnes objevují silné pochybnosti...Obávám se, že státník, kterého nám dosud záviděla celá civilizovaná Evropa (a nejvíce Němci!) a který měl silně našlápnuto na to, stát se lídrem (nebo leadrem?) nové sjednocené Evropy (cizí jazyky nejsou všechno...), tímto svým vystoupením spáchal rituální politickou sebevraždu.

Celé vystoupení se odehrálo na pozadí jakéhosi banálního sporu ohledně zdanění dluhopisů. Odmítám uvěřit tomu, že ani jeden ze tří našich novodobých ministrů financí (Sobotka, Kalousek, Babiš), kteří se k problematice dluhopisů vyjadřují, neslyšel nic o tzv. srážkové dani. Pro nás laiky uvádím, že je to způsob zdanění některých typů výnosů (úroky z vkladů, výnosy z dluhopisů, dividendové výnosy), kdy povinnost zaplatit příslušnou daň nemá příjemce výnosu (např. majitel dluhopisů), ale ten, kdo výnos vyplácí (např. emitent dluhopisů). Tato praxe se u nás používá od zavedení tržní ekonomiky a v zahraničí od nepaměti (obrazně řečeno). Proto nikdo nemůže myslet vážně požadavek na dodanění přijatých výnosů z dluhopisů od více než 75 000 investorů do tzv. korunových dluhopisů, kteří inkasovali čistý výnos ve stejné výši jako by byl hrubý výnos před zdaněním. Jeden z těchto investorů je dnes shodou okolností (nebo na základě výsledku voleb?) ministrem financí.

PS: K problematice zdanění korunových dluhopisů jsem se opakovaně veřejně vyjadřoval již v minulosti, ještě v dobách, než se s emisemi korunových dluhopisů „roztrhl pytel“. Protože šlo od začátku o zjevný legislativní zmetek, tak jsem uváděl, že až budu ministrem financí, tak to nechám všechny emitenty dodatečně dodanit a zaplatit i se sankcemi...Tak snad v příštím životě...

Autor: Pavel Makovec | karma: 35.04 | přečteno: 3127 ×
Poslední články autora