Prodej budovy České národní banky (ČNB)

  Včerejší informace o prodeji budovy ČNB v historickém centru Prahy na pražském Starém Městě za 222 milionů korun podnikatelům vietnamského původu je začátkem výprodeje nemovitostí v majetku ČNB. Prodej centrály ČNB následuje... 

 

Po prvním zkušebním prodeji této nemovitosti se chystá i prodej centrály ČNB v pražské ulici Na Příkopě. Historická budova, kde dnes sídlí Česká národní banka, byla původně centrálou Živnostenské banky, což byla v dobách Rakouska-Uherska první banka s výhradně českým kapitálem a v dobách první republiky to byla nejmocnější finanční instituce, která ovládala i většinu klíčových podniků v tehdejším Československu a její ekonomický vliv přesahoval hranice státu.

ČNB je mezi ostatními centrálními bankami průkopníkem ve všech směrech. Jako téměř jediná centrální banka na světě nemá ve svých devizových rezervách zlato, když pomineme těch necelých 10 tun, které slouží k ražbě pamětních zlatých mincí. O ostudném prodeji „zlatého pokladu republiky“, jak občané laicky devizové rezervy ve zlatě nazývají, a který realizovala bankovní rada, jmenovaná tehdejším prezidentem Václavem Havlem, v čele s guvernérem Tošovským, se toho již napsalo hodně a je to opravdu smutné čtení... Dalším průkopnickým činem ČNB byly intervence proti vlastní měně, které byly po třech a půl letech ukončeny v minulém týdnu. O tyto roky se zvýšilo celkové zaostávání naší země za vyspělými evropskými státy, které se nám začínají vzdalovat tempem, srovnatelným tomu v dobách totality. Poslední novinka měnové politiky je prodej historických budov. Aby se centrální banka mohla plně věnovat usilovné práci při plnění svých zákonem stanovených úkolů, jejichž konečným cílem je především blaho občanů, nemůže se přece rozptylovat správou nějakých baráků a hrát si na pana domácího. Je potřeba se všech činností, které nejsou přímo spojeny s posvátným „2% inflačním cílováním“ co nejdříve  a co nejrychleji zbavit.

O budovu centrály ČNB je již dnes mezi investory obrovský zájem. Investice do nemovitostí v České republice a zvláště v Praze trhají rekordy a někdo již začíná mluvit o realitní bublině. Podle zaručených informací patří mezi hlavní zájemce o budovu ČNB i známí čeští byznysmeni, kteří své první miliardy vydělali „podnikáním“ v bankovním byznysu v 90. letech minulého století, pod odborným dohledem ČNB. Jména jako tykač, skala, a další jsou dodnes v oboru pojmem... Mluví se ale i o čínském kapitálu a informovaní experti tvrdí, že za vším stojí nějaký kelner... ČNB počítá s dlouholetým pronájmem svého současného sídla i po jeho prodeji. Podmínky prý budou minimálně stejně výhodné jako dlouhodobý pronájem bývalého Škodova paláce, který prodal polostátní ČEZ a který dnes slouží jako budova Magistrátu hl. m. Prahy. Na koupi a následném pronájmu Škodova paláce vydělal známý realitní investor několik miliard korun.

PS: Čtenáře, kteří došli až na konec mého článku upozorňuji, že některé mé blogy jsou částečně založeny na fikci a nelze je brát doslova...Veselé Velikonoce!

 

Autor: Pavel Makovec | čtvrtek 13.4.2017 14:35 | karma článku: 25,61 | přečteno: 1426x
  • Další články autora

Pavel Makovec

Jak se jezdí v Evropě

19.4.2024 v 9:49 | Karma: 15,12

Pavel Makovec

Vláda na nákupech

31.12.2023 v 5:55 | Karma: 28,68

Pavel Makovec

Parodie na důchodovou reformu

26.12.2023 v 9:26 | Karma: 44,10

Pavel Makovec

Tiché víno je nejvíce slyšet

13.5.2023 v 12:52 | Karma: 23,60

Pavel Makovec

„Komunista“ na Hradě

2.2.2023 v 9:27 | Karma: 25,74

Pavel Makovec

Sázka na prezidenta…

25.1.2023 v 9:32 | Karma: 15,24

Pavel Makovec

Klíče od Hradu drží Andrej Babiš

27.10.2022 v 14:12 | Karma: 30,19
  • Počet článků 202
  • Celková karma 14,86
  • Průměrná čtenost 2189x
Od roku 1990 působím aktivně na českém kapitálovém trhu a mám poměrně jasný a vyhraněný názor na to co se děje v reálné ekonomice. Novodobě jsem i starobním důchodcem a současně studentem doktorandského studia. Děkuji za připomínky, případně i nesouhlasné názory, podložené argumenty a fakty.

 

Seznam rubrik