Pavel Makovec

Devizoví spekulanti ve službách České národní banky (ČNB)

20. 04. 2017 15:30:46
Kdo očekával silné posílení české koruny ve stylu švýcarského franku po „vypnutí“ intervenčního režimu, musí být zklamán. Koruna se po krátkém zotavení opět blíží 27 korunám za euro. Kdo stojí za současnými "intervencemi"?

A ani nejbližší budoucnost nevypadá z hlediska možného posilování české koruny moc optimisticky. Hlavní příčinou této situace je obrovský objem spekulačních korun, které do české ekonomiky, přesněji do bilance České národní banky, „připluly“ v době umělého oslabování koruny ze strany ČNB. Tento příliv spekulačních korun sílil hlavně od začátku letošního roku, s očekávaným koncem intervencí. Devizové rezervy ČNB díky tomu narostly na objem odpovídající dnes téměř 3,3 bilionu korun (3 300 miliard), což je téměř přesně 70% ročního HDP (hrubého domácího produktu) České republiky. Je to asi jediný náš ekonomický ukazatel, u kterého se můžeme hrdě (?) srovnávat se Švýcarskem...

Vzhledem k tomu, že ČNB za téměř 4 roky nakoupila takové množství eur, které bude česká ekonomika potřebovat zhruba v příštích 30 letech, posílení koruny a návrat na tržně konformní směnný kurz koruny může teoreticky trvat i těch 30 let... ČNB si díky svým neomezeným intervenčním možnostem „najala“ velkou část protřelých devizových spekulantů, kteří se budou o oslabování koruny starat poté, co s tím ČNB přestane. Spekulanti prostě nepřipustí posílení výrazně pod 27 korun za euro a při každém posílení koruny se svým výběrem zisků postarají o její oslabení... Je to asi spíše kouzlo nechtěného, než nějaký vědomý úmysl expertů z bankovní rady, ale o negativních dopadech sociálního inženýrství a manipulací s trhem je v dávné i nedávné historii důkazů dostatek. Ve světle těchto skutečností, informace o tom, jak intervence úžasně prospěly celé české ekonomice a jejím občanům, nějak ztrácejí lesk. Včetně čísel o ekonomickém růstu, poklesu nezaměstnanosti a stovkách miliardách korun o které si přilepšili exportéři.

Naštěstí je ekonomika živý organismus, který si dovede poradit s některými anomáliemi rychleji a efektivněji než by odpovídalo nějakým lineárním projekcím a vývoj české ekonomiky založený na jejím fundamentu bude vytvářet silný ekonomický tlak na posílení české koruny. Takže na posílení koruny určitě nebudeme čekat těch 30 let. Každopádně sny o (výrazně) levnější letošní dovolené a zlevnění dováženého zboží třeba již letos před Vánocemi, se zřejmě nevyplní.

PS: Zatímco můj lednový odhad na výši devizových rezerv po ukončení devizových intervencí byl přesný, na můj tip na tržní devizový kurz 25,68 CZK/EUR si ještě chvíli počkáme. Prezident Zeman to podle nedávného vyjádření vidí na 25,50 CZK/EUR...

Autor: Pavel Makovec | karma: 29.78 | přečteno: 1530 ×
Poslední články autora