Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Úřední jazyk němčina. (?) Česká republika 2017

Česká vláda, zmítaná demisemi a „nedemisemi“, zapomněla svým občanům sdělit, že jako úřední jazyk byla na území České republiky po 72 letech obnovena němčina...Ale možná to někteří členové naší vlády ani sami nevědí ...

Včera jsem obdržel dopis od úřadu jedné z rakouských spolkových zemí (Tyrolsko). Dopis byl psaný v němčině a přestože adresa byla psána bez diakritiky a s chybami (překlepy) a nebyla adresována do České republiky ale pouze do „Tschechien“ , Česká pošta, s.p., asi nejvíce kritizovaný státní podnik, mně dopis úspěšně doručila. Obávám se, že by dopis doručila, i kdyby bylo místo určení „Protektorat Böhmen und Mähren“.

Obsahem dopisu byla informace o spáchání přestupku, překročení nejvyšší dovolené rychlosti v úseku, kde byla omezena na 60km/h o celých 11km/h. Přestupek byl spáchán v neděli v 9.02 hodin při minimálním provozu (vracel jsem se z lyžování v Tyrolských Alpách) a o jeho spáchání jsem se dozvěděl až z doručeného dopisu. Protože jsem se nikdy německy neučil a mé znalosti němčiny jsou založeny jen na sledování rakouské televize, kterou jsem v rodné Břeclavi od dětství sledoval, když jsem uviděl v dopise zvýrazněný údaj 45,00 EUR, zaradoval jsem se nejdříve v domnění, že se jedná o nějakou výhru. Až po podrobnějším zkoumání textu jsem zjisti, že se jedná o pokutu, kterou mám rakouské spolkové zemi Tyrolsko zaplatit. Protože i v České republice všechny pokuty za rychlou jízdu poctivě platím, bez ohledu zda je vyměří Policie ČR nebo některá městská policie, tak počítám i se zaplacením pokuty do Rakouska. Jen to ve mně vyvolává řadu otázek... Odkud znají rakouské spolkové země osobní údaje o držitelích motorových vozidel v České republice? A znají i jiné osobní údaje o českých občanech (vzdělání, rasa, pohlaví, vyznání, politické názory,...). Kdo a na základě jakých smluv tyto údaje předává? Nejsou tím porušována práva českých občanů na ochranu osobních údajů?

Předpokládám, že naše chrabrá policie zasílá recipročně rakouským a německým občanům podobné výzvy k zaplacení pokuty, samozřejmě v češtině a s požadavkem platby v českých korunách (taky aby ta koruna konečně výrazně posílila...). Docela by mě zajímaly statistiky o úspěšnosti takto vymáhaných pokut. A nebo je to jinak a Češi jsou v Evropské unii (EU) pouze občany druhé (nebo třetí) kategorie? Protože když se podívám na to, jaké přístupové podmínky při vstupu do EU nám naši vyjednavači za vlády ČSSD vyjednali, tak mám o rovnosti občanů jednotlivých členských zemí silné pochybnosti. Určitě nejsem sám, kdo podobný dopis obdržel a věřím, že náš ministr zahraničí již tyto záležitosti řeší. Stejně jako ministr vnitra spolu s policejním prezidentem určitě již mají přichystaná opatření, aby se spravedlnost vztahovala na všechny občany EU, kteří u nás porušují dopravní předpisy.

PS: Nevím jestli to byl úmysl německy mluvících úředníků nebo jen kouzlo náhody, že dopis jsem obdržel právě 9.května, v den, kdy se dříve slavil konec okupace Československa... Jako občan suverénního (svrchovaného) státu bych podobný dopis hodil nejraději do koše, ale jsme ještě v rámci EU svrchovaný stát? A tak to pro jistotu zaplatím...

 

 

Autor: Pavel Makovec | středa 10.5.2017 14:19 | karma článku: 39,90 | přečteno: 3481x
  • Další články autora

Pavel Makovec

Potřebujeme ruskou ropu?

Naše finanční podpora Ruska od vypuknutí válečného konfliktu s Ukrajinou představuje jen za dodávky ropy přes 270 miliard korun, zatímco naše celková pomoc napadené Ukrajině nedosahuje ani 60 miliard korun.

23.4.2024 v 23:54 | Karma: 14,05 | Přečteno: 371x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Makovec

Jak se jezdí v Evropě

Je tomu rok, co jsem si vyzvedl řidičák z „čistírny“ a rozhodl jsem se po tři a půl měsíční „karanténě“ projet po Evropě. Zjistil jsem, že vyspělá Evropa se nám stále rychleji vzdaluje...

19.4.2024 v 9:49 | Karma: 16,47 | Přečteno: 629x | Diskuse| Cestování

Pavel Makovec

Vláda na nákupech

Nemyslím tím nepovedený „mystery shopping“ pana předsedy vlády Fialy, který mu ale zajistil nesmrtelnost jako „Mr. Nutella“, pod kterým se zapíše do historie, ale letošní nákupy soukromých firem státem, označované za "strategické"

31.12.2023 v 5:55 | Karma: 28,68 | Přečteno: 637x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Makovec

Největší evropský skanzen? Česká republika.

Uděláme z „montovny mozkovnu“ nebo „přechod na vzdělanostní ekonomiku“ je budoucnost naší země... Podobným výkřikům politiků se dnes začínají smát i občané, kteří ještě nedávno politikům věřili. Naši politici však mají tajný plán!

28.12.2023 v 9:11 | Karma: 30,00 | Přečteno: 1052x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Makovec

Nezaměstnanost. Jsme opravdu premianti?

Poslední roky se holedbáme rekordně nízkou nezaměstnaností. Je to opravdu tak? Při podrobném zkoumání zjistíme, že je to jen náš další umělý úspěch. Realita je jiná a místo armády nezaměstnaných máme armádu předčasných důchodců.

27.12.2023 v 9:22 | Karma: 27,05 | Přečteno: 785x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

ANALÝZA: Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

  • Počet článků 203
  • Celková karma 15,26
  • Průměrná čtenost 2178x
Od roku 1990 působím aktivně na českém kapitálovém trhu a mám poměrně jasný a vyhraněný názor na to co se děje v reálné ekonomice. Novodobě jsem i starobním důchodcem a současně studentem doktorandského studia. Děkuji za připomínky, případně i nesouhlasné názory, podložené argumenty a fakty.

 

Seznam rubrik