Je výkonnost české ekonomiky pod svým potenciálem?

6. 02. 2019 8:46:26
V ekonomice je téměř 400 000 volných pracovních míst. A podnikatelé volají po dovozu dalších pracovních sil ze zahraničí a zjednodušení legislativy, která další přísun zahraničních pracovníků umožní. Je to (rozumné) řešení?

V ekonomice je téměř 400 000 volných pracovních míst. A někteří podnikatelé volají po dovozu dalších pracovních sil ze zahraničí a zjednodušení příslušné legislativy, která další přísun zahraničních pracovníků umožní. Argumentují tím, že se naše hospodářství nachází pod produkčním potenciálem a nedostatek pracovních sil je hlavní překážkou dalšího ekonomického růstu. Nedostatek pracovních sil ale je jen „umělým problémem” daným strukturální a vlastnickou deformací naší ekonomiky, který budoucnost neřeší. Řešením je spíše změna struktury ekonomiky. Na základě nesmyslných pobídek zahraničním investorům se vytvořila struktura, která neodpovídá možnostem a potřebám České republiky. A proto, podobně jako za starého režimu, při nesmyslné orientaci na těžký průmysl, platí i dnes: „nejsou lidi”...

Místo montoven, skladů a jednostrané orientace na automobilový průmysl musíme podporovat a rozvíjet výroby a služby s výrazně vyšší přidanou hodnotou, založené na moderních technologiích, inovacích, vzdělanostní ekonomice atd. Dnes vyrábíme ročně cca 1,4 milionu osobních automobilů a další komponenty pro autoprůmysl. Přitom jen cca 100 tisíc u nás vyrobených aut se v Česku i prodá a cca 1,3 milionu musíme vyvézt do zahraničí. Pokud za 3-4 roky nebude o naše auta se spalovacími motory nikdo stát (nebo bude stát jen o polovinu naší produkce), tak se projeví obrovská jednostranná přezaměstnanost, kterou stát bez rezerv a vlastního (národního?) kapitálu nebude schopen řešit bez dopadu na životní úroveň většiny občanů.

Již dnes jsme poměrně otevřenou společností a počty zahraničních pracovníků to dokazují. Žádný umělý masový přísun zahraničních dělníků nepotřebujeme (neúspěšného sociálního inženýrství jsme si za posledních 80 let užili vrchovatě). Spoléhat bychom se měli na vlastní zdroje a nehledat řešení našich problémů v zahraničí. Při naprosto nevyhovující struktuře naší ekonomiky, v kombinaci s převládajícím vlastnictvím tuzemských podniků zahraničními investory, by dovoz pracovních sil hlavně přispěl k vyššímu odlivu zisků ze země (dnes cca 300 miliard korun ročně a minimálně stejný objem pomocí vnitropodnikových transferů). Již dnes jsme v Evropě nejvýkonnější ekonomickou kolonií s upadajícím školstvím všech stupňů, s rozpadající se nedobudovanou dopravní infrastrukturou, třetinovou úrovní mezd, platů a důchodů atd. Naše ekonomika se dnes nachází spíše nad svým potenciálem než pod ním a bolestivá korekce je jen otázkou času (2-3 roky). Vyšší produkcí výrobků s malou přidanou hodnotou se vyspělé Evropě budeme spíše vzdalovat než přibližovat. Samozřejmě platí, že vzdělaných a pracovitých lidí nikdy nebude přebytek a dovedu si představit nějakou motivaci, jak je k nám přilákat. Ale jde spíše o „dovoz mozků” a ne masový dovoz pracovních sil.

Současná vláda, stejně jako ty minulé, přináší spíše populistická opatření a neřeší budoucnost země. Např. současné navyšování platů učitelů jenom mírně zpomalí úpadek školství a v žádném případě nepovede ke zlepšení stavu. Podobně můžeme hodnotitit prakticky všechny kroky, které dělá současná vláda. A to jsme v období ekonomického růstu! Jaká bude vládní politika za 2-3 roky, kdy budeme v jiné a bohužel méně příznivé fázi ekonomického cyklu?

Autor: Pavel Makovec | středa 6.2.2019 8:46 | karma článku: 21.46 | přečteno: 552x

Další články blogera

Pavel Makovec

Vláda na nákupech

Nemyslím tím nepovedený „mystery shopping“ pana předsedy vlády Fialy, který mu ale zajistil nesmrtelnost jako „Mr. Nutella“, pod kterým se zapíše do historie, ale letošní nákupy soukromých firem státem, označované za "strategické"

31.12.2023 v 5:55 | Karma článku: 28.53 | Přečteno: 581 | Diskuse

Pavel Makovec

Největší evropský skanzen? Česká republika.

Uděláme z „montovny mozkovnu“ nebo „přechod na vzdělanostní ekonomiku“ je budoucnost naší země... Podobným výkřikům politiků se dnes začínají smát i občané, kteří ještě nedávno politikům věřili. Naši politici však mají tajný plán!

28.12.2023 v 9:11 | Karma článku: 29.89 | Přečteno: 983 | Diskuse

Pavel Makovec

Nezaměstnanost. Jsme opravdu premianti?

Poslední roky se holedbáme rekordně nízkou nezaměstnaností. Je to opravdu tak? Při podrobném zkoumání zjistíme, že je to jen náš další umělý úspěch. Realita je jiná a místo armády nezaměstnaných máme armádu předčasných důchodců.

27.12.2023 v 9:22 | Karma článku: 26.91 | Přečteno: 741 | Diskuse

Pavel Makovec

Parodie na důchodovou reformu

Přesné označení toho, co vláda nazývá jako „důchodová reforma“ je jen "parametrická úprava průběžného důchodového systému" a do důchodové reformy má stejně daleko jako slepice do orla. Tomu, že se jedná o reformu už nikdo nevěří.

26.12.2023 v 9:26 | Karma článku: 44.10 | Přečteno: 5372 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.49 | Přečteno: 592 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.70 | Přečteno: 900 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.65 | Přečteno: 1547 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 494 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 201 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2189

Od roku 1990 působím aktivně na českém kapitálovém trhu a mám poměrně jasný a vyhraněný názor na to co se děje v reálné ekonomice. Novodobě jsem i starobním důchodcem a současně studentem doktorandského studia. Děkuji za připomínky, případně i nesouhlasné názory, podložené argumenty a fakty.

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...