Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Devizové rezervy ČNB. Polštář nebo balvan?

Relativní výší devizových rezerv patří Česká národní banka (ČNB) mezi rekordmany mezi centrálními bankami. Je to výhoda nebo hrozba? Budeme centrální bankéře blahořečit nebo proklínat? A je optimální struktura devizových rezerv?  

Optimální výše devizových rezerv centrálních bank není nikde nějakým explicitním způsobem stanovena. V žádné chytré „Příručce pro centrální bankéře“ nenajdeme doporučení, v jaké výši devizové rezervy vytvářet a udržovat, takže případná kritika našich centrálních bankéřů, kteří jsou za tvorbu a strukturu devizových rezerv odpovědni, nemůže být založena na porušování učebnicových pouček ze strany pracovníků ČNB. Přesto můžeme (a v akademické rovině dokonce musíme) o profesionalitě a odbornosti našich centrálních bankéřů s úspěchem pochybovat. 

Na úvod pár čísel, která najdeme přímo u zdroje, tedy na webu ČNB. Při vzniku naší samostatné centrální banky, která vznikla rozdělením tehdejší Státní banky československé na českou (ČNB) a slovenskou centrální banku (NBS) se devizové rezervy  rozdělily v poměru 2:1 a v devadesátých letech minulého století se pohybovaly na úrovni cca 10 miliard amerických dolarů (USD). Během deseti let (do roku 2003) vzrostly na cca 24 miliard USD.  Před zahájením devizových intervencí proti koruně v listopadu 2013 (o kterém ČNB hovoří jako o „kurzovém závazku“) disponovala ČNB devizovými rezervami ve výši cca 45 mld. USD.  Po ukončení devizových intervencí se devizové rezervy vyšplhaly na cca 152 mld. USD (leden 2018). Zatímco bez intervencí se devizové rezervy za každých 10 let zhruba zdvojnásobily, díky intervencím se během tří let více než ztrojnásobily. Pro větší představivost při přepočtu na koruny (CZK) vzrostly devizové rezervy z cca 876 mld. CZK (říjen 2013) na aktuálních cca 3214 mld. CZK.

Někdo může dosažení této rekordní výše devizových rezerv považovat za úspěch „náročné“ práce pracovníků ČNB, kdy „náročnost“ této práce je limitována (s mírnou nadsázkou) pouze výrobní kapacitou Státní tiskárny cenin, případně schopností rychlého „klikání“ na tlačítko ENTER příslušného počítače. Vždyť nás vytvoření devizových rezerv prakticky nic nestálo a z toho „nic“ jsme vytvořili „polštář“, který můžeme mít jako rezervu na horší časy. Samozřejmě je otázka, jak definovat „horší časy“ (vstup do války, povodně, zemětřesení apod. nebo „jen“ hospodářská krize), případně kdo a jakým způsobem může rozhodnout o použití devizových rezerv k jinému účelu, než jsou zákonem definované úkoly ČNB. Možnost disponovat (přesněji utratit) 3 biliony korun je samozřejmě velmi lákavá nejen pro současnou garnituru vládnoucích politiků, kteří na populismu a nezodpovědnosti staví deficitní státní rozpočty i v době ekonomického růstu.

Na druhou stranu můžeme uměle nafouklé devizové rezervy ČNB považovat za „balvan“, který dlouhodobě potáhne do obří ztráty nejen samotnou ČNB, ale potažmo i veřejné rozpočty a celé národní hospodářství. Argument vedení ČNB, že se jedná pouze o tzv. účetní ztrátu poněkud bledne, když vidíme na druhé straně reálné zisky devizových spekulantů, nemluvě o situaci, kdy bychom se rozhodli přijmout euro. 

O struktuře devizových rezerv příště...

 

 

 

Autor: Pavel Makovec | úterý 12.2.2019 12:05 | karma článku: 25,89 | přečteno: 1068x
  • Další články autora

Pavel Makovec

Potřebujeme ruskou ropu?

Naše finanční podpora Ruska od vypuknutí válečného konfliktu s Ukrajinou představuje jen za dodávky ropy přes 270 miliard korun, zatímco naše celková pomoc napadené Ukrajině nedosahuje ani 60 miliard korun.

23.4.2024 v 23:54 | Karma: 14,38 | Přečteno: 400x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Makovec

Jak se jezdí v Evropě

Je tomu rok, co jsem si vyzvedl řidičák z „čistírny“ a rozhodl jsem se po tři a půl měsíční „karanténě“ projet po Evropě. Zjistil jsem, že vyspělá Evropa se nám stále rychleji vzdaluje...

19.4.2024 v 9:49 | Karma: 16,47 | Přečteno: 633x | Diskuse| Cestování

Pavel Makovec

Vláda na nákupech

Nemyslím tím nepovedený „mystery shopping“ pana předsedy vlády Fialy, který mu ale zajistil nesmrtelnost jako „Mr. Nutella“, pod kterým se zapíše do historie, ale letošní nákupy soukromých firem státem, označované za "strategické"

31.12.2023 v 5:55 | Karma: 28,68 | Přečteno: 637x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Makovec

Největší evropský skanzen? Česká republika.

Uděláme z „montovny mozkovnu“ nebo „přechod na vzdělanostní ekonomiku“ je budoucnost naší země... Podobným výkřikům politiků se dnes začínají smát i občané, kteří ještě nedávno politikům věřili. Naši politici však mají tajný plán!

28.12.2023 v 9:11 | Karma: 30,00 | Přečteno: 1052x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Makovec

Nezaměstnanost. Jsme opravdu premianti?

Poslední roky se holedbáme rekordně nízkou nezaměstnaností. Je to opravdu tak? Při podrobném zkoumání zjistíme, že je to jen náš další umělý úspěch. Realita je jiná a místo armády nezaměstnaných máme armádu předčasných důchodců.

27.12.2023 v 9:22 | Karma: 27,05 | Přečteno: 785x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí ve vládě. Méně podle šéfky TOP 09 myslela na prezentaci

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  14:28

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  14:24

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů,“ řekla...

Trumpova bulvární odysea. Jeho věrní z něj dělali nadsamce, soupeře likvidovali

25. dubna 2024  14:10

Premium Aktuální soud s Donaldem Trumpem, ve kterém se propírají i jeho opakované zálety, je unikátní...

Muž se nadýchal chemikálie, která unikla z tlakové lahve. Patrně jde o chlor

25. dubna 2024  13:45

Kvůli úniku neznámého štiplavého plynu zasahovali hasiči ve středu a ve čtvrtek v Gorkého ulici v...

  • Počet článků 203
  • Celková karma 15,43
  • Průměrná čtenost 2178x
Od roku 1990 působím aktivně na českém kapitálovém trhu a mám poměrně jasný a vyhraněný názor na to co se děje v reálné ekonomice. Novodobě jsem i starobním důchodcem a současně studentem doktorandského studia. Děkuji za připomínky, případně i nesouhlasné názory, podložené argumenty a fakty.

 

Seznam rubrik