Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JR
PK

Myslím, že několikaletá stabilita kurzu vůči euru pomohla firmám v odhadu jejich cash flow a fakticky odbourala náklady spojené s kurzovým zajišťováním. Osobně myslím, že právě teď je pravý čas přejít k nahrazení koruny eurem.

0 5
možnosti
Foto

Stabilita kurzu není úkolem ČNB, i když se tím ušetří náklady některých firem na zajištění kurzových rizik. Abychom přešli na euro za srovnatelných podmínek jako Slovensko, tak by to muselo být v kurzu 22,-CZK/EUR (zdroj: MS, bývalý guvernér ČNB).

0 0
možnosti
DM

přerozdělovací efekty měnových intervencí se začínají přibližovat svou výší efektům fiskální politiky

.........

přesně ,ale i přes to budeme dál pokračovat v tom jediném co umíme a co jsem se ve školách v rámci dogmatických pouček a schématickém výkladu ekonomiky před 20 lety ,kde se ještě zcela neneprojevuvjí vlivy nebývalé globalizace,digitalizace a "zmešení světa" naučili,cílit inflaci.

Nástoje 20. století v století 21.,pěstní klín v době vysokorchylostního internetu

Stejně jako bude každá vláda dál vyvolávat hospodářský rust srkze vládní výdaje,slovy Pavla Kříže -A nedají si říct a nedají si říct...

Jenže od centrálních bankéřů bych přeci jen čekal větší schopnost čerpat z empirie ,u politiků tam to nemá cenu řešit...

1 0
možnosti
TK

Ale vždyť oni se to takto ve škole naučili, všichni měli stejná skripta. Když platí, že 1+1=2, Keplerovy zákony a vyjmenovaná slova po "b", musí platit i 100 let staré ekonomické poučky, to dá přece rozum... A že nejsou "zasazeny do reálného ekonomického rámce"? To je pak tak, jak se ten učen ptal mistra: "Pane mistr, už dvakrát jsem to řezal a pořád je to krátký!?"

A nezapomeňte, zdroje stále jsou. Pořád ještě všichni máme 50% z toho, co vyděláme, tam se ještě vleze experimentů...

2 0
možnosti
JR

J21a93n 14R62á46ž

5. 8. 2016 14:18

Autor se nezmínil, že Ústava jen naprosto obecně definuje úkol ČNB. Daleko precizněji popisuje funkci a hlavní úkoly ČNB zákon č.6/1993. Sb. o České národní bance, kde jsou její funkce popsány dosti podrobně.

Je tedy zřejmé, že ČNB má daleko více úkolů, než jen dbát na cenovou stabilitu.

P.S. Doporučuji si ten zákon přečíst a zjistíte, že některá omezující ustanovení ČNB soustavně porušuje na základě politického zadání a zdaleka není ve svých rozhodnutí autonomní, a ani být nemůže!

5 0
možnosti
Foto

Zákon o ČNB znám, ale smyslem textu nebylo komplexní posouzení činnosti (nečinnosti) ČNB, ale zda a jak naplňuje ČNB svou základní ústavní funkci. Výhodou ústavy je, že je poměrně stručná jasná a srozumitelná, což se o stále větší "džungli" zákonů, které podrobněji upravují fungování společnosti, říci nedá.

2 0
možnosti
JB

J63a68n 33B46í33l72e87k

5. 8. 2016 13:47

Za mne karmaR^

9 1
možnosti
JB

J16a13n 56B20í85l40e22k

5. 8. 2016 21:13

Za co pane Kindle? Máte se mnou nějaký problém?8-o

0 0
možnosti
  • Počet článků 203
  • Celková karma 15,72
  • Průměrná čtenost 2178x
Od roku 1990 působím aktivně na českém kapitálovém trhu a mám poměrně jasný a vyhraněný názor na to co se děje v reálné ekonomice. Novodobě jsem i starobním důchodcem a současně studentem doktorandského studia. Děkuji za připomínky, případně i nesouhlasné názory, podložené argumenty a fakty.

 

Seznam rubrik