Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Až váš předposlední odstavec se přiblížil k podstatě problému, škoda, že jste jej více nerozpracoval.

0 0
možnosti
Foto

Můj blog nebyl primárně o praní špinavých peněz, případně daňové optimalizaci nebo krácení daní...

0 0
možnosti

P76e34t13r 15B56u22r35i22a62n

17. 2. 2017 17:04

Ještě bych doplnil, že řada podílových fondů vydávala ( a stále vydává ) podílové listy o nominále 1 Kč, protože i v tomto případě se srážková daň 15% zaokrouhluje směrem dolů na celé koruny, tedy na nulu. Byla to a stále je obecně rozšířená a legální praxe, kterou v minulosti nevyužíval pouze hlupák ( a to Babiš rozhodně není). Moravec se ukázal jako arogantní idiot, který byl evidentně instruován od ČT, že má Babiše "zmasit" před diváky. Dopadlo to naopak, jako hlupák z toho vyšel jak on, tak Niedermayer.

3 0
možnosti

Koukam, ze makovec, co by podporovatel babise, uspesne zaseva sve propagansticke kamuflaze. Samozrejme, ze se stale vydavaji korunove dlohopisy, i sam stat stale vydava korunove dluhopisy. Jen by nekdo, a ne makovec, mel lidem sdelit, v cem je problem tech tzv korunovych dluhopisu. Teoreticky je jedno, jestli se jedna o korunovy dluhopis, protoze dan se pocita z kuponu, nikoli z nominalu, a ta koruna je nominal. Teoreticky korunovy dluhopis s kuponem 100% by ani tenkrat nemel nulovou dan. A za druhe, ta "chyba ministerstva", o ktere tady zatim nikdo nic nenapsal, nespociva v zaokrouhlovani. Ale v tom, ze drive se pocitala dan z kazdeho jednotliveho dluhopisu, ta vysla nula, takze kdyz mel nekdo miliardu dluhopisu, drive se secetlo miliarda nul. Dneska se vezme kupon z cele miliardy dluhopisu, a z toho se teprve spocita dan. Ps googlovanim lze dohledat, ze makovec nema moc zajem skodit babisovi. Arca, jeji majitel, a babis, skoro jedno telo jsou.

0 3
možnosti

mate tam jednu logickou chybu, pisete:

"jako ministr finací hlásá, že všichní kradnů... Přitom sám nakoupil za 1,5 miliardy dluhopisy od Agrofertu , který 100% vlastní."

ono to ale nebylo "přitom".

transakce s dluhopisy probehla v r. 2012, ministrem financi se stal v r. 2014.

co mi prijde usmevne je spise ten vyvoj. jako by se z bankovního lupice stal velitel bankovni ochranky. cimz nerikam, ze to pro "banku" nemusi byt efektivni, na druhé strane ale docela rizikove.

0 0
možnosti
Foto

zajímalo by mne1)kdy se s dluhopisy "roztrhl pytel" 2) zda nešlo tomu udělat přítrž obratem 3) zda nemohl být v odkladu platnosti do 31.12. úmysl, aby toho mohlo využít co nejvíc známých.

0 0
možnosti
Foto

Ad 1) na podzim 2012 a v prosinci 2012 to vrcholilo (cca 500 emisí dluhopisů).

Ad 2) Stačilo, kdyby tehdejší ministr financí řekl, že je to zjevná chyba v zákoně (způsob zaokrouhlování) a zákon jasně hovoří o 15% srážkové dani a nikdo by si nedovolil daň neplatit. Namísto toho náměstek ministra veřejně vyhlásil, že pokud je v zákoně díra, kterou využívají soukromé subjekty, tak by bylo chybou, kdyby díry v zákoně nevyužívalo i samotné ministerstvo financí...

Ad 3) Asi se nejednalo o úmysl, ale obvyklá praxe je, že všechny změny daňových zákonů mívají účinnost k 1.1.

3 0
možnosti

J66i83ř79í 80K98ý97r82a

16. 2. 2017 17:16

Skvělý článek, bravo.R^

5 0
možnosti

jsem přesvědčen, že se v ledačems pletete pane Makovec. A začnu od konce-proč by měl Babiš být přítomen zpovědi Niedermayera o prodeji zlata? Můžete to své očekávání nějak vysvětlit? A dále: Niedermayer sice několikrát opravdu řekl, že o tom či onom nemá moc povědomí, ale ukázal na zásadní věc, kterou nikdo nejen nevěděl, ale ani poté nerozporoval: pokud by firma vydávala dluhopisy, a nejen s nulovou srážkovou daní, jen proto, aby majitel vytáhl pomocí kuponů peníze z firmy, tak je to jednak dodanitelné (firma si to už nebude moci odečíst jako náklad na podnikání), a jednak neetické od člena vlády, který všude křičí, jak všichni kradú. dále, co se týče uplatnění daně z příjmu na kupony, tak zdá se, že usilovně studujete, posouváte se v přesnosti popisu, nicméně problém není v chybném postupu miisterstva, ale opět to musel všem připomenout Niedermayer, že problém je v předpisu z roku 1993, který jednak stanovil zaoukrouhlování a jednak stanovil, že daň se spočte jako součet dílčích daní, či-li 100 jednokorunových dluhopisů se danilo tak, že se nejdříve spočítala daň z každého z nich a teprve pak se udělal součet. Zatímco dnes, byť u korunových dluhopisů, které se mimochodem dále vydávají, se vezme jako zákald pro výpočet celkové množství dluhopisů, takže 100 je stále 100 a nikoli jako dříve 100 krát jedna koruna. Jedině ten, kdo vlastní pouze jeden jednokorunový dluhopis ani dnes neplatí daň z kuponu. Jediná věc, co máte správně, je to, že se Moravec pustil rovnou do Babiše aniž by veřejnosti alespoň trochu ozřejmil to, o co se pokoušíte vy i já (i když vy spíše až druhořadě poté, co si nejdříve vyřídíte účty s Niedermayerem)

3 5
možnosti
Foto

Zastávám názor, že prodej tzv. zlatého pokladu republiky byl stejný "zločin" jako by byl prodej korunovačních klenotů nebo jiných srovnatelných symbolů české státnosti. Samozřejmě, že prodej zlata proběhl v souladu se zákonem...:-(. Proto lidé jako LN nemají (dle mého názoru) morální právo vystupovat ve veřejnoprávní televizi s kritikou čehokoliv a měli by se vyjadřovat pouze k onomu podivnému prodeji zlata. Pokud se tady někdo plete, tak jste to Vy, protože např. Váš příklad s daněním korunových dluhopisů je zjevný nesmysl. I vlastník jednoho korunového dluhopisu platí daň z příjmu (vzhledem ke srážkové dani to za investora platí emitent). Pokud nevěříte, tak Vám zajistím prodej jednoho korunového dluhopisu a můžete si to prakticky ověřit...:-)

9 2
možnosti

J34a70n 16R85á28ž

14. 2. 2017 14:52

Hlavní problém Babišova "ojebání" státu je v dosud neobjasněném postupu toho, jak Babiš ty dluhopisy koupil. Koupil je opravdu za své peníze, kde je měl uloženy , byly někde uvedené jako zdanitelný příjem a byly zdaněné, objevily se ty peníze skutečně v Agrofertu na některém z jejích účtu v bance nebo se jednalo jen o virtuální účetní položky? To by zřejmě veřejnost zajímalo víc, než konstatování, že celá operace bylo jen chytré využití nedokonalosti zákona k vlastnímu obohacení, což je znakem většiny legálních daňových optimalizací.

To, že hodně Babišových kroků směřujících k tomu, jak ku svému prospěchu "ojebat" stát, se jeví v porovnání s tím, jak programově ničí živnostníky a drobné podnikatele, hodně trapně (o etice ani nemluvě), jsme si přece už zvykli.

1 6
možnosti

Jedna věc je kriminalizace, zákonnost či nezákonnost, potřeba, nutnost či čistý spekul při vydávání korunových dluhopisů, především Agrofertem.

Druhá, dnes již nepoužívaná, zprofanovaná a snad u fujtajblová věc celé záležitosti, je morálka, morální hodnota, morální čistota. Sakra, co to je? Zná to dneska ještě někdo? Já bohužel ano, proto se také domnívám, že žiju v nemorální společnosti a bohužel i v zemi, která není právním státem. Protože pokud jde řada zákonů za morálku, pak jsou nemorální a svým způsobem s ohledem na ústavu nezákonné, tedy vlastně ani moc nefunguje ani ústavní soud.

Ale vraťme se k jádru věci. Člověk, který bojuje za "dokonalý" výběr daní, který k tomu používá praktiky, které evidentně poškozují podnikatelské prostředí, a to ať se jedná o hlášení k DPH, povinnost ručit za daňovou morálku svých dodavatelů a EET, tedy praktiky, které zatím tam, kde byly zavedeny selhávají a poškozují nejen ekonomiku, ale i podnikatele, by měl být sám křišťálově čistý, jak říkal Standa Gross, ale hlavně, jeho morálka v oblasti daní a vůbec daňových úlev, optimalizací a přijímání státních peněz by měla být křišťálově čistá.

Je Babiš z hlediska úhlu pohledu skrze morálku v odvodech daní a daňových manipulací křišťálově čistý? Je Babiš z toho samého úhlu pohledu křišťálově čistý v oblasti čerpání jak státních, tak evropských dotací?

Odpovězte si sami, jste moudří lidé, samostatně uvažující, jste osobnosti.

21 3
možnosti
Foto

Také velice přesně shrnuto... Bohužel morálka není to, co by dnes jaksi hýbalo naší zemí, nebo světem... Ten čas zas jednou přijde, ale bude to hodně bolet... ;-)

2 1
možnosti

Overit puvod penez muze emitent jen castecne. Zbytek uz je na uradech, kterym ma povinnost investici ohlasit.

1 0
možnosti
Foto

Minimálně se musí investora zeptat na původ peněz, které hodlá investovat a pokud má pochybnost o pravdivosti jeho odpovědi, tak to musí ohlásit na FAÚ. Jinak případné porušení zákona č. 253/2008 Sb. , o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu ("Zákon proti praní špinavých peněz") je přísně sledováno jak ze strany ČNB tak i MF ČR (FAÚ) a ještě přísněji trestáno...

4 1
možnosti

Milý pane,

Babiš si koupil za peníze, které neměl, od Agrofertu, který žádné dluhopisy vydávat nepotřeboval, slušnou hromádku za podmínek silně nestandardních.

-

Takže to celé vypadá jako tunelování firmy v kombinaci s legalizací "neoficiálních" příjmů.

6 7
možnosti

Je to hrozné!!! Pan Niedermayer v ČT pouze obecně uváděl, že v případě, že by Agrofert peníze nepotřeboval (je třeba dokázat), případně že by kupující platil fiktivně (nutno dokázat) jednalo by se o podvodné získání nezdaněných peněz. Nikdo ani náhodou netvrdil, že tomu tak bylo. Pouze pan Niedermayer konstatoval, že by se měly zpětně prověřit emise takových dluhopisů. Všechny.

A ejhle: naši bulvárem zblblí hlupáčci už tvrdí, že si Babiš nakupoval za peníze, které neměl a že Agrofert měl peněz, že nevěděl co s nimi.

PS: To není obrana pana Babiše. To je upozornění na žvanily.

8 2
možnosti
  • Počet článků 201
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2200x
Od roku 1990 působím aktivně na českém kapitálovém trhu a mám poměrně jasný a vyhraněný názor na to co se děje v reálné ekonomice. Novodobě jsem i starobním důchodcem a současně studentem doktorandského studia. Děkuji za připomínky, případně i nesouhlasné názory, podložené argumenty a fakty.

 

Seznam rubrik