Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
TM

Ekonomicky je to opačně. Vyšší německé dotace by měly znamenat nižší cenu mléka, takže by se české nemělo uplatnit. DPH v mezinárodním obchodě nehraje principiálně roli. Děsivé je, že to většina lidí přečte a bere vážně. Sorry, celé je to postavené na hlavu. Konec hlášení.

0 1
možnosti
Foto

Neschopnost porozumět psanému textu... Nikde nepíši, že DPH a dotace ovlivňují vyšší výkupní cenu mléka pro české zemědělce při vývozu do Německa. Pouze uvádím širší souvislosti při srovnání českého a německého hospodářství obecně a zemědělství a mlékárenství zvláště... Cena mléka je určována poptávkou a nabídkou na trhu a dohodou dvou ekonomických subjektů. Konec hlášení.:-)

0 0
možnosti
Foto

Stejné dotace do zemdělství ve všech zemí by poškodilo zejména naše zemědělce. Třeba milion eur má v každé zemi zcela rozdílnou váhu, tím větší, čím je ekonomika slabší. Pokud by tak dostal například rumunský zemědělec stejnou výši dotací jako český, nemůže mu ten náš díky vyšším nákladům na cokoli, včetně ceny lidské práce, konkurovat. Platí to samozřejmě i naopak - pokud dostane český zemědělec stejnou sazbu dotace jako německý, nemůže v takovém porovnání konkurovat německý farmář. Ten má totiž náklady (nejen na zemědělskou produkci, ale třeba také na bydlení a osobní spotřebu) výrazně vyšší, takže zmiňovaný milion eur má pro německého farmáře v porovnání s naším hodnotu třeba jen 300 000 eur. To vše znamená, že jednotná, stejně vysoká sazba dotace nebude z různých důvodů pro většinu členských zemí přijatelná.

0 1
možnosti
SN

:-)......Pane Kindle, Vy máte jako obvykle všechno vyřešené! Ti co ty dotace různé země počítají, asi neovládají matematiku, kurzy platidel, životní náklady!

Fakt je jeden to si zapište za uši. Nové země v EU mají o polovinu menší dotace než země staré. Seberte Frantíkům a Němcům dotace pro zemědělství a my budeme bez dotací hvězdy! Chápete? RvRvRv

0 0
možnosti
DR

A tak to z pohledu Madety vyřešíme tradičně demokraticky a tj. zdražíme.

3 0
možnosti
Foto

Nakupující přestanou Madetu, která zdraží nakupovat a budou nakupovat levnější zboží u konkurence. Jak jednoduché.

1 2
možnosti
Foto

Jak slyším o občanech druhé kategorie a kolonii EU, tak přestávám číst. Ostatně nepsal jste tu kdysi o tom, že vám v Německu dali pokutu za rychlou jízdu a jelikož vám to neposlali v češtině, tak jste se cítil občanem druhé kategorie?

1 2
možnosti
Foto

Pokud přestáváte číst uprostřed textu, tak Vám asi často uniká smysl a souvislosti...:-). Tu pokutu mně poslali z Rakouska...samozřejmě jsem zaplatil. Nevíte jestli se do Rakouska nebo německa posílají pokuty v češtině? A jaká je úspěšnost zaplacení? Nebo jsme stále ještě i v tomto občané druhé kategorie?

1 0
možnosti
Foto

Madeta patří-pokud se nepletu Babišovy a ten je největší příjemce dotací. Madeta je nevětší odběratel mléka u nás a proti mlékařům vystupovala vždy z pozice síly a nutila je prodávat mléko na hranici zisku. Jenže narazila. Mlékařské a hospodářské družstvo JIH uzvařelo místo Madety vzájemně a oboustranně výhodnou spolupráci a mlékárnou v Goldsteigenu v Chamu a tak má Madeta peška. Uzvařela smlouvu s tím, kdo dá za mléko víc a to je trh. Nebude uzavírat smluvu, který není ochotný k jednání a nabízí za mléko málo. V roce 2016 Madeta zrušila spolupráci s malými dodavateli mléka. Týkalo se to zemědělců z jižních Čech a Vysočiny, kteří produkují méně než 1000 litrů denně. Přitom mlékárenská společnost Madeta byla jejich jediným odběratelem.

0 3
možnosti
VV

Kde prosim pane Kincle lezi ten vas Goldsteigen?;-D;-D;-D

1 0
možnosti
Foto

I28v45a96n 43M81a20r38e89k

7. 6. 2019 16:47

. . . .. . . . "Teď když máme co jsme chtěli. . . . . . ?" RvRvRv

3 0
možnosti
VV

Pri svem cestovani sem a tam vidam pravidelne mlekarske vozy s napisem Goldsteig nebo Bayernland na cisterne.

Vubec se nedivim, ze cesti zemedelci prodavaji sve mleko radeji do Bavorska. Uz pred lety se zde o tom psalo, ze ta slavna Madeta jim zrusila smlouvy a nabidla nove mnohem nevyhodnejsi. Nechoval bych se jinak.

Ja si v soucasne dobe v tom Bayernlandu kupuji nemecke maslo z ceskeho mleka za €1,49.

Kolik platite za maslo z Madety?

5 1
možnosti
Foto

Máslo z Madety je obvykle za 50-60 korun...

3 0
možnosti
JZ

Nedělal bych z toho vědu, německá mlékárna nabídla českým dodavatelům mléka lepší podmínky než Madeta. Tak Ti logicky budou dodávat jí. To je zkrátka kapitalismus A jestliže u nás mlékárny nepatří zemědělcům, tak je to naše vina. ane Evropské unie. Nikdo také není nucen zahraniční mléčné výrobky. Zrovna například Madeta dělá kvalitní mléčné výrobky.

6 2
možnosti
Foto

Nikdo z toho vědu nedělá. Jen konstatuji stav, který vede k postupnému úpadku zpracovatelského (mlékárenského) průmyslu u nás a stáváme se hlavně dodavatelem surovin a levné pracovní síly. V kombinaci s naším postavením v EU a zpackanou privatizací to je zkrátka trochu jiný kapitalismus než jaký si (ne) přála většina občanů...

5 0
možnosti
VH

Hmmm.

Němci mají vyšší dotace do zemědělství. Ale to by u nich mělo být ("surové") mléko lacinější, než u nás. Takže ta vyšší výkupní cena bude způsobena něčím jiným.

Hmmm.

Němci mají o cca 7 % nižší cenu než my a přesto sem vyváží drahé výrobky? Pak to asi nebude tím DPH (to se projeví až v MC).

Privatizované zpracovatelské závody nebyly v ČSSR (ČSFR) ve vlastnictví zemědělců. Takže byly privatizovány jako ostatní státní podniky. Co je na tom divného?

5 0
možnosti
JZ

Němci mají také vyšší platy než my, takže ta vyšší výkupní cena je vážně zajímavá.

0 2
možnosti
  • Počet článků 202
  • Celková karma 16,46
  • Průměrná čtenost 2189x
Od roku 1990 působím aktivně na českém kapitálovém trhu a mám poměrně jasný a vyhraněný názor na to co se děje v reálné ekonomice. Novodobě jsem i starobním důchodcem a současně studentem doktorandského studia. Děkuji za připomínky, případně i nesouhlasné názory, podložené argumenty a fakty.

 

Seznam rubrik