Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Nejsem žádný makroekonom, ale je fakt, že inflace ve výši 3,6% ve mně žádný optimismus nevzbuzuje.:-/

2 0
možnosti
JR

J10a50n 96R53á44ž

14. 2. 2020 14:48

Úlohou odpovědných ekonomů je varovat před recesí ještě když její příznaky nejsou patrné doma, ale podle vývoje v zahraničí se dá recese očekávat. Úlohou centrální banky je šířit optimismus, ale jednat pragmaticky.

Německá ekonomika rostla v roce 2019 jen o 0,6% a v posledním kvartále už hlásí pokles. Česká ekonomika je příliš svázaná s německou a tak je jen otázkou krátké doby, kdy se její pokles projeví razantně i u nás. Náš růst HDP táhne už většinou jen domácí poptávka, související s razantním navýšením příjmů obyvatelstva, které neodpovídá růstu produktivity práce. Což se jednou vymstít musí.

Zprávy z průmyslu už signalizují, že v souvislosti s velkým poklesem objednávek a rušením již uzavřených kontraktů , se dá v druhé půli očekávat nutnost snížení zaměstnanosti, tedy i snížení příjmů u dost podstatné části obyvatelstva.

Jsem zvědav jak se ČNB zachová, až recese dopadne na Česko v plné síle, zvláště pak, když se nedá zatím moc prognózovat, jaký vliv na globální ekonomiku bude mít epidemie koronaviru, zejména když se přemění v celosvětovou pandemii, rozšíří-li se i do Afriky..

1 0
možnosti
Foto

V zásadě s Vámi souhlasím, jen s tou produktivitou práce to vidím trochu jinak. Je to samozřejmě otázka metodiky měření a nastavení vnitrokoncernových cen atd. u firem vlastněných zahraničními investory. Pokud porovnám třetinovou mzdu dělníka ve škodovce, nebo úředníka v České spořitelně oproti mzdě u obdobných profesí v mateřské firmě (VW, případně ERSTE), s "výkonem" v práci těchto pracovníků, tak si troufám tvrdit, že čeští pracovníci podávají větší "výkon" než jejich němečtí nebo rakouští kolegové... Ale vykazovaná produktivita práce může být nižší...

1 0
možnosti
VH

Co můžete chtít od Rady, když guvernér suverénně tvrdí, že nedostatek bytů vyřešíme zvýšením daně jedné skupině vlastníků.

Ta poznámka není jen ironií. Je především příkladem skutečnosti, že Bankovní rada jedná výhradně (nebo převážně) politicky, ekonomické zákonitosti přehlížejíc.

0 0
možnosti
Foto

Ono to účetní ztráty se změní ve ztráty skutečné v momentu přechodu na euro, kdy je bude nutné uhradit ze státního rozpočtu. Jenom aby to nebyla taková páka, že stejně přechod na euro nebude možné uskutečnit.

1 0
možnosti
Foto

Naprostý souhlas s první částí Vašeho komentáře, ale ohledně přechodu na euro si myslím, že ztráta ČNB a její výše bude mít minimální vliv...

0 0
možnosti
  • Počet článků 201
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2200x
Od roku 1990 působím aktivně na českém kapitálovém trhu a mám poměrně jasný a vyhraněný názor na to co se děje v reálné ekonomice. Novodobě jsem i starobním důchodcem a současně studentem doktorandského studia. Děkuji za připomínky, případně i nesouhlasné názory, podložené argumenty a fakty.

 

Seznam rubrik