Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PZ

Uvědomují si všichni co navrhují vyšší důchody kolik do systému přispěli? Je to 6,5% z měsíční hrubé mzdy a to je cca 2800 Kč měsíčně, za 35 let si to každý spočtěte a uvidíte kolik let by Vàm to dalo 20 tis průměrněho důchodu....

1 6
možnosti
KK

No jo, ale když my tady máme průběžný systém, což znamená, že tenhle příspěvek je tak trochu irelevantní.

8 0
možnosti

Na skutečnou důchodovou reformu možná "současná vláda nemá ani odborně ani mentálně", ale rozhodně pro to udělala více, než všechny předchozí vlády, které si reformu jen přehazovaly jako horký brambor.

4 17
možnosti
Foto

Současná vláda prakticky neudělala nic. Jen upravila pár parametrů...

10 1
možnosti
Foto

Máte pravdu, ale taky nemáte.

Pravdu máte v tom, že je nám slibována už nějakých 25 let - vlastně byla potřebná od samého začátku, protože se systém moc nepovedl. Nemáte pravdu, ze "Vhodný čas .... jsme bohužel již nenávratně propásli - nikdy není pozdě, ale je to čím dál problematičtější a složitější.

Pravdou je, že důchodový systém je třeba co nejrychleji reformovat, není však pravdou, že kvůli této reformě by se musel ZÁSADNĚ měnit daňový systém ... který potřebuje reformu sám o sobě a vlastně také skoro od samého začátku.

Máte pravdu, že průběžný systém má řadu výhod, nemáte pravdu v tom, že se nedá rozkrást - viz Kalouskem zvýšená DPH na 21% k získání výnosu cca 60 mld. pro důchodovou reformu ... a kde jim je konec?

Reformu potřebuje CELÝ státní systém i jeho jednotlivé složky: důchody, daně, zdravotnictví, školství, informatika, sociální oblast, ... skoro vše. Stejně tak systém řízení státu, který obrovsky zbytněl a možná už víc než z poloviny pracuje jen sám pro sebe.

Pravdou je, že to není možné kvalitně zvládnout za jedno volební období. Také to nelze zvládnout v kooperaci s opozicí, protože příkopy jsou příliš hluboké.

Eo ipso: Dokud nás budou reprezentovat pavlačové drbny, profesionální odpůrci a kritici čehokoliv, hádači, pomlouvači, urážeči a nesnášenlivci všeho druhu, není na žádnou potřebnou a správně provedenou reformu šance.

Howgh.

9 2
možnosti
JL

Pane Pavle Machacku. Dekuji vam za vas prispevek. Snad poprve jsem cetl rozbor celeho systemu v CR. V cestine, kterou musi rozumet obcan s IQ jen 80%

Vy totiz jste to rekl jako pri rozhovoru u piva a nehledel jste zda prisedici je clenem ANO ci ODS. A pritom je to vse spravne "vymodelovano".

Nejkrasnejsi slova jsou v tretim odstavci od spodu. Snad jen treba zduraznit potrebu dat tu zakladni organizaci statu do organizace, kdy cely system se kontroluje castecne sam. Byl navrzen francouzem Montisquieu v knize "V duchu zakon" v roce 1748 a byl zakladem Ustavy USA (1787)

Nemusime vsak nasledovat to co je nekde zabehnuto. Ma-li nekdo navrh jiny, je treba ho slyset nebo cist. Ta diskuze je treba uverejnit.

Duchodova reforma je reformou vyberu penez a snaha je rozdelit tem, kteri se dostali do podminek systemu a maji narok na podilu, kterym prispeli do teto organizace.

Dnesni prubezne duchodove zabezpeceni je vsak vysmech naseho mysleni. Dnesni pracujici podporuji duchodce svojim vydelkem. Penezni zaklad duchodu v cele republice se vsak jen zvysuje bez ohledu, zda je konjuktura hospodarstvi ve state ci krize, kdy je utlum vyroby a tim i vydelku. Oddelujeme duchodce od rizika hospodarstvi, ale nemame moznost odstranit riziko pro ty, co ty penize MUSI vydelat, aby ty duchodce podporili.

Podminky vstupu do duchodu a jejich uprava, neresi ten zakladni problem. Ten se nachazi ve zvysovani vymeru duchodu pro duchodce a moznost tech pracujicich zajistit financni moznost pokryti duchodove nutnosti.

Reseni je tvrde a to hlavne pro duchodce. Riziko hospodarstvi v CR a take ve svete musi nest i duchodci. Cely svet je postaven na tomto riziku. Dal nebudu zabihat.

Znam a jsem clenem dvou moznosti mit duchod i s tim rizikem v hospodarstvi. Jiz 22 let. Ale o tom az priste.

Vsem preji krasny rok 2024.

0 4
možnosti
JK

Ve skutečné důchodové reformě má být např. snížení počtu odpracovaných let při nároku na důchod. Máme těch 35 v evropě nejvyšší. Asi 15 let zpět jsme měli přijatelných 25 let. Dále pak v neustálé frázi, že se statisticky zvyšuje věk dožití. To je pravda. ALe už se neřeší, jaká je kvalita života třeba po 65 letech. To máte něco jako celkový výkon a příkon u spotřebiče. Každý člověk je individuálně v určité kondici. Mnoho lidí opravdu po 65 roce všechny práce nezvládne. A ještě musíme připočítat, že v kategorii nad 50 let začíná skrytá diskriminace kvůli věku u pracovního pohovoru. Ještě bych zmínil, že když dávám peníze na důchodové připojištění, tak chci mít jistotu, že peníze nesežere KAŽDÝM ROKEM INFLACE. Tyto peněžní společnosti nemají žádnou odpovědost! Jen každým odečtou z příspěvků povinné výdaje, pak na své mzdy atd. a co zbyde to nechají klientovi. To by mohla dělat i opice. Pokud chci třeba kvůli ztrátě práce prerušit posílání peněz do tohoho připojištění, tak nehodlám někomu psát mail, že přerušuji spoření a pak ještě čekat, zda mi to schválí. Prostě posílám, když na to mám. Mám práci, tak posílám každý měsíc. Když si třeba práci nějakou dobu nemohu najít, tak neposílám a nikomu to nemusím sdělovat. Politici a ekonomové si musí uvědomit, že více než polovina občanů má nižší mzdy. Zbytek ty úplně nejnižší a pořád je nutí se nějak zabezpečovat na důchod. A z čeho jej mají platit v době neustálého zdražování a to navíc bude po novém roce platit konsolidační balíček. Někdo taky potřebuje mít ušetřeny peníze na horší časy. Třeba příjde ne vlastní vinou o práci (a to zatím je nezaměstnanost nízká, příjde v budoucnu nějaká ekonomická krize a bleskově bude lidí bez práce přibývat) tak bude muset složenky, které se musí platit každý měsíc, tak i na to potřebuje mít úspory. Politici a ekonomové neusátle říkají, že peníze nerostou na stromě. Ale u občanů mají pocit, že oni sii ty peníze ze stromu trhají.

15 0
možnosti
Foto

Starobních důchodců je celkem 2,6 milionu, což je zaručený počet, s jakým lze volby buď vyhrát a nebo totálně "projet". V roce 2025 bude důležité zjištění, jaký počet z tohoto celku půjde s Pětikolkou a nebo proti tomuto spolku?? Nakonec i nevoliči se mohou dočkat mnoha nepěkných překvapení.

4 0
možnosti
JL

Pane Sindelari. 2,6 milionu duchodcu neni zaruceny pocet. To je velicina v duchodovem systemu, ktera se bude zvysovat. Jak vsude jinde ve svete.

0 1
možnosti
Foto

Nejprve jsem si myslel, že sem dám několik logických ekonomických argumentů, ale když jsem četl dál a viděl fráze: rozkrádání .. zahraniční ... arogantní ..., tak jsem pochopil, že jde zase jen o nenávistné opoziční rétorické cvičení a jakákoliv fakta jsou stejně zbytečná.

15 17
možnosti
ZZ

Kromě slepé víry v tuto vládnu, žádné skutečné protiargumenty nemáte a nemůžete ani mít, takže je ani nemůžete dát do placu !

19 9
možnosti
  • Počet článků 203
  • Celková karma 15,87
  • Průměrná čtenost 2178x
Od roku 1990 působím aktivně na českém kapitálovém trhu a mám poměrně jasný a vyhraněný názor na to co se děje v reálné ekonomice. Novodobě jsem i starobním důchodcem a současně studentem doktorandského studia. Děkuji za připomínky, případně i nesouhlasné názory, podložené argumenty a fakty.

 

Seznam rubrik