Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RC

Duchodova statistika v roce 2022 skutecne uvadi skoro 679 tisic predcasnych duchodu, ale take s touto informaci, kterou jste bude prehledl, ignoroval, nebo zatajil:

Starobní důchod přiznaný před dosažením důchodového věku a krácený za předčasnost je po celou dobu pobírání důchodu ve statistikách značen jako předčasný starobní důchod (zahrnuje důchodce do důchodového věku i po důchodovém věku)

Jinymi slovy - nemuzete z tech vsech lidi udelat potencialni nezamestnane, protoze spousta z nich by ve svem veku davno mela narok na radny starobni duchod, pokud by nesli do predcasneho.... Takze nemalou cast blogu muzete zahodit, nebot je postaneva na spatnych predpokladech.

Strana 98 duchodove statistiky za rok 2022, poznamka pod grafem 8.

Jinak co se tyka duvodu k odchodu do predcasne penze, tech je cela rada a nemusi to byt jen potencialni nezamestnanost. Muzou to byt zdravotni duvody (ktere ale nevedou k ID), muze to byt snaha uzit si stari (protoze povazují vysi predcasneho duchodu za dostatecnou, muze to byt dobrovolny odchod ze zamestnani, kde clovek neni spokojen, atd.).

https://www.cssz.cz/documents/20143/99587/2022_Statistick%C3%A1%20ro%C4%8Denka%20z%20oblasti%20d%C5%AFchodov%C3%A9ho%20poji%C5%A1t%C4%9Bn%C3%AD%20za%20rok%202022.pdf/c4b3c136-17c2-8913-8a24-dafda6bc60bf

1 0
možnosti
Foto

U mého blogu doporučujete část textu zahodit, já doporučuji zahodit většinu Vašich "poučujících" příspěvků. Pokud si pletete odborné texty s provokativními texty sloužícími k pobavení, zamyšlení atd. , tak nemá cenu s Vašimi příspěvky polemizovat. Nic ve zlém, jen pro pořádek...

2 0
možnosti
JK

Autore, ty invetističní pobídky smysl měly, ale třeba v 90 letech a tak do zhruba roku 2010. Jinak mnoho lidí nad 50 už už diskriminují při pracovních pohovorech kvůli vyššímu věku. A čím je člověk starší, tím má většinou problém najít práci, protože je pro zaměstnavatele starý, tak proto jde do předčasného důchodu. Proč se nejdřív nezaměříte na toto?

0 1
možnosti
Foto

Investiční pobídky byly nesmysl od samého počátku a poptávka je především po pracovnících, prakticky bez kvalifikace, kde věk nehraje žádnou roli...

0 1
možnosti

Nejde tak o impotenci Fialovy vlády, ale o impotenci naší společnosti, ve které místo toho, aby se jedinci spoléhali jen na sebe, spoléhají se jen na stát: Chybí nám přirozená, pravicová politika! A to předznamenává konec společnosti a konec civilizace!!! Nezaměstnanost? A kde jsou ti lidé zašití!

4 0
možnosti
JK

Nemáte pravdu. Kdyý vláda podporuje válku na Ukrajině Rusko se obrátí proti nám a třikrát zdrží energiie, tak to opravdu není chyba běžbých občanů a tak musejí žádat o příspěvek na bydlení. Vy jako lékař máte asii peněz jako šlupek. Ale mnoho ostatních občanů ne. A matematicky, aby se např plyn zvedl z měsíce na měsíc až třikrát je opravdu mnoho.

0 4
možnosti
PK

Nízká nezaměstnanost se odvíjí pouze od počtu lidí co aktivně hledají práci. Pak jsou tady desetitisíce, možná vyšší řád, lidí co nepracují, flákají se, občas černota atp. Zajímalo by mne jak se v časově řadě vyvíjí tato "kategorie".

2 0
možnosti
Foto

Určitě by se někde dala nějaká data najít, ale šlo by nejspíše o více nebo méně kvalifikované odhady...

0 0
možnosti
JR

J69a50n 13R57á95ž

27. 12. 2023 15:11

Předčasný důchod, je v průběžném důchodovém systému hloupost, ne níž prodělávají všichni.

3 1
možnosti
Foto

Označovat zaměstnanost a funkční důchodový systém za spojité nádoby je tvrzení do té míry odvážné, že až nesmyslné.

Samozřejmě, když nastolíte situaci "kdyby" dostanete se sice do kýžené pozice, ale zcela mimo realitu. Nízká nezaměstnanost je naopak realitou, stejně jako minimální šance obsadit některé pozice v maloobchodě a pohostinství osobami s požadovanými vlastnostmi, ačkoliv příjmy nejsou žebrácké. Ale o tom jsem tu u nějakého blogu psal.

Naprosto chápu, že můžeme mít odlišné názory, měli bychom však (chceme-li být korektní) dbát na to, abychom individuální názory nepovyšovali nad seriózní rozbor reality.

5 1
možnosti
Foto

V průběžném důchodovém systému je samozřejmě podstatné, kolik lidí pracuje (zaměstnanost) a tím přispívají do veřejných rozpočtů, z kterých jsou důchody vypláceny.

1 1
možnosti
JKV

V době zavedení institutu předčasných důchodů jsem podnikala (obchod), měla 5 zaměstnanců a urputně jsem sháněla ještě jednoho, zodpovědného. Během jednoho roku odešly 2 pracovnice do předčasného důchodu. Daly výpověď, odešly ve věku kolem 55 let a odstěhovaly se na chatu. Dodnes říkají, že to bylo nejlepší rozhodnutí jejich života. To je stejný důvod mnoha předčasných důchodců i nyní. Ne to, že by přišli o práci, že by v práci byli vyčerpaní, prostě chtějí klid. Vím o čem mluvím jsem 60+ a mnoho mých spolužaček ze školy šly stejnou cestou. Zatímco já pracuji, ony v plné síle jásají, jak je život nádherný.

7 1
možnosti
ZZ

Ono záleží v kterém roce se odešlo do předčasného důchodu.

Předpokládám, že to bylo do roku 2022. Jestliže je v penzi manželský pár a za života si pořídil chatu, kde teď žije, věřím, že tomu tak je.

Jakmile se ale příjem do rozpočtu smrskne jen na 1 osobu a předčasná penze se vypočte podle nových pravidel r. 2023, tak to na nějaký veselý a bezstarostný život opravdu není a takový penzista bude odkázán na sociální doplatky, jinak z penze neuhradí běžný nájem, energie a životní potřeby.

3 4
možnosti
PR

P38a79v41e77l 42R22y71š91k92a

27. 12. 2023 10:10

Co to nechat na posouzení každého budoucího důchodce jestli odejde do předčasného důchodu nebo ne. Víte on život není černobílý. Lidé se nedají rozdělit na schopen a neschopen. Neschopný a nemocný člověk na vozíku může dělat prezidenta do pozdního věku ale takové místo je jen jedno. Do předčasných důchodů odcházejí lidé často ze zdravotních důvodů, potřebují se postarat o nemocné rodiče nebo o vnoučata. Když jim to zakážete přesune se nezaměstnanost pouze do jiné kolonky na papíře. Nebo je snad necháme umřít o hladu pod mostem ?

7 2
možnosti
IB

mínus omylem, mělo být plus

0 0
možnosti
TB

A jak víte, že naprosto všichni předčasní důchodci by dnes nesehnali práci?

3 2
možnosti
Foto

Zcela vážně. Teodor Bezděk, jako majitel firmy (na cokoliv dobře v ČR prodejného) by určitě velmi ochotně přijal ve věku nad 55 let zaměstnance, co špatně vidí, co kvůli cévní nedostatečnosti nohou nemohou dlouho stát, či co nemohou kvůli pokřivené páteři stát vůbec, co kvůli pošramocené prostatě musí neustále někam nedaleko buďto odbíhat (a nebo přímo odskakovat!!), co se kvůli diabetu musí každé dvě hodiny najíst a napít a co každou hodinu, pokud si nesednou, tak pro náhlý a nečekaný pokles krevního tlaku spadnou kamkoliv a nekontrolovatelně na zem. Další zdravotní problémy zde již jmenovat nemusím - protože pan Bezděk by je ochotně zaměstnal všechny.

7 3
možnosti
Foto

Tak tohle je další nesmysl z pera autora. Výpočet a porovnání řádného důchodu a předčasného maximálního důchodu (tedy 5 let před řádným) vám výši důchodu sníží natolik, že k vyrovnání celkově vyplacených peněz od státu dochází zhruba po 14letech od začátku pobírání penze (+/- 1 rok).

Jinými slovy při odchodu do předčasného důchodu v 59 letech a doživotní pobírání sníženého důchodu to vypadá tak, že do vašich 73 let dostanete od státu stejné peníze, jako při pobírání řádného důchodu od 64 let.

A teď nastává to rodeo. Pokud to řeknu odlehčeně, tak máte štěstí a podaří se vám zemřít dříve, než v 73 letech, tak můžete umírat s vědomím, že jste na tom jako předčasný důchodce vydělal. Pokud máte smůlu a umřete až po 74 letech, tak už na vás, jako předčasném důchodci vydělává stát a vy se můžete pouze užírat.

A jelikož průměrný věk dožití je u mužů i žen vyšší než 74 let, tak na tom globálně vydělává stát.

Nechápu proč má autor pořád potřebu i mezi svátky pouze šířit jedovaté sliny.

5 8
možnosti
PK

Bloger nemusí mít pravdu ale považovat to za "jedovatou" slinu? Mně osobně je to milejší než "fialovský" způsob jak vše děláme dobře nebo skoro dobře.

3 3
možnosti
  • Počet článků 203
  • Celková karma 15,58
  • Průměrná čtenost 2178x
Od roku 1990 působím aktivně na českém kapitálovém trhu a mám poměrně jasný a vyhraněný názor na to co se děje v reálné ekonomice. Novodobě jsem i starobním důchodcem a současně studentem doktorandského studia. Děkuji za připomínky, případně i nesouhlasné názory, podložené argumenty a fakty.

 

Seznam rubrik