Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Uživatel požádal o vymazání
1 0
možnosti
Foto

Nesmíte číst jenom titulky, o válce píši, ale až za titulkem... A celková cenová hladina neklesne (možná klesne cena některých jednotlivých položek). Samozřejmě dopad růstu cen je rozložen v čase pro jednotlivé spotřebitele. Já již dnes vím, že třeba elektřinu budu mít za rok třikrát dražší a podobně to bude s plynem... Vysoká inflace je i jedním ze způsobů konvergence naší ekonomiky s vyspělými ekonomikami. Samozřejmě při odpovídajícím růstu mezd. Konvergence prostřednictvím posilování koruny se poslední roky moc nedaří.

0 0
možnosti

Současná inflace nemá s našimi vládami nic společného. Je to inflace dovezená. Založená na celosvětovém zdražení komodit, jako je ropa, plyn nebo obylí. Dávat ji do souvyslosti s jakoukoliv vládou u nás je nesmysl.

To, že je pro nás zdánlivě větší než pro okolí dělá váha zdražených surovin pro jednotlivé ekonomiky.

Nejhorší na tom je, že jsme natolik hloupí, že fakt za tím hledáme vinu Babiše nebo Petikoalice. Není.

Zadlužení státu je jen imaginární položkou jak je pěkně vidět na USA, s prakticky nekonečným dluhem.

3 5
možnosti
Foto

Že se dluhy neplatí tady už jeden politik tvrdil a skončil na smetišti dějin. Ročně platíme na úrocích ze státního dluhu cca 60 miliard korun. Tato položka díky růstu celkového zadlužení a růstu úrokových sazeb výrazně roste a za chvíli budeme na úrocích platit více než 100 miliard korun ročně. A to nebude "imaginárních" 100 miliard, ale skutečných 100 miliard, které stát sebere občanům na daních a místo aby za ně postavil dálnice, školy nebo nemocnice, tak je pošle investorům, kteří si naše státní dluhopisy koupili... A z podstaty tvorby peněz vyplývá, že je to vláda, která vytváří deficitním hospodařením inflační peníze a je jedno jestli jeho vláda Burešova nebo Fialova.

2 1
možnosti

J91i13ř46í 71P18a62u95l

10. 6. 2022 13:20

Jake nevytvorili jsme si rezervy? Za 30 let jsme si zadne rezervy nevytvorili, at byla konjunktura nebo krize. Celych 30 let jsme zvysovali dluh, s vyjimkou Klausovy vlady (kdovi jak to tenkrat v divokych 90tkach vubec bylo) a male epizody za Babisovy vlady. Jestlize nekdo kalkuluje s jakymisi rezervami jako aktivy, tak tak druhou stranu vah musi dat dluh, tj pasiva a tudiz vahy budou vzdy nakloneny na stranu pasiv.

3 0
možnosti

Klausova vláda žijící z privatizace ve skutečnosti fungovala na největší dluh. Rozprodala co se dalo a z toho nevytvořila ani základ pro systém důchodů, ani nerozvinula infrastruktůru, jen to nechala rozkrást.

2 2
možnosti

J30a21n 87R43á51ž

10. 6. 2022 11:29

Z názorů většiny odborníků z řad ekonomů i podnikatelů vyplývá, že mimo bezhlavého rozdávání peněz každému, kdo si o to v posledních dvou letech řekl, je velkým problémem ovlivňující rostoucí inflaci, napjatý stav na trhu práce. Výsledkem je, že perspektivní podniky, které by mohly i za dnešních složitých podmínek zvyšovat výrobu, toto nemohou, protože "nejsou lidi". To způsobuje tlaky na zvyšování mezd a tedy i na zvyšování ceny jejich produkce, což je dlouhodobě neudržitelné.

V souvislosti s tím, mne napadá kacířská myšlenka, za kterou mne mnozí budou kamenovat: Kdyby se v minulých dvou letech tolik nepodporovaly podniky u kterých z jejich účetnictví bylo zřejmé, že už delší dobu před covidem balancovaly na hraně úpadku, tak by se sice krátkodobě zvýšila nezaměstnanost, ale určitě by to pro ekonomiku státu bylo výhodnější než náklady na t.zv. "kurzarbeit" , a co je důležité pro oživení hospodářství, zmírnilo by se napětí na pracovních trhu. V prostředí nedostatku pracovní síly logicky rostou tlaky na zvyšování mezd a tempo zvyšování mezd, které neodpovídá tempu zvyšování produktivity práce, je pro ekonomiku jak státu, tak i jednotlivých podniků, velice nežádoucím jevem.

9 1
možnosti
Foto

Souhlas, vedle nevhodné struktury ekonomiky, kdy nám ani 1 milion zahraničních pracovníků nestačí, je problém i zachovávání při životě tzv. zombie firem, které by bez podpory zahynuly... Krize je příležitostí k pročištění a ozdravení ekonomického prostředí, ale vyžaduje to odvážné politiky s nějakou vizí budoucnosti.

2 1
možnosti

Ještě si stihnout nabrat úvěry a investovat... Něco jsem stihl, něco čekám... Ale evidentně je ještě čas :-D

0 0
možnosti
Foto

Otázka je, zda a za jakých podmínek Vám někdo půjčí a jestli neskončíte v dluhové pasti a exekuci... A samozřejmě nejlepší obrana proti znehodnocení úspor jsou investice. Problém je, že velká část obyvatel žádné úspory nemá a při růstu cen musí buď snížit spotřebu (šetřit) nebo zvýšit příjmy (více pracovat) a to ne každý dokáže...

1 0
možnosti

Pokud 5kolka nenajde odvahu s tím něco dělat do příštího roku, tak už to nezvládne a naseká větší dluhy než minulá vláda. Pak se už povezem do pekel.

2 2
možnosti

Nesmysl. Rezerva před předlužením stát je ještě velmi široká. Zatím jsme vyčerpali za 30 let jen asi 1/3 toho jak se můžeme dovolit zadlužit.

1 1
možnosti

Za všechno může Babiš a jeho boj s katastrofou zvanou Covid. Za všechno můžou komunisté, nacisté a František Josef I. Za všechno může Marie Terezie a Přemysl Otakar II. Za všechno může Mojmír II. A tak je nejjednodušší dělat to, co dělá současná vláda: nic! 15% z potravin a 22% z energií se vládě ohromně hodí. Zajímavé je, že v naší zemi nejvíce vydělávají lidé, kteří jenom melou hubou a lidé, co umí něco vyrobit, opravit, vypěstovat, prostě lidé práce vydělávají nejméně.

7 2
možnosti
Foto

Každá koruna, která není podložena úměrným hmotným nebo ideovým produktem, je inflační.

5 2
možnosti

To je stejné zdůvodnění, jako byste napsal, že musí být podložena prací.

;-)

0 0
možnosti

v dalším měsici překonán nebude, překonán už bylRv

0 0
možnosti
Foto

Červnová čísla o inflaci budou zveřejněna až 10. července, takže jestli již byl rekord překonán můžeme pouze odhadovat. Já odhaduji, že červnová meziroční míra inflace bude vyšší než květnová...:-)

0 0
možnosti

je škoda, že tyhle celkem věcně a přehledně psané články, které by imo mohl pochopit i ekonomický analfabet, nejsou vyšším předmětem zájmu. díky za ně.

pak se ovšem nemůžeme divit, že to tu vypadá, jak to vypadá.

3 0
možnosti
Foto

Děkuji za přečtení a uznání. Někdy mám pocit, že nízká finanční gramotnost obyvatel vyhovuje určitým vlivným podnikatelským kruhům, a proto ani státní instituce a sdělovací prostředky, které to často mají v popisu práce, nevěnují osvětě v této oblasti moc energie...

0 0
možnosti
  • Počet článků 203
  • Celková karma 15,73
  • Průměrná čtenost 2178x
Od roku 1990 působím aktivně na českém kapitálovém trhu a mám poměrně jasný a vyhraněný názor na to co se děje v reálné ekonomice. Novodobě jsem i starobním důchodcem a současně studentem doktorandského studia. Děkuji za připomínky, případně i nesouhlasné názory, podložené argumenty a fakty.

 

Seznam rubrik