Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Vždyť řešení je jednoduché, co se vybere na důchodovém pojištění, to se rozdělí na důchody. Nic víc, nic míň. Růst důchodů tak bude odpovídat růstu mezd.

0 2
možnosti

Při inflaci 25 % by penze za chvilku nestačily ani na nájem - proto je třeba na pomyslný důchodový účet počítat i část vybraného DPH, které roste automaticky s inflací.

1 0
možnosti

Ve článku je několik nepřesností. V okolí mám pouze důchodce, kteří mají důchod kolem 24.000 čistého, což je víc než si vyděláte za 8 hodin denně ve fabrice. K tomu si mohou požádat o různé příspěvky na bydlení apod jako všichni.

A mají to každý měsíc bez jakéhokoli úsilí. Mamina na mateřské má sotva polovinu.

Stát pouze zrušil státní příspěvek na penzijní připojištění pro starobní důchodce, pracující důchodci si mohou spořit klidně dál.

Dále byla zrušena pouze mimořádná valorizace, ta původně nastavená běží dál. Na mimořádné valorizace si napůjčoval Babiš, aby byl opětovně zvolený, tedy došlo a ještě dochází k diskriminaci současné a budoucí generace. Ta mimořádné benefity dnešních důchodců musí zaplatit i s úroky, místo aby si střádala na svoje důchody.

Naopak si myslím, že tahle země je pro starobní důchodce jako dělaná a v podstatě ji ovládají.

2 5
možnosti
Foto

Asi žijete v jiné sociální bublině, protože průměrný důchod je jen 20 000,- korun a medián je ještě nižší. O výši mateřské si "mamina" rozhoduje sama, podle toho jak dlouho ji chce čerpat. Pokladní v Lídlu, prakticky bez vzdělání si přijde na 28 000,- čistého a dělník ve fabrice obvykle pod 50 000,- nebere. Zvyšování důchodů nad rámec zákona byl samozřejmě jen Babišův populismus a ekonomický nesmysl...

0 4
možnosti

Nijak okradený se necítím. Možná proto, že jsem na stáří myslel včas. A i když nemám nijak výrazně nadprůměrný důchod, mohu si dovolit to, o čem si bylo možné před 40 lety nechat jen zdát.

3 0
možnosti
Foto

To, že se necítíte okradený, nic nemění na tom, že Vás současná vláda okradla... Samozřejmě Vám slouží ke cti, že jste se na stáří připravil a prakticky všichni si žijeme lépe než před 40 lety. Říká se tomu pokrok. Ale vždycky může být lépe (ale i hůře...).

2 0
možnosti

J27a48n 12K22a63v10a87n

17. 6. 2023 8:01

Duchod je 50% prumerne mzdy, skoro stejny duchod jako cesi berou i nemci. Duchodci jsou tu privilegovana skupina, ktere se furt sypou penize. To musi prestat.

2 8
možnosti
Foto

Kupní síla německých pracujících a německých důchodců je asi třikrát větší oproti českým, při stejných nebo spíše vyšších cenách u nás a o kvalitě života ani nemluvě... Nikdo u nás důchodcům nic nesype, to si pletete s holuby a pouze jsou jim vypláceny důchody podle zákona, poté co celý život pracovali a přispívali do systému. A když se to zrovna politikům nehodí, tak je i o ten zákonný nárok okradou...

3 2
možnosti

To je otázka vnímání. Lakomý, žlučovitý dědek nebude mít dost nikdy a jiní důchodci zase objektivně přiznají, že se mají velice dobře. Kdo není úplný nenažranec, musí přece uznat, že důchodci spoustu životních nákladů už reálně nemají. Vidím to na svých rodičích, kteří mají důchod v součtu skoro 60 tis. Cestují už celkem málo. Auto mají, ale jezdí málo, samosebou žádná hypotéka, zdraví přiměřené. Společenské akce, vstupy takřka kamkoli se slevou, cestování "zdarma nebo za pusu". Nečiní jim problém přiznat, že by vyšli i s polovinou a některá přidání byla zcela zbytečná. Nikdy jsem je neslyšela si na něco stěžovat...

6 2
možnosti

To mají velmi nadstandardní důchody. Mí rodiče mají v součtu průměrný důchod. Je tu splacený dům, ale už vyžaduje větší investice do oprav. To by už finančně nezvládli. Být tu dvougenerační hypotéka, jak navrhuje Dlužena, byl by to pěkně drahý barák - ještě bych doplácel zbytek hypotéky a zároveň dělal částečnou rekonstrukci. No potěš... Ale menší opravy dali (včetně zateplení) a ještě "stačili" platit za hromadu nesmyslů, které ani nepoužívali. Převzetím starostí o finance jsem jim ušetřil nemalé procento z důchodu seškrtáním nesmyslných výdajů. Ve dvou však naprosto v pohodě, bez starostí. S jedním důchodem a v nájmu už to může být pakárna, ale ve dvou pohoda. Dokonce taková, že by za daných okolností uživili i mě, kdybych byl lemra. Ze dvou průměrných důchodů! Jen by už nebylo na nutné rozsáhlejší opravy.

4 0
možnosti

Je doba, kdy lidé ztratí svoje zaměstnání a mnohé činnosti bude zvládat a lépe než člověk, AI. Ta bude vyrábět mnohé výrobky. Ale co s lidmi? Co ti budou dělat? V současné době mnozí dělají nějakou činnost a za to dostávají peníze. Peníze tedy plní také bezpečnostní funkci, lidé v práci tolik nezlobí. Ale co s nárůstem lidí bez práce v budoucnu? Je třeba je nějak zapojit do různých projektů, aby se chovali slušně! Dnes ještě mají mnozí práci a zlobí se jen na důchodce, kteří dle nich jim ujídají jejich peníze. Až tyto lidi nahradí AI, pak budou vyřazení dříve než současní důchodci. Bude také AI nespokojena, že je musí živit? Sníží jim drasticky měsíční příjem, podobně jako nekompetentní fialová vláda současným důchodcům?

0 2
možnosti

Cyklicky opakující se "problém". Začalo to první průmyslovou revolucí. Lidem sebraly práci stroje. Drožkařům sebraly práci automobily. A tak dále. Dnes se kvůli tomu potýkáme s naprosto nezvladatelnou nezaměstnaností. Všechno za nás dělají stroje, autem si každý jezdí sám. A do toho nastupuje AI. Takže za pár let nebudou existovat žádná pracovní místa. Pojďme se rovnou oběsit, ať tu hrůzu nezažijeme.

0 1
možnosti

J29a60n 71K22a64r12a66s77e62k

16. 6. 2023 15:38

ta diskuze tady, nezlobte se na mne, ale to je fakt sila.

Autor napsal - je to hned na zacatku blogu, ze stat se rozhodl resit deficit tim, ze sebere penize duchodcum.

Na to konto se objevilo mnozstvi prispevku, ze duchodcum se dari az moc dobre. Napsat si to skoro nikdo nedovolil, ale je mozno vpodstate vycitit:

'komu jinymu by se melo brat, nez tem duchodcum?' Jsou zde dokonce duchodci, kteri hrde prohlasuji, jak se maji dobre, ze znaji vpodstate v okruhu znamych take jen solventni duchodce a proto je solidarita duchodcu s jinymi skupinami obyvatel (napr. mlade rodiny s detmi, ktere jsou na tom hure nez duchodci) jen spravna a kraceni duchodu rozumne.

Vsech tehle hrdinu bych se rad zeptal: skutecne sii myslite, ze to co vam vezmou na duchodu skonci u tech mladych rodin?

Tenhle narod upada takovym tempem, ze by clovek brecel.

Mimojine, kdyz uz by se mel deficit resit tak, ze se bude brat a kratit tem, co se maj dobre - tak proc se vetsina hned osype, kdyz prijdou komunisti s navrhem , sebrat neco miliardarum?

8 0
možnosti

Protože jsem (také) potrefená husa, ozývám se. Autor píše, že jsou důchodci okrádáni a že by měli dostat ještě víc. A že jsou nejvíc biti. Takže jsem mu ukázal, že realita je poněkud jiná. Ale protože on tvrdošíjně trvá na svém stanovisku, pak já taky. Prostě nemůže chtít německý důchod tady v Česku. Plácá nesmysly.

3 2
možnosti

všichni jednou budou starý, takže těm co se teďka opírají do důchodců, těm to jednou jejich děti vrátí...

5 0
možnosti

Proč jsou důchodci privilegovaná skupina? Napíšete blog i o mladých rodinách a nízkých mateřských?

6 0
možnosti
Foto

Privilegovaná ve smyslu, že jsou vždycky "první na tapetě", když je potřeba šetřit... Až budou mladé rodiny diskriminovány jako důchodci a mateřské budou opravdu nízké, tak o tom určitě napíšu...

10 7
možnosti

Důchody byly ještě nedávno 40 % průměrně mzdy. Dnes jsou 55 % průměrné mzdy. To je neudržitelné. Ekonomika na to nemá. Je nutné důchody vrátit zpátky “na zem” a jasně říci, že státní důchod má být jen jedním z příjmů lidí v důchodovém věku. Jinak to prostě v období nepříznivé demografické křivky v populaci nepůjde zvládnout.

4 7
možnosti
Foto

Na důchody vynakládáme necelých 8 % HDP, takže problém je někde jinde...

11 3
možnosti
  • Počet článků 203
  • Celková karma 15,72
  • Průměrná čtenost 2178x
Od roku 1990 působím aktivně na českém kapitálovém trhu a mám poměrně jasný a vyhraněný názor na to co se děje v reálné ekonomice. Novodobě jsem i starobním důchodcem a současně studentem doktorandského studia. Děkuji za připomínky, případně i nesouhlasné názory, podložené argumenty a fakty.

 

Seznam rubrik